Material realizat de Beatrice Vieru și Eduardo Hanes
Tribunalul Penal din Paris a pronunțat hotărârea cu privire la trei dintre membrii unui grup francez de extremă dreaptă, suspectați pentru pregătirea unui atac terorist împotriva președintelui Emmanuel Macron, relatează France24. Procurorii au susținut că membrii grupului plănuiau să-l atace pe președinte cu un cuțit în timpul unei ceremonii de comemorare a Primului Război Mondial, în estul Franței, în noiembrie 2018. Curtea Penală din Paris a stabilit pentru cei trei bărbați pedepse de până la trei și patru ani de închisoare, fiecare cu unu sau doi ani de suspendare. Inițial, în fața Tribunalului Penal din Paris s-au prezentat 13 acuzați – membri ai grupului de Facebook „Les Barjols”, însă doar trei dintre aceștia au fost condamnați, ceilalți fiind eliberați.
Consilierul de stat al Republicii Populare Chineze, Wang Yi, s-a întrunit la Roma cu președintele Italiei, Sergio Mattarella, pentru a discuta despre cooperarea strategică și stabilirea unor relații bilaterale, informează Rai News. Cei doi lideri politici au discutat despre potențialul cooperării pe piețele ecologice, digitale și terțe, semnând împreună acordul de asociere „Centură și Drum” între China și Italia. Conform declarațiilor lui Wang Yi, cele două țări „pot exploata potențialul cooperării în economia verde și digitală”, iar China „este dispusă să importe mai multe produse italiene de înaltă calitate și speră că Italia oferă companiilor chineze un mediu comercial echitabil, transparent și nediscriminatoriu”. Wang Yi se află la prima sa vizită în Europa din acest an , după ce a sosit în Italia din Franța, Consilierul de stat al Republicii Populare Chineze își va continua turneul în Ungaria și Rusia, urmând să susțină un discurs în cadrul celei de-a 59-a Conferințe de Securitate de la München.
Reprezentanți din 96 de state au participat la Conferința anuală de securitate de la München, pregătiți să discute probleme cheie ale apărării pe fondul războiului din Ucraina, menționează Deutsche Welle. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ținut discursul de deschidere a întrunirii liderilor mondiali, fiind prezent la eveniment prin intermediul unei videoconferințe. Acesta a îndemnat aliații să accelereze sprijinul pentru țara sa, avertizând că viețile poporului ucrainean atârnă de un fir de ață. Totodată, cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat în cadrul conferinței că „revizionismul” lui Putin nu va prevala și a cerut aliaților să trimită tancuri de luptă către Ucraina. În același timp, președintele francez, Emmanuel Macron, i-a îndemnat pe membrii Uniunii Europene să investească substanțial în cheltuielile de apărare, susținând că trebuie să fie pregătiți pentru „conflictul prelungit” din Ucraina. Președintele francez a mai adăugat că dialogul diplomatic cu Rusia nu mai este o opțiune, întrucât forțele armate ruse și-au intensificat ostilitățile în estul Ucrainei. Printre participanții la conferință s-au numărat 40 de șefi de stat și de guvern și aproape 100 de miniștri. Rusia a fost din nou o absență notabilă, conducerea sa, pentru prima dată în două decenii, nefiind invitată.
Un spion de la ambasada Marii Britanii din Berlin a fost condamnat pentru că a încercat să prejudicieze interesele statului britanic prin transmiterea detaliilor ambasadei și ale personalului acesteia, unui general rus, relatează BBC. Inculpatul cunoscut sub numele de David Smith, în vârstă de 58 de ani, a oferit toate numele, adresele și numerele de telefon ale colegilor, împreună cu documente și informații despre permisele de securitate. După arestarea sa, apartamentul său din Potsdam a fost percheziționat și s-au găsit mai multe probe incriminatorii. Printre obiectele găsite s-a aflat o hârtie cu adresa de e-mail a ambasadei Rusiei, dar și un videoclip cu Smith plimbându-se în jurul ambasadei britanice, filmând meticulos birouri, seifuri, interiorul sertarelor și o tablă albă, înregistrând detaliile despre desfășurarea personalului. Condamnatul a recunoscut opt acuzații în temeiul Actului Secretelor Oficiale și a fost reținut după audiere pentru a fi stabilită cauza acțiunilor sale.
Oficialii Coreei de Nord au condamnat exercițiile militare comune anuale ale membrilor armatei Statelor Unite ale Americii și Coreei de Sud, informează Deutsche Welle. Ministerul nord-coreean de externe, Choe Son-hui, a specificat într-o declarație publicată de presa de stat că „în cazul în care SUA și Coreea de Sud își pun în practică planul deja anunțat pentru exerciții militare”, Coreea de Nord le va considera „pregătiri pentru un război de agresiune, confruntându-se cu contra-acțiuni puternice și persistente fără precedent”. Totodată, Ministerul de Externe al Coreei de Nord a avertizat că în cazul în care Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite (UNSC) va continua să fie „îndemnat” de guvernul de la Washington, vor fi reconsiderate acțiunile militare suplimentare. Exercițiile comune Coreea de Sud-SUA urmează să înceapă pe 22 februarie la Pentagonul din Washington și fac parte dintr-un proiect comun al celor două state de a contracara amenințările din ce în ce mai mari ale Coreei de Nord, după ce în 2022 a efectuat un număr record de teste militare.
Un parlamentar kenyan, David Pkosing, a fost arestat și audiat de poliție, fiind acuzat de finanțarea infractorilor din nordul regiunii Rift Valley, informează BBC. El este primul politician care este anchetat pentru banditism, care este una dintre cauzele decesului a peste 100 de victime civile și 16 ofițeri de securitate în ultimele șase luni. Armata kenyană se va alătura unităților de poliție în operațiunea ,,Maliza uhalifu” pentru a dezarma deținătorii ilegali de arme din nordul statului. Încercările administrațiilor anterioare de a dezarma bandiții puternic înarmați au eșuat. Furturile de vite, rivalitatea etnică și concurența pentru resurse naturale sunt factorii primari care stau la baza violențelor. Analiști de politici publice sugerează că ar trebui să se acorde prioritate soluțiilor durabile, cum ar fi dialogul și îmbunătățirea bunăstării economice a comunităților marginalizate pentru a remedia problema, în detrimentul acțiunilor militare.
Programul Națiunilor Unite care asigură securitatea alimentară în mai multe state de pe glob a anunțat că va reduce rațiile destinate refugiaților rohingya din cauza lipsei de finanțare, relatează Al Jazeera. Programul Alimentar Mondial (PAM) va reduce porțiile de alimente pentru sute de mii de refugiați rohingya din Bangladesh din cauza unui deficit grav de finanțare. Acest aspect a determinat experți ONU să tragă un semnal de alarmă asupra consecințelor „imediate și de lungă durată”. Alocația lunară va fi redusă cu 17%, ajungând la 10 dolari de persoană începând cu 1 martie, urmând să fie necesare și alte reduceri în lipsa unor noi fonduri până în aprilie. Agenția solicită o finanțare de 125 de milioane de dolari. Potrivit experților, peste o treime dintre copiii din taberele supraaglomerate suferă de malnutriție, iar situația ar putea duce la creșterea alarmantă a exploatării pentru muncă forțată sau căsătorie a copiilor rohingya. Statul Myanmar este implicat într-un proces la Curtea Internațională de Justiție în ceea ce privește acuzația de genocid pentru acțiunile unor generali ai statului care au acționat cu intenție pentru a extermina în mod sistematic populația rohingya.
Ministerul Finanțelor al Indiei a acuzat BBC News de evaziune fiscală, informează ABC. Ministerul Finanțelor al Indiei susține că radiodifuzorul nu și-a declarat în totalitate veniturile și profiturile obținute din operațiunile sale în statul indian. Autoritățile fiscale indiene au efectuat o percheziție de trei zile la birourile BBC din New Delhi și Mumbai. Perchezițiile au fost criticate ca fiind o tentativă de intimidare a presei, criticii premierului Narendra Modi punând la îndoială momentul ales pentru aceste percheziții, care au avut loc la câteva săptămâni după ce BBC a difuzat în Marea Britanie un documentar critic la adresa lui Modi. Documentarul a examinat rolul premierului în protestele antimusulmane din 2002 din Gujarat, unde era ministru șef la acea vreme.
Secretarul adjunct al apărării, Michael Chase, cel mai înalt oficial al Pentagonului pentru China, a sosit în Taiwan, conform unor surse anonime, raportează Reuters. Călătoria ar putea escalada tensiunile dintre Washington și Beijing. Ministerul taiwanez al Apărării și Pentagonul nu au făcut niciun comentariu cu privire la această vizită. China a cerut ca oficialii străini să nu viziteze Taiwanul, pe care îl consideră parte integrantă a teritoriului său. „Nu avem nimic de declarat cu privire la operațiuni specific, dar voi sublinia că sprijinul nostru pentru Taiwan și relația noastră de apărare cu acest stat rămân aliniate împotriva amenințării actuale pe care o înfățișează Republica Populară Chineză”, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului. Concomitent, o delegație din SUA călătorește spre Taiwan în acest sfârșit de săptămână pentru a consolida legăturile dintre Silicon Valley și industria de semiconductori din Taiwan, potrivit unui anunț făcut de reprezentantul Ro Khanna, membru al comitetului select pentru China din Camera Reprezentanților din SUA.