Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 9 iunie în lume- Fostul președinte american, Donald Trump, a fost acuzat de tentativă de lovitură de stat, doi cetățeni britanici și un marocan au fost condamnați la pedeapsa cu moartea de către un tribunal din Republica Populară Donețk iar liderii din America Latină l-au criticat pe președintele Joe Biden pentru excluderea statelor Venezuela, Nicaragua și Cuba din cadrul celui de-al nouălea Summit al Americilor

A fost 9 iunie în lume- Fostul președinte american, Donald Trump, a fost acuzat de tentativă de lovitură de stat, doi cetățeni britanici și un marocan au fost condamnați la pedeapsa cu moartea de către un tribunal din Republica Populară Donețk iar liderii din America Latină l-au criticat pe președintele Joe Biden pentru excluderea statelor Venezuela, Nicaragua și Cuba din cadrul celui de-al nouălea Summit al Americilor

Material realizat de Mircea Cuciureanu

Fostul președinte american, Donald Trump, a fost acuzat de tentativă de lovitură de stat, conform unei anchete a Congresului, raportează BBC. Vice-președintele republican al comitetului, Liz Cheney, a declarat că Trump „a aprins flacăra acestui atac”. Acuzațiile sunt fondate pe baza unor mărturii înregistrate, care au fost prezentate comitetului restrâns al Camerei Reprezentanților, după mai bine de un an de la atacul de la Capitoliu. Printre persoanele care au negat afirmațiile fostului președinte, conform cărora alegerea lui Joe Biden a fost făcută pe cale frauduloasă, se află consultantul și ginerele său, Jared Kushner, fiica sa, Ivanka Trump, procurorul general William Barr și președintele Statului Major Reunit, Mark Milley. Scopul acestei comisii este să demonstreze faptul că violențele de la Capitoliu, din 6 ianuarie 2021, nu au fost un simplu protest, ci un „efort coordonat format din mai mulți pași”, menit să „răstoarne” rezultatele de la alegerile prezidențiale.    

Doi cetățeni britanici și un marocan au fost condamnați la pedeapsa cu moartea de către un tribunal din Republica Populară Donețk (RPD), raportează Reuters. Cei trei au fost capturați de către forțele ruse în timp ce luptau pentru Ucraina. Aiden Aslin, Shaun Pinner și Brahim Saadoun au fost găsiți vinovați de „activități mercenare și comiterea unor acțiuni menite să acapareze puterea și să răstoarne ordinea constituțională din RPD”. Reprezentanții Marii Britanii au declarat că această decizie nu este mai mult decât o „judecată falsă”. Liz Truss, secretarul de stat pentru relații externe, a condamnat decizia, declarând că cei doi britanici au fost reținuți de către reprezentanți ai autorităților ruse în estul Ucrainei fără a li se oferi șansa la un proces corect.

Liderii din America Latină l-au criticat pe președintele Joe Biden pentru excluderea statelor Venezuela, Nicaragua și Cuba din cadrul celui de-al nouălea Summit al Americilor, relatează Reuters. În prima zi a evenimentului, Biden a subliniat importanța cooperării regionale, confirmând angajamentul Statelor Unite ale Americii pentru a rezolva problema migrării neregulate și pentru a ridica nivelul de trai din statele Sud Americane și din Caraibe. Declarațiile liderului de la Washington au fost recepționate cu adversitate de către omologii săi, prim-ministrul din Belize, John Briceno, declarând că excluderea celor trei state este o acțiune „foarte ne-americană”, fiind timpul să „fie ridicat blocajul”. Decizia de a exclude cele trei state a dus și la un boicot al summit-ului, condus de președintele mexican, Andres Manuel Lopez Obrador.

Liderii algerieni au decis suspendarea relațiilor comerciale cu Spania pe motivul creșterii tensiunilor cu privire la statului Saharei Occidentale, conform Al Jazeera. Acest anunț succedă retragerea Algeriei dintr-un tratat de prietenie cu statul iberic, ce fusese fondat cu 20 de ani în urmă pentru a garanta angajamentul ambilor actori în controlul valurilor de imigranți și refugiați. Sahara de Vest este o fostă colonie spaniolă, care a fost anexată de Maroc în 1975. Algeria susține independența regiunii, iar faptul că Spania a recunoscut oficial planul din luna martie al Marocului de a oferi autonomie Saharei Occidentale, însă nu independență, a dus la deteriorarea rapidă a relațiilor.   

Trimisul special al Chinei în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a respins prin veto propunerea Statelor Unite ale Americii de a impune mai multe sancțiuni, menite să descurajeze demararea unui nou test cu armament nuclear, Coreei de Nord, informează Reuters. Ambasadorul Zhang Jun a declarat că Beijingul susține în continuare dezarmarea nucleară și se opune complet oricărei tentative a Phenianului de a derula teste cu bombă nucleară. Cu toate acestea, Zhang susține că decizia de a respinge un nou pachet de sancțiuni este bazată pe faptul că procesul de convingere al Coreei de Nord ar trebui să ofere întâietate negocierilor. Rusia a mai adoptat aceeași poziție, susținând faptul că mai multe sancțiuni nu ar duce decât la „înstrăinarea” liderilor nord-coreeni și la o deteriorarea rapidă a situației. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …