Material realizat de Lara Popescu si Dora Timar.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că este imposibil să deconecteze țara de restul lumii, informează Reuters. Putin a adăugat că sancțiunile impuse de țările occidentale nu vor da timpul înapoi asupra dezvoltării Rusiei. Încă de la trimiterea trupelor în Ucraina pe 24 februarie, Rusia a fost lovită de un baraj de sancțiuni occidentale, concepute pentru a izola Moscova de restul economiilor globale. În timpul unei conferințe cu diverși funcționari guvernamentali, președintele rus a declarat că „nu doar restricțiile, ci și închiderea aproape completă a accesului la produse străine de înaltă tehnologie este folosită în mod deliberat și intenționat împotriva țării noastre.” Acesta a susținut că Rusia va trebui să-și dezvolte propriile companii interne de tehnologie.
Statele Unite ale Americii vor continua să furnizeze informații Ucrainei după recentele schimbări de personal în cercul interior al președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, a declarat Departamentul de Stat al Statelor Unite, conform Reuters. Zelensky și-a îndepărtat prietenul din copilărie din funcția de șef al serviciului de securitate al Ucrainei și un alt aliat apropiat din funcția de procuror de top, în cea mai mare reordonare internă a războiului din Kiev, citând eșecul celor doi de a eradica spionii ruși. Zelensky a recunoscut că cei doi aliați ai săi – șeful serviciului de securitate SBU Ivan Bakanov și procurorul general Iryna Venediktova – nu au reușit să identifice „trădătorii” în organizațiile lor.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat că va vizita capitala Iranului, Teheran, pentru prima călătorie în afara fostei Uniuni Sovietice de la războiul din Ucraina, conform Reuters. Putin se va întâlni cu Conducătorul Suprem Ayatollah Ali Khamenei în timpul zilei de marți. Prin această întâlnire, liderul Rusiei va încerca să își îndrepte economia către China, India și Iran. La doar trei zile după ce președintele american Joe Biden s-a întors dintr-o vizită în Arabia Saudită, Putin va sosi în Teheran pentru a organiza a cincea întâlnire cu Khamenei, al doilea lider suprem al Iranului, care a venit la putere în 1989. Yuri Ushakov, consilierul pentru probleme de politică externă al lui Putin, a declarat că „acest contact cu Khamenei este foarte important.”
Tensiunile au crescut între Croația și Serbia după ce președintele sârb Aleksandar Vučić a fost împiedicat să viziteze un memorial al celui de-al doilea război mondial, relatează Euronews. Vučić a planificat o vizită privată la locul fostului lagăr de concentrare nazist din Jasenovac, în apropiere de granița croată cu Bosnia-Herțegovina. Autoritățile de la Zagreb au declarat însă că este „inacceptabil” că au aflat de vizita lui prin „canale neoficiale” și nu au fost notificate oficial. Ministrul croat de externe Gordan Grlić-Radman a declarat că „am dori să subliniem că, în planificarea oricărei vizite a oficialilor străini, timpul, natura și programul vizitei trebuie să facă obiectul unei comunicări oficiale și al unui acord din partea ambelor părți.” Decizia Croației de a bloca vizita lui Vučić a stârnit indignare în Serbia, oficialii descriind blocarea ca fiind „scandaloasă.”
Un val de căldură care a afectat Europa, alimentând incendii de vegetație în Spania și Franța, a migrat în nordul continentului, conform Al Jazeera. Întregul continent a fost afectat de valul de căldură care a creat recorduri locale de temperaturi ridicate, a alimentat incendii și a provocat decese. Cele mai multe decese au fost raportate în Peninsula Iberică, din cauza temperaturilor ridicate care au declanșat incendii în Portugalia. În unele zone, inclusiv în nordul Italiei, oamenii se confruntă cu secete extinse. Oamenii de știință au avertizat că valurile de căldură care pun viețile oamenilor în pericol sunt mai intense, mai frecvente și de lungă durată din cauza schimbărilor climatice. Valurile severe au ajuns în Marea Britanie, unde este estimat că vor fi temperaturi record de 40 de grade Celsius.
Comisia Europeană a semnat un acord cu liderii Azerbaidjanului pentru a dubla importul de gaze până în 2027, relatează Al Jazeera. Importul de gaze către Uniunea Europeană va ajunge la 20 miliarde de metri cubi, pe fondul căutării unor surse externe de import pentru a reduce dependența blocului față de gazul rusesc. În luna mai, liderii Uniunii Europene au căzut de acord pentru a opri importul de gaze rusești până la finalul anului, ca parte a pachetului de sancțiuni ca urmare a invaziei Ucrainei.
Prim-ministrul Libiei, Abdul Hamid Dbeibeh, a făcut o alianță neașteptată cu fostul său rival, Khalifa Haftar, în încercarea de a cimenta o încetare a focurilor, informează The Guardian. Cu mai puțin de trei ani în urmă, Armata Națională Libiană (ANL) a asediat capitala Libiei, Tripoli, într-o încercare eșuată de a captura orașul. Într-un gest foarte symbolic, șeful ANL, Abdulrazek al-Nadori, a fost invitat să viziteze orașul pentru susținerea unor discuții oficiale. Oficialii Națiunilor Unite au salutat decizia luată de Dbeibeh și Haftar de a pune capăt războiului civil de șase ani și a conflictului armat. Prim-ministrul Libiei a anunțat alianța în încercarea de a readuce stabilitatea în țară și de a pune capăt blocadei petroliere de câteva luni.
Liderii Ghanei au raportat primele două cazuri de infectări cu virusul Marburg, conform The Guardian & BBC. Acesta este un virus mortal, făcând parte din aceeași familie cu cel care cauzează Ebola, și este prima dată când o astfel the boală este găsită în națiunea vest-africană. Serviciul de sănătate din Ghana a declarat că probele recoltate au fost trimise la Institutul Pasteur din Senegal, care a confirmat diagnosticul. Oficialii au confirmat că ambii pacienți au murit recent în spital, în regiunea Ashanti din sudul țării. Nu există niciun tratament sau vaccin pentru Marburg, iar simptomele sale includ febră mare, precum și sângerări interne și externe. Oficialii din domeniul sănătății din țara africană au declarat că 98 de persoane sunt acum în carantină, în urma contactului cu persoanele infectate. Printre acestea se numără rudele, medicii și lucrătorii mortuari care au intrat în contact cu cei doi pacienți.
Președintele interimar din Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, a declarat că administrația anterioară a țării a acoperit anumite fapte despre criza financiară a țării, relatează CNN. Wickremesinghe a declarat că guvernul fostului lider Gotabaya Rajapaksa nu a oferit informații complete despre situația financiară a țării și că este necesară reluarea discuțiilor cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) în urma noilor descoperiri. Președintele interimar și-a exprimat intenția ca până anul viitor să readucă stabilitatea economică în țară. Interviul exclusiv al lui Wickremesinghe cu CNN a fost primul său interviu cu o organizație internațională de știri, de când a fost numit președinte interimar de fostul lider Rajapaksa, care a fugit săptămâna trecută din țara lovită de criză.