Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 22 iunie în lume – Peste 30 de migranți sunt dați dispăruți după ce ambarcațiunea în care se aflau s-a scufundat în Oceanul Atlantic, Oficialii guvernului irlandez au insistat că țara nu se va alătura NATO, iar Oficialii UE i-au convocat pe liderii din Serbia și Kosovo pentru a discuta despre conflictele violente
Sursă foto: Gulf News

A fost 22 iunie în lume – Peste 30 de migranți sunt dați dispăruți după ce ambarcațiunea în care se aflau s-a scufundat în Oceanul Atlantic, Oficialii guvernului irlandez au insistat că țara nu se va alătura NATO, iar Oficialii UE i-au convocat pe liderii din Serbia și Kosovo pentru a discuta despre conflictele violente

Material realizat de Mădălina Robu

Forțele ucrainene au atacat un pod care leagă sudul Ucrainei de peninsula Crimeea folosind rachete britanice cu rază lungă de acțiune, susțin oficialii ruși, relatează BBC. Cele două poduri paralele Chonhar au fost avariate, a declarat guvernatorul din Hersonul ocupat, Vladimir Saldo, instalat de oficialii de la Moscova. Nimeni nu a fost rănit. Saldo a susținut că este probabil ca rachetele britanice Storm Shadow să fi fost folosite într-un atac „ordonat de Londra”. Podul respectiv reprezintă cea mai scurtă rută din Crimeea până la linia frontului din sud și este, de asemenea, o legătură importantă cu orașul ocupat Melitopol, care se află pe ruta de coastă de la granița cu Rusia, prin sudul Ucrainei până la Crimeea. Saldo a declarat că reparațiile vor fi făcute rapid și vehiculele vor folosi temporar o rută alternativă. În același timp, un alt oficial rus, Nikolai Lukașenko, a afirmat că reparațiile ar putea dura mai multe săptămâni.

Peste 30 de migranți sunt dați dispăruți după ce ambarcațiunea în care se aflau s-a scufundat în Oceanul Atlantic, în largul Insulelor Canare, au declarat două organizații caritabile, potrivit BBC. Reprezentanții Walking Borders și Alarm Phone au susținut că în barca naufragiată se aflau aproximativ 60 de persoane. Autoritățile spaniole au declarat că echipele de salvare au găsit cadavrele unui minor și ale unui bărbat și au salvat alte 24 de persoane. Helena Maleno Garzon, membră a organizației Walking Borders, a declarat că 39 de persoane s-au înecat, inclusiv patru femei și un copil, în timp ce purtătorii de cuvânt de la Alarm Phone au spus că 35 de persoane au fost date dispărute. Ambele organizații monitorizează ambarcațiunile de migranți și primesc apeluri de la persoanele aflate la bord sau de la rudele acestora. „Este o tortură să ai 60 de persoane, inclusiv șase femei și un bebeluș, care așteaptă mai mult de 12 ore pentru a fi salvate într-o barcă gonflabilă șubredă care se poate scufunda”, a susținut Helena Garzon.

Oficialii guvernului irlandez au insistat că țara nu se va alătura Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și nu au de gând să abandoneze politica îndelungată a statului privind neutralitatea militară, pe fondul unei dispute cu privire la un forum sponsorizat de guvern pentru securitatea internațională, conform Euronews. Forumul a fost organizat pentru a lua în considerare „poziția politică a Irlandei de neutralitate militară și o explorare a definițiilor, opțiunilor și implicațiilor politicii de neutralitate”. Deși organizarea unui astfel de forum nu este identică cu alte demersuri ale statului, autoritățile irlandeze au organizat anterior adunări ale cetățenilor pentru a dezbate schimbări majore, cum ar fi încetarea interzicerii avortului și a căsătoriilor între persoane de același sex. Privind contextul internațional actual, Irlanda este capabilă să ofere asistență neletală în circumstanțe precum războiul din Ucraina.

Oficialii Uniunii Europene i-au convocat pe liderii din Serbia și Kosovo pentru discuții de urgență în încercarea de a pune capăt unei serii de conflicte violente în apropierea graniței lor, care alimentează temerile privind revenirea la conflictul deschis, informează Aljazeera. Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat că la Bruxelles sunt în desfășurare întâlniri urgente cu premierul kosovar Albin Kurti și cu președintele sârb Aleksandar Vucic. „Se așteaptă ca părțile să dezamorseze tensiunile și să își îndeplinească obligațiile fără condiții prealabile”, a scris Borrell pe Twitter înainte de întâlniri. Blocul celor 27 de națiuni conduce de ani de zile discuții menite să reconcilieze cele două părți inamice, dar cu puțin succes.

Un kenyan acuzat că a fost implicat în moartea a sute de membri ai unui cult al foametei a murit după o grevă a foamei de 10 zile în custodia poliției, relatează CNN. Joseph Buyuka s-a numărat printre cele 30 de persoane aflate în custodie pentru moartea a 337 de adepți ai bisericii. „Poliția crede că acești indivizi… au jucat un rol important în infracțiunile care au dus la moartea și îngroparea ilegală a cadavrelor într-o pădure”, s-a punctat în documentele instanței despre Buyuka și alte patru persoane care au fost arestate împreună cu el. Autoritățile au exhumat majoritatea cadavrelor din pădurea din sud-estul Kenyei începând cu luna aprilie. Jami Yamina, consilier principal al acuzării, a declarat că Buyuka a decedat la un spital din Malindi, unde fusese transferat dintr-o închisoare din apropiere.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 18 decembrie în lume – Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost prezent la Bruxelles pentru discuții privind garanțiile de securitate, Președinta Georgiei, Salomé Zourabichvili, a solicitat sprijin urgent din partea Uniunii Europene, Curtea Supremă din Ghana a respins două cereri legale de blocare a unui proiect de lege privind comunitatea LGBTQ+

Material realizat de Mihai Turcu și Luca Coșa Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost prezent …