Home / A fost azi în lume / 2022 / Au fost 1 și 2 ianuarie în lume – Franța a decis să îndepărteze steagul Uniunii Europene de pe Arcul de Triumf, Danemarca a anunțat că va face demersuri pentru ca zborurile interne să nu mai necesite consumul de combustibili fosili, iar Guvernul lituanian a oferit migranților irakieni 1000 de euro pentru ca aceștia să se întoarcă benevol în Irak
Sursa foto: Twitter.com

Au fost 1 și 2 ianuarie în lume – Franța a decis să îndepărteze steagul Uniunii Europene de pe Arcul de Triumf, Danemarca a anunțat că va face demersuri pentru ca zborurile interne să nu mai necesite consumul de combustibili fosili, iar Guvernul lituanian a oferit migranților irakieni 1000 de euro pentru ca aceștia să se întoarcă benevol în Irak

Material realizat de Doina Bulearcă și Ilinca Bîrcă

Franța a decis să îndepărteze steagul Uniunii Europene de pe Arcul de Triumf după revolta partidelor de dreapta, relatează Deutsche Welle. Autoritățile franceze au îndepărtat duminică un drapel temporar al Uniunii Europene expus pe Arcul de Triumf din Paris, după ce acesta a stârnit furia conservatorilor și a extremei drepte, oponenții șefului de stat, Emmanuel Macron. Președintele francez a fost acuzat de aceștia că estompează identitatea cetățenilor francezi prin afișarea steagului UE. Drapelul a fost menit să marcheze preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene de către Franța. Liderul extremei drepte, Marine Le Pen, a lăudat inițiativa, catalogând-o drept o victorie pentru extrema dreaptă. În ziua precedentă, aceasta amenințase că va face apel la Consiliul de Stat al Franței pentru a elimina steagul. 

Danemarca a anunțat că va face demersuri pentru ca zborurile interne să nu mai necesite consumul de combustibili fosili până în 2030, relatează BBC. În discursul său de Anul Nou, prim-ministrul Mette Frederiksen a declarat că intenționează să facă zborul ,,verde”. Danemarca vizează o reducere cu 70% a emisiilor totale de carbon până în 2030, comparativ cu nivelurile înregistrate în anii ‘90. Aceasta a adăugat că realizarea de zboruri interne ecologice ar fi dificilă, însă cercetătorii și companiile lucrează la soluții. Producătorul european Airbus și-a anunțat deja planurile de a dezvolta avioane alimentate cu hidrogen,  care ar putea fi complet operaționale până în 2035. Dacă hidrogenul folosit pentru a le alimenta este generat folosind energie regenerabilă, aceasta ar putea fi o modalitate prin care Danemarca să-și atingă obiectivele. Cu toate acestea, nu este clar dacă tehnologia va fi gata la timp și costurile vor fi suficient de mici pentru a fi atins obiectivul pentru 2030.

Guvernul lituanian a oferit migranților irakieni 1000 de euro de persoană pentru ca aceștia să plece benevol înapoi în Irak, relatează euronews. Cel mai mare grup de refugiați irakieni care a trecut granița din Belarus în Lituania, însumând 98 de persoane, a acceptat suma de 1000 de euro/persoană oferită de oficialii lituanieni, pentru a fi repatriați benevol. Ministrul lituanian de interne, Agnè Bilotaite, a declarat costul anual de susținere a unui migrant ca fiind de aproximativ 11 000 de euro, fiind, astfel, mai profitabilă repatrierea.

Președintele comisiei care investighează asediul Capitoliului din 6 ianuarie 2021, Bennie Thompson, a declarat că în cadrul comisiei din care face parte, există dovezi conform cărora membri ai Camerei Reprezentanților au interacționat cu protestatarii, conform Politico. Thompson a mai adăugat că dovezile se referă la comunicarea dintre protestatari și diverși membri ai Camerei Reprezentanților în data de 6 ianuarie, dar nu au în mod necesar o natură semnificativă pentru investigarea cazului. De asemenea, acesta a mai declarat că încă nu sunt dovezi conform cărora membrii congresului au conspirat împreună cu protestatarii și nici nu au oferit asistență substanțială. Câțiva dintre membrii congresului au făcut poze cu protestatarii, alții le-au oferit acces în birourile lor. 

