Material realizat de Anna Iosif și Romina Manolescu
Livrările de combustibil din partea rafinăriilor din Franța au fost blocate pe fondul protestelor legate de creșterea vârstei de pensionare, relatează BBC. Liderul de sindicat, Emmanuel Lépine, a declarat că scopul blocării livrărilor de combustibil este acela de „a aduce în genunchi economia franceză”. Protestatarii au blocat căile de acces pentru cele opt mari rafinării de petrol din Franța, având planuri de a include și sursele de generare a energiei. De asemenea, pentru a șasea zi de proteste din ianuarie până în prezent, mai mult de 260 de demonstrații au fost estimate că vor avea loc pe teritoriul Franței, cu mai bine de 1 milion de oameni luând parte. Majoritatea serviciilor feroviare și de metrou, dar și școli au fost închise. În ciuda demonstrațiilor, guvernul nu a renunțat la planul de extindere a vârstei de pensionare, președintele Emmanuel Macron declarând că reforma este una esențială pentru viitor sistemului de pensii francez.
Ministrul de externe din China, Qin Gang, a blamat Statele Unite ale Americii pentru tensiunile apărute între cele două state, informează Al Jazeera. Declarațiile ministrului au venit în urma unui discurs al liderului chinez, Xi Jinping, în cadrul ședinței parlamentare anuale, prin care a acuzat SUA de suprimarea Chinei. Ministrul de externe a declarat că „percepția Statelor Unite despre China este una serios distorsionată”, privind China ca principalul rival și provocare geopolitică. Acesta a condamnat SUA pentru tensiunile apărute dintre cele state, adăugând faptul că dacă Statele Unite nu „pun frână” planurilor, va apărea un conflict purtând consecințe catastrofale.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că va întări trupele din orașul Bahmut, pentru a face față trupelor ruse, conform Reuters. În ciuda faptului că trupele ucrainene păreau să se retragă, Zelenski a confirmat că va întări trupele din Bahmut, continuând cel mai sângeros conflict din cadrul războiului. Anunțul a venit după ce mii de trupe rusești au ajuns în ultimele săptămâni în Bahmut, pentru a încerca să captureze orașul. Președintele ucrainean a declarat că decizia de a întări trupele din Bahmut și de a nu se retrage a venit în mod unanim. Orașul Bahmut reprezintă un obiectiv de război major, acapararea sa ducând la acapararea regiunii industriale înconjurătoare, Donbas.
Secretarul Apărării al Statelor Unite ale Americii, Lloyd Austin, a făcut o vizită neanunțată în capitala Iraqului, Bagdad, relatează Associated Press. În cadrul vizitei sale neanunțate, Lloyd Austin a făcut promisiunea că va continua lupta împotriva Statului Islamic, până când extremiștii vor fi înfrânți. Vizita a venit cu doar câteva zile înainte de aniversarea a 20 de ani de la invazia Statelor Unite ale Americii în Iraq, operațiune care l-a înlăturat pe fostul lider al Iraqului, Saddam Hussein. În cadrul vizitei sale, secretarul american a purtat discuții cu prim-ministrul irakian, Mohammed Shia al-Sudani, și cu ministrul apărării, Thabet Muhammad Al-Abbasi. Secretarul american a declarat că „Statele Unite rămân angajate în lupta pentru sprijinul securității Irakului și a securității întregii regiuni”,
O rachetă spațială a Japoniei a eșuat la lansare, punând programul spațial japonez cu un pas în spate, informează CNN. Agenția de Explorare Aerospațială a Japoniei a declarat că, la scurt timp după lansarea eșuată a rachetei, controlorii au fost nevoiți să emită o comandă de distrugere a rachetei. Conform agenției spațiale a statului, racheta, care a decolat de la Centrul Spațial Tanegashima din sudul Japoniei, a fost creată cu scopul de a deveni un instrument vital în eforturile de gestionare a dezastrelor, care nu ar fi vizat doar teritoriul Japoniei, ci al întregii lumi. Aceasta a fost a doua încercare a Agenției de Explorare Aerospațială de a lansa racheta, despre care a fost declarat că este mai economică decât multe alte rachete, deoarece folosește „produse disponibile și din alte industrii interne, cum ar fi industria auto, nu doar produse exclusive pentru utilizare spațială”.
În Franța au izbucnit o serie de greve naționale pe fondul propunerii de majorare a vârstei de pensionare la 64 de ani, informează The Guardian. Pentru a șasea oară de la începutul anului, sindicatele au convocat o zi dedicată grevelor și demonstrațiilor. „Guvernul trebuie să țină cont de această rezistență atunci când sunt atât de mulți oameni pe stradă”, a declarat liderul Confederației Democrate Franceze a Muncii, Laurent Berger. Grevele au afectat atât traficul rutier, cât și cel pe cel aerian, unde au fost anulate până la 30% din zboruri, în urma grevei controlorilor de trafic aerian. Aproximativ 24% dintre lucrătorii din sectorul public au încetat să lucreze, iar multe școli au fost închise în timp ce profesorii au participat la greve. Unii studenți, inclusiv de la Universitatea Rennes-II din Bretania, au început să blocheze facultățile. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat că există probleme mai importante cu care se confruntă țara decât protestele, precum criza costului vieții.
Liderul Organizației Națiunilor Unite a susținut că egalitatea de gen este „la 300 de ani distanță” de realizare, conform ultimelor estimări, informează CNN. Guterres a menționat ratele ridicate ale mortalității materne, fetele fiind răpite, agresate sau forțate să se căsătorească mai devreme, drept dovadă a faptului că speranța de a obține egalitatea de gen „este din ce în ce mai îndepărtată”. Raportul prezentat Consiliului pentru drepturile Omului de la Geneva a constatat, de asemenea, creșterea căsătoriilor între minori, excluderea femeilor din spații publice, precum și alte restricții care limitează capacitatea femeilor de a lucra și de a călători independent în Afganistan. Pentru a atinge obiectivul, Guterres a cerut acțiuni „colective” și „urgente”, de la creșterea educației, a veniturilor și a ocupării forței de muncă pentru femei și fete, în special în țările în curs de dezvoltare, până la promovarea participării femeilor și fetelor în activități științifice și tehnologice.
Autoritățile din Amsterdam au declarat că vor să construiască un „centru erotic” cu mai multe etaje, cu scopul de a reproiecta zona centrală a orașului, informează BBC. În acest context, Agenția Europeană a Medicamentelor a susținut că nu dorește un astfel de district în apropierea sediului său post-Brexit din Amsterdam, declarând că se teme de „neplăceri, trafic de droguri, beție și comportament dezordonat”. În 2021, oficialii din Amsterdam au convenit asupra planurilor de a muta cartierul infam al orașului, pe fondul creșterii criminalității și a supraaglomerării. Aceștia au angajat arhitecți pentru a proiecta o clădire care conține camere pentru servicii sexuale, precum și baruri și centre de divertisment. Prin aceste măsuri, primarul capitalei, Femke Halsema, a declarat că dorește să îmbunătățească situația lucrătorilor sexuali și să reducă influența crimei organizate.
Cel puțin 17 de persoane au fost ucise și 140 au fost rănite într-o explozie izbucnită în cadrul unei clădiri de birouri din capitala Bangladeshului, Dhaka, relatează Al Jazeera. Autoritățile nu au putut determina imediat motivul din spatele exploziei uriașe din zona comercială a orașului. Chiar dacă salvatorii au ajuns la fața locului în termen de șapte minute de la explozie, amploarea pagubelor le-a împiedicat eforturile de a ajunge la oamenii blocați în interiorul clădirii, potrivit directorului general de brigadă al Departamentului de Pompieri principal Uddin. De asemenea, ministrul sănătății, Zahid Maleque, a vizitat persoanele spitalizate în urma accidentului și a susținut pentru reporteri că majoritatea deceselor au fost cauzate de răni la cap. Bangladesh a fost cunoscut ca având o istorie a dezastrelor industriale, incluzând incendii cu muncitori prinși în interiorul fabricilor. Grupurile de monitorizare au blamat nivelul de corupție din stat.
Parlamentarii republicani din Florida au propus o lege de interzicere a avortului la mai mult de șase săptămâni de sarcină, informează Reuters. Proiectele de lege, depuse în ziua deschiderii sesiunii ordinare a legislativului din 2023, fac excepții pentru cazurile de viol și incest, dar nu în mod explicit pentru viața sau sănătatea persoanei însărcinate. Susținătorii dreptului de avort și democrații, inclusiv purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, s-au pronunțat împotriva noilor legi, care ar interzice avortul înainte ca multe femei să știe că sunt însărcinate. Datele Agenției pentru Administrarea Sănătății din Florida au arătat că numărul pacienților care au avortat în afara statului a crescut cu 38% în 2022, comparativ cu 2021.