Material realizat de Marco Percă
Reprezentanții Serviciului Federal de Securitate din Rusia au anunțat arestarea unui cetățean al Belarusului în legătură cu exploziile de la calea ferată Baikal-Amur, anunță Radio Free Europe. Potrivit acestora, suspectul, care are drept de rezidență permanentă în Lituania, a mărturisit că a participat la atacuri, menționând că acestea au fost organizate de către serviciile de spionaj ucrainene. Implicarea lor a fost confirmată și de mass-media din Ucraina. Cele două explozii au avut loc pe 29 și 30 noiembrie, afectând magistrala feroviară Baikal-Amur, care reprezintă principala legătură între Rusia și China.
Membrii Consiliului Federației din Rusia au stabilit ca alegerile prezidențiale să fie organizate pe 17 martie, conform Radio Free Europe. Președintele Vladimir Putin este așteptat să candideze și să obțină un nou mandat de șase ani, având posibilitatea de a mai concura ulterior pentru obținerea încă unuia, în urma adoptării unor amendamente constituționale. Cu toate acestea, el nu și-a anunțat încă intenția de a candida. Până în acest moment niciun adversar important nu și-a anunțat intrarea în competiția electorală, principalii doi opozanți ai acestuia, Aleksei Navalnîi și Vladimir Kara-Murza, executând pedepse lungi în închisoare. Navalnîi le-a cerut votanților să aleagă „orice alt candidat“ în afară de Putin, chiar dacă „rezultatele finale vor fi falsificate“.
Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a anunțat că sprijină apelul Secretarului General al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, privind un armistițiu umanitar în Fâșia Gaza, relatează Politico. Josep Borrell le-a mai cerut statelor membre ale Uniunii Europene și celor partenere care fac parte din Consiliul de Securitate al ONU să susțină demersul Secretarului General. António Guterres a invocat articolul 99 din Carta ONU, cerând Consiliului de Securitate să intervină în conflictul din teritoriul palestinian și solicitând declararea unui armistițiu umanitar. Măsura a reprezentat o premieră în ultimii ani, precedenta invocare a acestui articol fiind în anul 1989.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a anunțat o nouă eră în relațiile cu Grecia, informează DW. Aflat în prima vizită oficială la Atena din 2017, șeful statului turc a avut întrevederi cu președinta Katerina Sakellaropoulou și cu premierul Kyriakos Mitsotakis, alături de care a semnat o declarație cu privire la „Relațiile de Prietenie și Bună Vecinătate“. Liderul de la Ankara a declarat că dorește să transforme Marea Egee într-o mare a păcii. Grecia și Turcia au fost multă vreme rivali regionali, dar relațiile s-au îmbunătățit după ce autoritățile de la Atena au trimis salvatori și ajutoare în Turcia în urma unui puternic cutremur care a avut loc în februarie. Între cele două state există mai multe dispute, inclusiv teritoriale și privind drepturile de exploatare în Marea Egee și în estul Mării Mediterane.
Președintele Chinei, Xi Jinping, s-a întâlnit cu președinții Consiliului European și Comisiei Europene, Charles Michel și Ursula von der Leyen, conform DW. Oficialii europeni au cerut reducerea barierelor comerciale pentru companiile din blocul comunitar. Liderul de la Beijing a cerut folosirea dialogului pentru soluționarea diferendelor. El și-a exprimat nemulțumirea față de restricțiile Uniunii Europene asupra exporturilor de tehnologie și față de investigația autorităților acesteia privind subvențiile pentru vehiculele electrice. Alte subiecte abordate de către cele două părți au fost situația drepturilor omului în China și continuarea legăturilor acesteia cu Rusia în ciuda războiului din Ucraina.