Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 16 decembrie în lume – Liderii Uniunii Europene au stabilit că vor impune sancțiuni împotriva Rusiei în cazul în care armata rusă va invada Ucraina, Trezoreria SUA a plasat noi restricții asupra companiilor chineze, iar Olaf Scholz s-a confruntat cu presiuni din partea liderilor europeni cu privire la viitorul proiectului Nord Stream 2.
Sursă foto: Reuters

A fost 16 decembrie în lume – Liderii Uniunii Europene au stabilit că vor impune sancțiuni împotriva Rusiei în cazul în care armata rusă va invada Ucraina, Trezoreria SUA a plasat noi restricții asupra companiilor chineze, iar Olaf Scholz s-a confruntat cu presiuni din partea liderilor europeni cu privire la viitorul proiectului Nord Stream 2.

Material realizat de Ilinca Bîrcă și Loredana Florescu

Doisprezece membri ai unui grup de misionari nord-americani rămași în prizonierat în Haiti au fost eliberați după două luni, potrivit The New York Times. Cei 12 făceau parte dintr-un grup de 17 voluntari ce au fost răpiți în Port-au-Prince în urma unei vizite la un orfelinat. După asasinarea președintelui Jovenel Moïse, în iulie, bandele au preluat treptat controlul capitalei și a rutelor de aprovizionare terestre către și dinspre oraș. Violența bandelor a agravat foarte mult criza economică deja acută din Haiti, lăsând proviziile de combustibil, echipamente medicale și alte bunuri esențiale în capitală la cheremul liderilor stradali.

Noul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, s-a confruntat cu presiuni din partea liderilor europeni în primul său summit al Uniunii Europene în legătură cu viitorul Nord Stream 2, relatează The Guardian. Potrivit liderilor de la Bruxelles, acordul pentru construcția gazoductului ar putea servi drept măsură de negociere cu Rusia în cazul unei eventuale invazii a Ucrainei. Cei 27 de șefi de stat și de guvern ai Uniunii Europene au avertizat într-un comunicat de la sfârșitul summitului cu privire la „costurile masive și severe, inclusiv măsurile restrictive” în cazul unei invazii rusești. Autoritatea de reglementare a energiei din Germania a declarat că nu va lua o decizie privind certificarea Nord Stream 2 cel puțin până în a doua jumătate a anului 2022.

Departamentul de Trezorerie al SUA a anunțat joi că a plasat restricții de investiții pentru producătorul de drone DJI și altor șapte companii chineze, potrivit CNN. DJI și celelalte șapte companii sunt deja pe lista de entități din SUA, ceea ce înseamnă că le este interzis să cumpere produse americane sau să importe tehnologie americană fără o licență specială. Anunțul de joi a venit la o săptămână după ce Trezoreria a aplicat sancțiuni economice similare împotriva a doi politicieni chinezi și a unei firme chineze de inteligență artificială, SenseTime. Aceste decizii au fost luate în încercarea de a limita utilizarea de către guvernul chinez a tehnologiilor americane în scopuri militare dar și pentru presupuse încălcări ale drepturilor omului.

Guvernul fostului cancelar Angela Merkel a aprobat un acord controversat privind exportul de arme în Egipt înainte de a-și părăsi mandatul, informează Deutsche Welle. Criticii mișcării și-au exprimat speranța că noul guvern condus de Olaf Scholz va adopta o politică mai strictă a armelor.  Pe 7 decembrie, ministrul economiei de atunci, Peter Altmaier, a trimis o scrisoare despre tranzacțiile efectuate destinată președintelui Bundestag-ului, Bärbel Bas, cu o zi înainte de depunerea jurământului cancelarului Olaf Scholz. Acordurile de arme dezvăluite în scrisoare au inclus livrarea către guvernul din Egipt a trei fregate MEKO A-200 EN furnizate de către Thyssenkrupp Marine Systems, împreună cu 16 sisteme de apărare aeriană furnizate de Diehl Defence. În scrisoare a fost de asemenea divulgată o vânzare a unui submarin de tip 218 G către guvernul din Singapore, oferit de compania Thyssenkrupp. Cele trei acorduri au fost aprobate de Consiliul Federal de Securitate, care include nu doar cancelarul, ci și mai mulți miniștri, printre care și ministrul de finanțe. Ministrul de finanțe sub guvernul anterior condus de Merkel a fost Scholz, indicând faptul că noul Cancelar al Germaniei era la curent cu acordurile. 

Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii, a semnat un proiect de lege care ridică limita creanței guvernului federal, anunță Reuters. Conform declarațiilor de la Casa Albă, Biden a semnat joi un proiect de lege prin care se ridică limita datoriilor SUA. Congresul SUA a aprobat marți creșterea autorității de împrumut a guvernului federal cu 2,5 trilioane de dolari la aproximativ 31,4 trilioane de dolari, trimițând proiectul de lege lui Biden pentru aprobarea sa. Această decizie a venit în urma unui impas de luni de zile între democrați și republicani, cei din urmă încercând să forțeze partidul lui Biden să majoreze singur limita datoriilor de la nivelul actual de 28,9 trilioane de dolari, generând controverse în timpul alegerilor pentru Congres din 2022

Guvernul Turciei a crescut salariul minim pe măsură ce lira turcească se prăbușește, relatează Al Jazeera. Liderii Turciei au adoptat majorarea salariului minim cu 50% începând de anul viitor, în condițiile în care gospodăriile din întreaga țară se confruntă cu inflația în creștere și o liră care se prăbușește. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a făcut anunțul joi în timpul unei conferințe de presă televizate, spunând că schimbarea politicii va produce cea mai mare creștere a salariului minim din ultimii 50 de ani. Decizia va determina creșterea salariului minim pe economie al Turciei de la 2.826 de lire (182 de dolari) pe lună la 4.250 de lire (275 de dolari) și va afecta în mod direct aproximativ 6 milioane de lucrători.

Un avion de luptă britanic a doborât o dronă aparținând unei grupări teroriste din Siria în prima lovitură a Royal Air Force împotriva unei alte aeronave în aproape 40 de ani, anunță The Times. Oficialii Ministerului de Apărare Britanic au declarat că drona reprezenta o amenințare pentru forțele de coaliție care luptă împotriva grupării Statului Islamic în sudul Siriei. Cele două avioane se aflau într-o patrulă de rutină de la baza lor din Cipru când li s-a cerut să investigheze drona în cauză. Incidentul a avut loc în proximitatea bazei militare a coaliției Al Tanf, aproape de granița cu Irakul. Este prima implicare operațională de tip aer-aer condusă de un avion al Royal Air Force și prima astfel de angajare a forțelor aeriene britanice asupra Irakului și Siriei.

Liderii Uniunii Europene au convenit joi că vor impune noi sancțiuni economice Rusiei, în tandem cu Statele Unite și Marea Britanie, dacă armata rusă va invada Ucraina, potrivit Reuters. Deși în cadrul întâlnirii nu au fost dezbătute sancțiunile care ar putea fi aplicate, diplomații au afirmat că noi măsuri ar putea include vizarea oligarhilor ruși, interzicerea tranzacțiilor UE cu băncile private rusești și, eventual, eliminarea tuturor băncilor ruse din rețeaua SWIFT, care este alimentul transferurilor internaționale de bani. Liderii UE au declarat că blocul „încurajează eforturile diplomatice și sprijină formatul Normandiei în realizarea integrală a implementării Acordurilor de la Minsk”, referindu-se la acordurile de pace din 2014-2015 convenite cu Germania, Franța, Ucraina și Rusia. Avertismentele de la acest summit au fost unele dintre cele mai directe din ultimele săptămâni.

Focarele de Covid-19 au dus la anularea a patru meciuri de weekend din cadrul Premier League, informează BBC. Meciul echipei Manchester United cu Brighton de sâmbătă a fost anulat, împreună cu meciul lui Leicester City cu Tottenham de joi, cel din urmă făcând parte din programul de la mijlocul săptămânii al ligii. Miercuri, șeful de la Brentford, Thomas Frank, a cerut amânarea meciurilor de top din acest weekend pentru a permite cluburilor să facă față focarelor, dar reprezentanții Premier League au anunțat că vor continua să respecte programul anunțat.  Ultimele meciuri afectate sunt Southampton VS. Brentford, Watford VS. Crystal Palace, West Ham VS. Norwich și Everton VS. Leicester.

Melania Trump a lansat un jeton nefungibil în primul demers public de la Casa Albă, anunță CNN. Fosta primă doamnă a SUA a anunțat joi că urmează să pună în vânzare un NFT, sau un jeton nefungibil, intitulat „Viziunea Melaniei”, acesta fiind primul ei demers public de când și-a părăsit mandatul în urmă cu aproape un an. NFT este prima artă digitală care va fi vândută pe platforma ei recent lansată, urmând să lanseze NFT-uri în mod regulat, fiind alimentată de Parler. O parte din încasările primite în urma achiziționării jetonului va „ajuta copiii care ies din sistemul de asistență maternală prin împuternicire economică și cu acces extins la resursele necesare pentru a excela în domeniile informaticii și tehnologiei”, potrivit unui comunicat de presă al biroului doamnei Trump.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …