Home / A fost azi în lume / 2021 / Șah-mat pentru utilizarea gazului în sectorul energiei electrice: adaptarea la o nouă strategie și eforturile făcute de UE în acest sens

Șah-mat pentru utilizarea gazului în sectorul energiei electrice: adaptarea la o nouă strategie și eforturile făcute de UE în acest sens

,,Viitorul este verde?” Cum se descurcă țările din Uniunea Europeană când vine vorba de aplicarea standardelor stabilite prin Pactul Verde European? Care e situația actuală și cum pot fi doborâte provocările momentului?

Nu îi e nimănui străină ideea că producția și utilizarea energiei genereaza în prezent o degajare masiva, de peste 75%, a emisiilor de gaze cu efect de sera pe întregul teritoriu al Uniunii Europene. În timp ce toate țările europene se confruntă cu creșteri masive ale prețului pentru energia electrică și a costurilor totale ale întreținerii propriilor gospodării, noi soluții trebuie găsite rapid pentru a putea aproviziona statele membre ale Uniunii Europene cu energie sustenabilă, care să fie atât furnizată la un preț accesibil publicului larg, cât și în acord cu standardele impuse la nivel european pentru atingerea obiectivelor climatice pentru 2030 și pentru ca strategia pe termen lung ce vizează stoparea emisiilor de dioxid de carbon până în 2050 să poată fi aplicată și să poată da rezultate cât mai repede. Astfel, preocupările liderilor europeni și ai cetățenilor statelor membre sunt din ce în ce mai mult îndreptate către metodele prin care statele europene vor putea avea grijă în egală măsură atât de bunăstarea populației, cât și de mediul înconjurător prin adoptarea măsurilor potrivite.

Un prim pas în această direcție este oferit de către Pactul Verde European, inițiativa UE care prevede ca statele membre ale uniunii să se subordoneze unor politici ecologice care să contribuie semnificativ în contrabalansarea luptei împotriva schimbărilor climatice deja evidente pe întregul mapamond. Pentru ca obiectivele uniunii să poată fi atinse până în 2030, fiecare stat are sarcina de a-și stabili un plan național integrat prin care eficiența energetică, sursele regenerabile de energie, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră si inovarea treabuie să reprezinte preocupările principale începând cu anul acesta și până în 2030. În acest sens, un foarte important rol îl are reducerea semnificativă a utilizării gazului metan în sectorul energiei electrice. De ce trebuie ca aceste reglementări să fie cât mai clare și aplicate într-o maniera eficientă cât mai rapid? Ei bine, deși diminuarea considerabilă a emisiilor de gaz trebuie reduse până în 2030, scopul final al acestor eforturi colective rămâne totuși eliminarea definitivă a uzului de gaz în sectorul energiei electrice până în 2050.

Ce se întâmplă în prezent la nivel European?

Prețul gazelor a crescut cu aproximativ 500% doar în ultimul an, în timp ce și prețul cărbunelui este în creștere în întreaga Europă. Costurile mari de întreținere sunt resimțite puternic în rândul multor familii care au început să se confrunte cu situații critice cauzate de facturile greu de plătit și de sumele mari de bani pe care aceștia trebuie să le cheltuiască numai pe încălzirea sau luminarea propriei locuințe. Astfel, o criză a energiei electrice ar putea lăsa sute de mii de europeni într-o situație fără precedent, mai ales că venirea iernii va exacerba dificultatea situației, iar oamenii vor putea fi forțați să aleagă chiar și în privința asigurării celor mai importante necesități precum alimentația sau încălzirea căminului. Potrivit declarațiilor Agenției Internaționale pentru Energie, creșterea continuă a prețului combustibililor fosili se datorează limitărilor în aprovizionare, impuse de piața norvegiană și de cea rusă, de condițiile meteorologice extreme ce caracterizează schimbările climatice apărute în mai multe state europene, dar și de reconfigurarea cererii globale de gaze pricinuite de contextul sanitar dictat de pandemie.

Deși planurile de viitor ale Uniunii Europene prevăd renunțarea completă la uzul gazului în producția de energie electrică, în prezent circa 40% din energia folosită în UE pentru încălzirea locuințelor provine încă din consumul de gaz. În ciuda fapului că independența industriei energiei electrice de consumul de gaz ar trebui diminuată treptat, mulți lideri europeni nu au reușit să eficientizeze rezultatele unor astfel de măsuri, lasând populația consumatoare să ajungă vulnerabilă în fața capriciilor furnizorilor de combustibili fosili.

Cum se reflectă planurile UE în activitatea ultimilor ani?

Vocile critice aduc, însă, argumente în favoarea faptului că încă pot exista interese diverse la mijloc atunci când vine vorba de eficiența măsurilor de eliminare a emisiilor de gaz cu efect de seră: în ciuda tuturor eforturilor făcute, Uniunea Europeană a investit, din 2013 până în prezent, aproximativ 5 miliarde de euro pentru extinderea rețelei europene de gaze și a terminalelor de import. Astfel, critica la adresa unei oarecare simpatii față de industria combustibililor fosili aduce în prim-plan argumentul potrivit căruia o sumă atât de importantă ar fi trebuit folosită în scopul finanțării unor eforturi care sa presupună obținerea unor soluții reale precum creșterea eficienței energetice, digitalizarea pieței de energie, îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor vechi, cuplate la sistemele învechite de funcționare pe baza utilizării gazului, și dezvoltarea unui sector energetic bazat pe folosirea resurselor regenerabile. De aceea, misiunea imediată a Uniunii Europene este să își eficientizeze eforturile pentru a putea rămâne pe traiectoria prevăzută prin Pactul Verde European și pentru a putea împiedica apariția unor critici și mai puternice.

Printre principalele obiective ale Comisiei Europene se numără modernizarea infrastructurii și proiectarea ecologica a produselor din sectorul energetic, decarbonizarea sectorului de gaze, respectarea standardelor și tehnologiilor UE și valorificarea potențialului de energie eoliana offshore din Europa. Potrivit ultimelor date, eficientizarea sectorului de energie electrica cu un procent (1%) va determina o reducere a importurilor de gaze cu mai bine de doua procente (2,6%).

Vor suporta cetățenii costuri mai mari în tranziția către o energie verde?

Deși orientarea către metode mult mai eco-friendly de a produce energie eledctrică sustenabilă ar putea rezulta în progrese semnificative în lupta contra schimbărilor climatice, mulți cetățeni sunt îngrijorați că aceste schimbări îi vor costa și mai mult, din cauza schimbării polilor principali de activitate în producția de energie electrică. De exemplu, unii specialiști au indicat faptul că o reformă a sistemului de taxare sau câteva modificări în metoda de colectare a taxelor s-ar putea produce ca efect al dispariției veniturilor acumulate din sectorul industrial al combustibililor fosili. Totuși, de partea cealaltă a acestei teorii, eliminarea combustibililor fosili ar putea contrabalansa prin numărul de noi locuri de muncă și activități economice care vor deveni populare odată cu nevoia oamenilor de a se adapta noilor standarde ecologice. Astfel, câteva sectoare și industrii se vor putea bucura de popularitate, precum industria constructoare de vehicule electrice, compensând locurile de muncă desființate prin comutarea către practici si tehnologii inovative și prietenoase cu mediul înconjurător.

Surse:

Despre Ana Miruna Toma

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …