Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 11 august în lume – Guvernul indian propune modernizarea legislației, Misiunea ONU de la vasul FSO Safer din Yemen a fost un succes, Ministerul rus de Externe a emis o avertizare pentru membrii Blocului Regional Vest-African
Sursă foto: Mayank Makhija/picture alliance/NurPhoto

A fost 11 august în lume – Guvernul indian propune modernizarea legislației, Misiunea ONU de la vasul FSO Safer din Yemen a fost un succes, Ministerul rus de Externe a emis o avertizare pentru membrii Blocului Regional Vest-African

Material realizat de Beatrice Vieru

Guvernul condus de premierul indian, Narendra Modi, a lansat o serie de propuneri legislative, care vizează modernizarea sistemului juridic și eliminarea influențelor post-coloniale din legislația țării, menționează Deutsche Welle. Propunerile, prezentate în parlament de către Ministrul de Interne al Indiei, Amit Shah, au ca scop revizuirea și înlocuirea unor legi penale “învechite și conservatoare”, care datează încă din perioada colonială. Printre cele mai notabile schimbări propuse se numără abrogarea legii sediției, o prevedere care a fost folosită în trecut pentru a reprima mișcările de independență și pentru a opri dizidenții. Noile modificări ale legislației țării urmăresc să sancționeze actele ce pun în pericol suveranitatea, unitatea și integritatea Indiei. Ministrul Amit Shah a specificat că aceste schimbări legislative radicale vor elimina referințele arhaice la monarhia britanică și semnele „sclaviei” trecutului colonial. Cele două camere ale Parlamentului indian urmează să examineze cu atenție propunerile și să ia o decizie în privința lor la sfârșitul acestui an, marcând astfel o posibilă etapă semnificativă în reforma sistemului juridic al Indiei.

 

Membrii Organizației Națiunilor Unite (ONU) au anunțat că operațiunea de transfer a peste un milion de barili de petrol în apropierea orașului-port Hodeida din Yemen a fost finalizată, relatează France24. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a salutat această reușită și a subliniat importanța eliminării amenințării iminente reprezentată de ceea ce a fost numită “bombă cu ceas”, făcând referire la nava petrolieră dărăpănată FSO Safer. „Aceasta reprezintă o etapă majoră al unui efort îndelungat de a aborda riscul reprezentat de Safer și a elimina amenințarea potențială asupra Mării Roșii”, a declarat Achim Steiner, administratorul Programului ONU pentru Dezvoltare. Mai mulți specialiști din domeniul biologic susțin că o potențială explozie a navei ar fi avut consecințe devastatoare asupra mediului marin și asupra comunităților din regiune. Următoarea etapă a proiectului finanțat de ONU va viza curățarea și pregătirea navei Safer pentru casare, dar acest proces va necesita încă săptămâni de eforturi.

 

Agenții Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite ale Americii au impus mai multe sancțiuni financiare asupra a patru cetățeni ruși influenți din cadrul consiliului de administrație al Alfa Group, unul dintre cele mai mari conglomerate din Rusia, informează AP News. Întreaga mișcare face parte din eforturile continue ale SUA de a aplica restricții economice asupra Rusiei, drept răspuns la invazia asupra Ucrainei de anul trecut și la conflictul militar ulterior. Cei vizați de sancțiuni sunt Petr Olegovich Aven, Mihail Maratovici Fridman, German Borisovich Khan și Alexey Viktorovich Kuzmichev. „Aceste sancțiuni transmit un mesaj clar că elitele ruse bogate nu pot continua să își desfășoare afacerile ca de obicei în timp ce guvernul lor se angajează în acțiuni agresive împotriva altor națiuni”, a declarat Wally Adeyemo, secretarul adjunct al Trezoreriei. Alfa Group este una dintre cele mai mari și influente asociații economice din Rusia, fondată în 1980, cunoscută pentru diversitatea sa în domeniul afacerilor, care include sectoare precum petrol, gaze naturale, servicii financiare și telecomunicații.

 

Autorităţile elene au demarat o operaţiune de salvare pentru a ajuta peste 100 de migranţi blocați la bordul unui iaht aflat în largul coastei de sud a Greciei, menționează Deutsche Welle. Paza de coastă elenă a răspuns imediat la semnalul de alarmă emis de migranți și a trimis trei bărci de patrulare, cât și patru nave civile, pentru a oferi asistență în operațiunea de salvare. Conform informațiilor furnizate de postul local EPT, iahtul a fost localizat la aproximativ 40 de kilometri de coasta peninsulei Peloponez.  Autoritățile susțin că aceasta nu este prima dată când statul se confruntă cu tragedii în legătură cu migranții. În iunie, sute de migranți au pierit într-un tragic accident când o barcă de pescuit supraaglomerată s-a scufundat în largul coastei grecești în timp ce încercau să treacă din Libia în Italia. În contextul acestor evenimente, autoritățile elene au fost criticate pentru întârzierea intervenției și pentru insuficienta gestionare a situațiilor de criză legate de migranți.

 

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a emis o avertizare către membrii blocului regional vest-african, ECOWAS, cerându-le să nu trimită trupe în Niger, informează BBC. Anunțul a fost făcut după ce blocul regional ECOWAS a aprobat constituirea unei “forțe de așteptare” drept răspuns la preluarea puterii de către forțele militare din Niger. Totodată, mai mulți susținători ai juntei militare au solicitat retragerea națiunilor occidentale, manifestându-și sprijinul pentru guvernul de la Moscova. La o bază franceză de lângă capitala Niamey, protestatarii au scandat “jos Franța, jos cu ECOWAS”, fluturând steaguri rusești și exprimându-și susținerea pentru generalul Abdourahamane Tiani, liderul de facto al țării în prezent. Oficialii din cadrul ECOWAS urmează să se întâlnească pentru a discuta și planifica o eventuală intervenție militară. În ciuda negocierilor dintre cele două părți implicate, președintele Nigeriei, Bola Tinubu, a afirmat că utilizarea forței nu este exclusă.

 

Guvernul Statelor Unite ale Americii a anunțat că va aloca fonduri de până la 1,2 miliarde de dolari pentru instalații de extragere a dioxidului de carbon din aer, într-un efort de a preveni încălzirea globală, relatează France24. Noile instalații de extragere a dioxidului de carbon vor fi amplasate în Texas și Louisiana, în vederea eliminării a câte un milion de tone de CO2 din atmosferă în fiecare an, echivalentul emisiilor anuale generate de 445.000 de mașini pe benzină. Cu toate acestea, tehnologia de captare directă rămâne încă într-un stadiu incipient, existând doar 27 de instalații de captare a dioxidului de carbon în funcțiune la nivel global, în timp ce cel puțin 130 de proiecte sunt în dezvoltare, conform Agenției Internaționale pentru Energie. Deși inițiativa noului proiect aduce speranțe pentru un viitor mai sustenabil, există încă îndoieli și discuții în rândul experților cu privire la eficacitatea și impactul pe termen lung al tehnologiei de captare directă a dioxidului de carbon.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …