Material realizat de Anna Iosif și Delia Afilipoaie
Autoritățile chineze au anulat difuzarea discursului președintelui Consiliului European la o expoziție comercială din Shanghai, conform Reuters. Discursul preînregistrat al președintelui Consiliului European, Charles Michel, pentru evenimentul China International Import Expo, ar fi trebuit să fie unul dintre discursurile de deschidere, printre cele ale altor lideri de state și organizații internaționale. Trei diplomați au informat Reuters că discursul oficialului european a fost anulat din programul de deschidere al evenimentului întrucât acesta critica puternic „războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei” și atrăgea atenția asupra faptului că statul chinez ar trebui să depună mai mult efort în încheierea conflictului de pe teritoriul ucrainean. De când Rusia a invadat Ucraina în februarie, liderii Uniunii Europene au cerut în mod repetat oficialilor chinezi să condamne acțiunile Moscovei și să-și retragă sprijinul pentru Rusia, dar fără niciun rezultat. Până în prezent, nici unul dintre organizatorii evenimentului, oficialii din Shanghai sau ministrul Afacerilor Externe din China nu a comentat asupra incidentului.
Un ambasador al Qatar World Cup a fost criticat pentru comentariile „dăunătoare” la adresa homosexualității, relatează The Guardian. Fostul fotbalist și actual ambasador al Qatar World Cup, Khalid Salman, a declarat pentru postul german de televiziune ZDF faptul că homosexualitatea este o „deteriorare a minții”, afirmând că a fi homosexual este „haram”, adică „interzis” în limba arabă. O reprezentantă a organizației Human Rights Watch (HRW) a răspuns declarațiilor spunând că acestea sunt inacceptabile și periculoase. De asemenea, a acuzat guvernul din Qatar pentru eșecul de a contracara astfel de informații false care ar putea pune în pericol viața cetățenilor săi LGBTQ prin instigarea la violență. De asemenea, fanii World Cup și-au exprimat îngrijorarea cu privire la călătoria către Qatar pentru eveniment, din cauza potențialului pericol pentru membrii comunității LGBTQ.
Oficialii orașului Hobbs din statul american New Mexico au emis o ordonanță prin care împiedică clinicile pentru avort din a mai funcționa, informează Reuters. Ordonanța este menită să blocheze activitățile clinicilor care permit accesul la avort, deși acesta este legal în New Mexico. Comisia orașului, formată din 7 bărbați, a aprobat în unanimitate ordonanța, în urma consultării mai multor reprezentanți atât ai grupărilor anti-avort, cât și ai grupărilor care pledează pentru libertatea de a alege. Guvernatorul statului New Mexico, Michelle Lujan Grisham, într-o declarație pentru Reuters, a susținut că ordonanța a fost adoptată de extremiști și că este o dovadă clară de abuz împotriva drepturilor și autonomiei femeilor din orașul Hobbs. Un alt oraș din New Mexico, Clovis, a amânat adoptarea aceleiași ordonanțe săptămâna trecută. Cele două orașe sunt situate în partea de est, conservatoare a statului, unde mai multe organizații anti-avort din statul Texas încearcă să își exercite influența.
Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, a găzduit întâlniri între miniștrii de externe ai Armeniei și ai Azerbaidjanului, informează Al Jazeera. Blinken s-a întâlnit cu ministrul armean de externe, Ararat Mirzoyan, și omologul său azer, Jeyhun Bayramov, la Blair House, o casă de oaspeți de stat din Washington, DC, ca urmare a tensiunilor care s-au acutizat, după doi ani de la ultimul conflict. Cele două state rivale au intrat în conflict în repetate rânduri, din cauza regiunii Nagorno-Karabah. Diplomatul american, Antony Blinken, și-a început discursul prin a felicita cele două state, pentru măsurile adoptate în vederea obținerii păcii durabilă, promițând totodată că Armenia și Azerbaidjanul vor beneficia de sprijinul american pentru rezolvarea conflictului. Un oficial al Statelor Unite a confirmat faptul că întâlnirea a avut ca scop să ofere oficialilor celor două state rivale oportunitatea de a discuta, obiectivul principal nefiind acela al începerii negocierilor de pace în adevăratul sens al cuvântului.
Grupul de activiști de mediu, Just Stop Oil, a blocat cea mai aglomerată autostradă din Regatul Unit pentru a doua zi consecutiv, relatează Al Jazeera. Activiștii de mediu din cadrul organizației Just Stop Oil au blocat mai multe tronsoane ale celei mai aglomerate autostrăzi din Regatul Unit în timpul orei de vârf, cerând guvernului să ia măsuri în privința schimbărilor climatice. Presa britanică a informat că protestele au început în jurul orei 7 și i-au determinat pe polițiști să oprească circulația în zonele afectate, creând mari ambuteiaje. Protestul a avut loc în timp ce liderii statelor lumii au început să se întâlnească pentru conferința Organizației Națiunilor Unite, COP 27, care are ca temă schimbările climatice. Activiștii care au luat parte la protest au fost hotărâți să determine guvernul britanic să ia măsuri mai drastice în ceea ce privește încălzirea globală. Acțiunile organizației Just Stop Oil au fost condamnate de autorități, dar și de critici care susțin că tactica organizației diminuează credibilitatea sa și potențialii susținători.
Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare, Oleksiy Danilov, a declarat că principala condiție de inițiere a negocierilor dintre Kiev și Moscova este restabilirea integrității teritoriale ucrainene, informează Al Jazeera. Declarațiile lui Danilov survin în urma afirmației președintelui Volodimir Zelenski conform căreia se declară deschis la negocieri „autentice” cu Rusia. Potrivit acestuia, negocierile ar trebui să aibă drept punct central restabilirea granițelor Ucrainei. Discuțiile despre o posibilă încheiere negociată a conflictului au crescut în ultimele zile, după ce ziarul Washington Post a raportat că diverși reprezentanți ai Statelor Unite au încurajat discret oficialii ucraineni să anunțe public că sunt deschiși la negocieri. Oficialii americani ar dori ca Ucraina să adopte această strategie pentru a evita pierderea sprijinului internațional. După ce Rusia a anunțat anexarea a patru regiuni parțial ocupate ale Ucrainei la sfârșitul lunii septembrie, Zelenski a declarat că administrația sa nu va deschide negocieri cu Moscova, atât timp cât președintele Vladimir Putin rămâne la putere. Cu toate acestea, s-a remarcat o schimbare de perspectivă în aceste ultime zile.
Comisia Europeană a anunțat că va demara o investigație asupra achiziționării companiei Activision Blizzard de către Microsoft, conform Euractiv. Comisia a decis să analizeze acordul în urma îngrijorărilor că această achiziție ar putea dăuna concurenței, atât pentru distribuția de jocuri video pe consolă și desktop, cât și pentru sistemele de operare pentru PC. Escaladarea anchetei a fost anticipată în mare măsură, după ce Microsoft a optat să nu propună nicio concesiune care ar fi putut atenua preocupările. În special, executivul UE s-a consultat cu concurenții Microsoft cu privire la serviciile sale de jocuri în cloud. Principala îngrijorare este că Microsoft ar putea bloca accesul rivalilor săi la jocurile de succes ale Activision Blizzard, cum ar fi Call of Duty. Cu alte cuvinte, compania din Seattle ar avea capacitatea și stimulentele economice de a împiedica alți furnizori de PC-uri sau console, precum, PlayStation de la Sony, să acceseze aceste jocuri video sau să reducă condițiile de acces.
Oficialii din Ungaria au propus reforme judiciare extensive în speranța de a debloca fondurile europene, conform unor documente analizate de Politico. Acest fapt reprezintă una din cele mai importante schimbări de paradigmă din conflictul dintre Bruxelles și Budapesta. Cele două părți s-au angajat în stabilirea unui compromis prin care să determine Ungaria să consolideze independența sistemului său judiciar, în schimbul aprobării de către Bruxelles a planului său de redresare a pandemiei și a fondurilor aferente. Budapesta trebuie să obțină aprobare atât din partea Comisiei Europene, cât și a majorității țărilor UE, înainte de sfârșitul anului, altfel riscă să piardă până la 70% din granturi, de care are din ce în ce mai mult nevoie pe măsură ce situația economică se deteriorează. Conform mai multor oficiali și diplomați ai Uniunii Europene, este posibil ca oficialii europeni să ia o decizie în această privință înainte de sfârșitul lunii. Budapesta și Bruxelles-ul negociază situația fondurilor de un an și jumătate. Cele mai mari divergențe s-au produs cu privire la lipsa eforturilor de combatere a corupției ale Ungariei.
Noul prim-ministru al Suediei, Ulf Kristersson, s-a angajat să depună eforturi pentru a combate amenințările „terorismului” la adresa Turciei, informează Euronews. Aceste demersuri survin în urma solicitării statului nordic de a adera la Alianța Nord-Atlantică. Suedia și-a abandonat astfel politicile îndelungate de nealiniere militară, decizie asumată după invazia Ucrainei de către Rusia. Turcia, membru NATO, nu a aprobat încă cererile din partea Suediei și Finlandei, motivând că statele nu și-au îndeplinit pe deplin obligațiile convenite între cele trei state. Erdogan a declarat că salută angajamentul noului guvern suedez de a îndeplini aceste obligații, însă a adăugat că țara sa dorește să vadă „pași concreți”. De asemenea, Erdogan a descris drept un „pas pozitiv” decizia Suediei de a ridica embargoul asupra armelor impus în urma incursiunii Turciei din 2019 în nordul Siriei. Anterior, președintele a declarat că Suedia mai are „mulți pași de făcut”, susținând că grupurile pe care Ankara le consideră drept teroriste încă pot desfășura „activități de propagandă, finanțare și recrutare” în Suedia.
Ministrul de Externe al Rusiei, Sergey Lavrov a declarat că a discutat cu omologul său indian, Subrahmanyam Jaishankar, despre producția comună de arme moderne, informează Deutsche Welle. Acesta a afirmat că cele două state încearcă să își dezvolte conexiunile economice și cooperarea în domeniul energiei nucleare și a transportului în spațiu, fără însă a oferi detalii asupra demersurilor militare. Aceasta a fost cea de-a cincea întâlnire dintre Lavrov și Ministrul de Externe al Indiei de anul acesta, reprezentând totodată prima vizita a lui Jaishankar la Moscova de la începutul invaziei din Ucraina. Cu toate că India păstrează relații bune atât cu Rusia cât și cu țările vestice, se află printre singurele state care nu au condamnat invazia. Mai mult, oficialii din Delhi nu susțin sancțiunile vestice întreprinse împotriva Rusiei.