Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 11 noiembrie în lume – Donald Trump l-a confruntat pe potențialul său rival republican la președinția SUA, Guvernul american a anunțat că nu mai acceptă cereri de reducere a creditelor pentru studenți, Rusia a fost acuzată de atacuri cibernetice asupra celei mai mari case de asigurări de sănătate a Australiei
Sursă foto: CNN

A fost 11 noiembrie în lume – Donald Trump l-a confruntat pe potențialul său rival republican la președinția SUA, Guvernul american a anunțat că nu mai acceptă cereri de reducere a creditelor pentru studenți, Rusia a fost acuzată de atacuri cibernetice asupra celei mai mari case de asigurări de sănătate a Australiei

Material realizat de Eduardo Hanes și Andra Așibreiner

Donald Trump l-a confruntat pe potențialul său rival republican la președinția Statelor Unite ale Americii, Ron DeSantis, relatează BBC. În urma alegerilor de la mijlocul mandatului prezidențial, tensiunile dintre guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, și fostul președinte american, au dobândit amploare, după ce acesta din urmă s-a îndoit de loialitatea guvernatorului, numindu-l ,,mediocru”. DeSantis a câștigat detașat alegerile de marți, bucurându-se de sprijinul alegătorilor în ceea ce privește o posibilă candidatură pentru funcția de președinte în 2024. Însă, Donald Trump, care deține influență considerabilă în rândul votanților, se opune. Cei doi se cunosc încă din 2017, când DeSantis i-a cerut sprijinul politic, potrivit lui Trump: ,,Ron avea o popularitate scăzută în sondaje, și nu avea bani, dar a spus că dacă îl voi sprijini, ar putea câștiga.”

Premierul Irlandei, Micheal Martin, a anunțat că ,,există o șansă” ca Marea Britanie și Uniunea Europeană să ajungă la un compromis în problematica comerțuluii din Irlanda de Nord, informează France24. După două zile de negocieri între demnitarii britanici și cei irlandezi la Blackpool, Martin a afirmat că are o ,,perspectivă pozitivă” după întâlnirea cu omologul său britanic, Rishi Sunak. Cei doi lideri s-au întâlnit pentru a pune capăt disputei legate de protocolul nord-irlandez, ce a fost adoptat ca urmare a Brexit-ului și care a cauzat numeroase conflicte între Londra, Bruxelles și Dublin. Protocolul a reglementat cadrul legal pentru păstrarea Irlandei de Nord în piața unică și uniunea vamală europeană, acesta a fost conceput pentru a evita un conflict în regiune. ,,Evaluarea mea este că, acum, există o șansă [pentru ameliorarea crizei socio-politice].” a declarat Martin.

Trupele ucrainene au avut parte de o primire călduroasă din partea locuitorilor orașului Herson, după retragerea forțelor rusești, raportează Reuters. Forțele armate ucrainene au pătruns în centrul orașului Herson, unde a fost arborat drapelul Uniunii Europene alături de cel ucrainean după ce ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a dispus retragerea a peste 30.000 de mii de soldați pe malul opus al râului Nipru. Recucerirea orașului, care a căzut pradă trupelor rusești la începutul conflictului, marchează cea mai importantă victorie ucraineană de la începutul contraofensivei. Ministerul rus al apărării a precizat într-un comunicat că armata rusă a adoptat o poziție ,,defensivă” pe partea cealaltă a râului.

Demnitari ai Rusiei și ai Organizației Națiunilor Unite au purtat discuții în Elveția cu privire la extinderea valabilității acordurilor de export al cerealelor ucrainene și al îngrășămintelor rusești, pentru a ține sub control criza alimentelor, informează AP News. Având în vedere că acordurile de export al cerealelor și îngrășămintelor din Rusia urmează să expire, reprezentanți ai Federației Ruse și ai Națiunilor Unite s-au întrunit la Geneva pentru a ajunge la un compromis cu privire la reînnoirea înțelegerilor. ,,Sperăm că această discuție va facilita aprovizionarea neîntreruptă cu alimente și îngrășăminte a piețelor globale”, a precizat purtătoarea de cuvânt a O.N.U., Alessandra Vellucci. Acordul este esențial, deoarece Rusia și Ucraina sunt principalii exportatori de grâu, ulei de floarea soarelui, și alte alimente către statele din Africa, unde agravarea foametei este o problemă iminentă ca urmare a creșterii prețurilor la alimente.

Guvernul de stânga din Spania a anunțat că va reforma norma penală care prevede infracțiunea răzvrătirii împotriva statului, ca urmare a presiunilor catalanilor, relatează The Guardian. Potrivit codului penal spaniol, infracțiunea de răzvrătire este definită ca ,,răzvrătirea publică pentru a împiedica prin forță, ori prin mijloace ilegale, aplicarea legii”. Această infracțiune atrage o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani. În 2019, liderii catalani aflați în spatele referendumului de independență al Cataloniei au fost condamnați la închisoare în temeiul acestei norme. Premierul spaniol, Pedro Sánchez, a promis că va reforma legea în parlament, dar a reiterat că nu va ceda presiunilor catalanilor care vor amnistierea celor implicați în referendumul controversat din 2017, ce a declanșat o criză constituțională în statul mediteranean.

Mii de oameni au protestat în Bulgaria pentru a cere mărirea salariilor în contextul creșterii inflației, relatează Al Jazeera. Manifestația, organizată de două dintre cele mai mari sindicate din țară, a avut loc în fața clădirii Parlamentului. Protestatarii au înmânat o declarație comună care solicită adoptarea cât mai rapidă a bugetului pentru următorul an, cu speranța că salariul minim va crește, în ciuda inflației actuale. În prezent, Bulgaria este guvernată de un cabinet interimar, aflându-se într-un blocaj politic. Lyuboslav Kostov, expertul economic al sindicatelor, a cerut oficialilor să formeze un guvern care să prezinte un buget de stat pentru anul următor.

Guvernul Statelor Unite ale Americii a anunțat că nu mai acceptă cereri de reducere a creditelor pentru studenți, în urma apelului unui judecător federal, informează Reuters. Un judecător din statul Texas, desemnat de fostul președinte Donald Trump, a anunțat că planul actualului președinte, Joe Biden, de a anula sute de miliarde de dolari din împrumuturile studențești a fost ilegal și trebuie anulat. Aproximativ 26 de milioane de americani au aplicat pentru anularea creditelor studențești, 16 milioane fiind deja aprobate de către Departamentul de Educație al Statelor Unite. Apelul va fi audiat inițial de 3 judecători ai Curții de apel din New Orleans. Litigiul s-ar putea încheia în cele din urmă la Curtea Supremă a Statelor Unite. Judecătoarea Amy Coney Barrett a respins deja două cereri de anulare a programului în procese din Indiana și Wisconsin.

Președintele Israelului, Isaac Herzog, i-a cerut fostului prim-ministru, Benjamin Netanyahu, să formeze un nou guvern, cu șansa de a pune capăt anilor de instabilitate politică a statului, informează AP News. Decizia oficialului a fost anunțată de biroul său, după ce s-a consultat cu liderii tuturor partidelor alese în Parlament. Șeful statului îi va prezenta oficial propunerea fostului premier duminică și îi va acorda o lună pentru a construi o coaliție de guvernare în Knesset. Herzog a declarat că 64 de membri ai Knesset-ului l-au recomandat pe Netanyahu pentru poziția de prim-ministru, ceea ce îi oferă o majoritate clară în Parlament. Partidele care îl susțin pe fostul prim-ministru în reluarea poziției sunt cele ultraortodoxe.

Rusia a fost acuzată de atacuri cibernetice asupra celei mai mari case de asigurări de sănătate a Australiei, relatează AP News. Poliția Federală Australiană a acuzat un grup de infractori cibernetici ruși de furtul datelor cu caracter personal a 9.7 milioane de clienți actuali și foști clienți ai Medibank. Premierul Anthony Albanese, client Medibank ale cărui date personale au fost furate, a declarat că a permis poliției să dezvăluie de unde a venit atacul. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a declarat în ianuarie că Ransomware Evil (REvil) nu mai există, însă un vechi site REvil redirecționează utilizatorii către un nou site care conține date Medibank furate. Numele de utilizator și parola, furate de la un angajat Medibank, le-a permis hackerilor să intre în baza de date a companiei.

Un agent de securitate britanic, care a lucrat pentru ambasada Marii Britanii din Berlin, a pledat vinovat pentru transmiterea de materiale secrete unui atașat rus în timpul unei rare urmăriri penale pentru spionaj, informează The Guardian. David Smith, în vârstă de 58 de ani riscă 14 ani de închisoare după ce a recunoscut că a transmis informații despre personalul și planul general al ambasadei Britanice. Paznicul a fost prins și extrădat în Marea Britanie în Aprilie, pentru a fi urmărit la Curtea Penală Centrală din Anglia, în conformitate cu Legea Secretelor Oficiale. O investigație comună a serviciilor de securitate germane și britanice a concluzionat că acesta vindea informații Rusiei încă din primăvara anului 2020.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 15 noiembrie în lume – Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, au avut prima conversație directă din ultimii doi ani, Rusia va întrerupe livrările de gaz prin Ucraina către Austria, Două avioane de luptă au fost trimise să intercepteze un avion de recunoaștere rusesc care zbura în apropierea spațiului aerian britanic

Material realizat de Andrei Rus   Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, …