Ministrul francez al sănătății, Olivier Véran, a anunțat reducerea perioadei de carantină la șapte zile pentru persoanele vaccinate, începând de luni, raportează Politico. Termenul de zece zile de carantinare încă rămâne în vigoare pentru persoanele nevaccinate în cazul infectării. De asemenea, este posibilă reducerea perioadei de carantină pentru persoanele afectate dacă acestea vor avea un test negativ RT-PCR la cinci zile după începerea perioadei de izolare pentru persoanele vaccinate, respectiv la șapte zile pentru persoanele nevaccinate.

Poliția olandeză a dispersat câteva mii de oameni care protestau împotriva măsurilor de izolare, la Amsterdam, informează CNN. Primarul Amsterdamului, Femke Halsema, a emis o ordonanță de urgență, acordând poliției autoritatea de a degaja adunările protestatare, după ce aceștia au încălcat interdicția de a organiza adunări publice în timpul ultimului val de infecții cu Covid-19. Olanda a impus o nouă serie de restricții pe 19 decembrie, după ce guvernul a ordonat închiderea tuturor magazinelor, cu excepția celor esențiale, precum și a restaurantelor, saloanelor cosmetice, sălilor de sport, muzeelor ​​și altor locuri publice cel puțin până pe 14 ianuarie. Adunările publice a mai mult de două persoane sunt interzise conform actualului set de restricții.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, i-a comunicat duminică președintelui Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, că Statele Unite și aliații săi vor răspunde decisiv în cazul unei invazii ruse, raportează Reuters. Declarația survine după ce Biden a susținut o a doua conversație telefonică, în decurs de o lună, cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, pe fondul tensiunilor de la granița dintre Ucraina și Federația Rusă. De asemenea, Biden și Zelenskiy au discutat despre pregătirile necesare unei serii de întâlniri diplomatice pentru a se adresa crizei de la graniță.

Clădirea parlamentului din Africa de Sud a fost grav avariată într-un incendiu, informează Al Jazeera. Un bărbat în vârstă de 50 de ani a fost arestat pentru cauzarea incendiului care a fost semnalat de agenții de securitate. Incendiul a izbucnit devreme în dimineața zilei de duminică, iar autoritățile au declarat că sistemul de stingere a incendiului părea să fi fost sabotat și, prin urmare, nu a funcționat. Până după-amiază, aproximativ 70 de pompieri au încercat să stăpânească incendiul care inițial a debutat în vechea clădire a Parlamentului, conform declarațiilor ministrului Lucrărilor Publice și Infrastructurii, Patricia De Lille. Ministrul a afirmat inițial că pompierii au avut situația sub control, dar flăcările s-au extins ulterior și în clădirea actuală a Parlamentului.

Trei persoane au dispărut în urma incendiilor din Colorado, anunță Reuters. Trei persoane sunt date dispărute după ce un incendiu provocat de vânt a răvășit două orașe din ținutul Boulder, Colorado, cauzând mii de acțiuni de evacuare și distrugând aproape 1.000 de case, conform declarațiilor făcute de autorități sâmbătă. Şeriful din comitatul Boulder, Joe Pelle, a declarat că cele trei persoane dispărute locuiau cu în imobile care au fost cuprinse în întregime de incendiu. Oficialii au anunțat inițial că nu au fost raportate decese sau rezidenți dispăruți în urma incendiului urban care a izbucnit joi dimineață la periferia de nord a zonei metropolitane Denver. Rafalele de vânt de peste 100 mile pe oră (160 km/h) au împins flăcările spre est, în orașele Superior și Louisville, determinând evacuarea ambelor comunități. În aproximativ două ore, incendiul a ars 6.000 de acri, au mai adăugat autoritățile locale.

Președintele comisiei de informații a Camerei Reprezentanților din Statelor Unite ale Americii, Adam Schiff, a declarat că este foarte probabil ca Federația Rusă să invadeze Ucraina în lipsa unor sancțiuni importante, relatează The Guardian. De asemenea, Schiff a mai declarat că o invazie s-ar putea întoarce împotriva guvernului de la Kremlin, o asemenea acțiune având ca efect apropierea membrilor NATO, aderarea a noi membri și prezența NATO mai aproape de granițele Federației Ruse.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …