Home / A fost azi în lume / 2021 / Guvernul spaniol a aprobat grațierea a nouă politicieni catalani, China a construit un sistem complex de detenție forțată fără proces, Vladimir Putin a acuzat Statele Unite ale Americii de organizarea și susținerea loviturii de stat din Ucraina, din anul 2014

Guvernul spaniol a aprobat grațierea a nouă politicieni catalani, China a construit un sistem complex de detenție forțată fără proces, Vladimir Putin a acuzat Statele Unite ale Americii de organizarea și susținerea loviturii de stat din Ucraina, din anul 2014

Material realizat de Theodora Cristea și Mircea-Andrei Cuciureanu

Guvernul spaniol a aprobat grațierea a nouă politicieni catalani care, cu patru ani în urmă, au jucat roluri importante în tentativa de obținere a independenței a regiunii semi-autonome din nord-estul Spaniei, raportează BBC. Cu toate că această decizie a cauzat controverse majore la nivelul populației, liderii politici susțin în continuarea inițiativa, considerând că aceste grațieri vor „calma spiritele” în Catalonia. Primul-ministru Pedro Sánchez a declarat: „prin acest act, dorim să începem o nouă eră a dialogului și reconcilierii și să punem capăt, odată pentru totdeauna, diviziunii și confruntărilor”. Eliberarea prizonierilor va fi executată în următoarele zile, după ce regele va semna și aproba hotărârea oficială. Aceștia nu vor mai avea voie să participe direct la procesul politic, dar vor putea să-și susțină liber opiniile politice, întrucât au fost arestați „pentru acțiunile lor, ci nu pentru opinii”, a mai adăugat Sánchez.

China a construit un sistem complex de detenție forțată fără proces, conform unui nou raport, afirmă The Guardian. Zeci de mii de oameni au fost supuși procesului de ,,supraveghere rezidențială într-un loc desemnat” (SRLD), după cum i se spune oficial, scrie grupul de activism pentru drepturile omului Safeguard Defenders în raportul lor, ,,Locked Up”. Cercetătorii au căutat bazele de date oficiale ale curții Chineze și au identificat aproape 23.000 de cazuri în care termenul a fost folosit din 2013 până în prezent, adăugând la document mărturii ale unor persoane care au trecut prin SRLD pentru a crea primul raport cuprinzător al procesului. SRLD dă voie forțelor de securitate să dețină oameni timp de luni de zile fără acuzații sau proces, adesea fără a da de știre familiilor deținuților sau a permite acestora să comunice cu reprezentanții legali. SRLD a fost folosit împotriva activiștilor și adesea asupra persoanelor străine, precum jurnaliști și scriitori ținuți în ,,diplomație ostatică”. Grupul Safeguard Defenders a adresat o scrisoare către ONU, cerând organizației să acționeze și să tragă China la răspundere pentru SRLD, în numele comunității internaționale. 

Vladimir Putin a acuzat Statele Unite ale Americii de organizarea și susținerea loviturii de stat din Ucraina, din anul 2014, relatează Al Jazeera. Președintele rus a afirmat prin prisma unui articol din ziarul german „Die Zeit” că Washingtonul și aliații săi europeni au stârnit revolta populară din statul cu capitala la Kiev și că sunt principalii vinovați pentru „doborârea” fostului președinte Viktor Yanukovich. Aceste declarații continuă un șir de acuze la adresa intervențiilor SUA în Europa de Est, Putin mai adăugând că americanii și aliații europeni nu au făcut decât să organizeze o lovitură de stat neconstituțională, care a rezultat în anexarea Crimeei. Yanukovich era un lider pro-rus, iar după înlăturarea acestuia de la putere Kremlinul a adoptat o abordarea agresivă față de Ucraina, susținând separatiștii din estul statului, crescând prezența militară de la frontierele comune și, cum a fost menționat deja, anexând Crimeea.

Reprezentanții Programului Alimentar Mondial au declarat că aproximativ 41 de milioane de oameni din jurul lumii se află în pericol iminent de foamete, adăugând că jumătate de milion de persoane se confruntă deja cu această problemă gravă, conform Reuters. Directorul executiv al agenției ONU, David Beasley, a afirmat că o creștere rapidă a prețurilor alimentelor de bază a accelerat degradarea situației în 43 de state, condamnând zeci de milioane de oameni la foamete. Prețurile alimentelor precum cerealele, lactatele, semințele pentru ulei și carnea au crescut cu aproximativ 40%, comparativ cu anul trecut, atingând cele mai mari valori din ultimul deceniu. Programul Alimentar Mondial este finanțat în totalitate prin intermediul donațiilor, David Beasley indicând că ar fi nevoie de un ajutor voluntar de până la șase miliarde de dolari americani pentru a putea adopta o abordare potrivită acestei crize. Din 2016 până în prezent criza globală a foametei este într-o continuă creștere, principalele cauze fiind apariția unor noi zone de conflict și schimbările climatice.

Vaticanul a protestat împotriva unui nou proiect de lege italiene anti-homofobie, declară BBC. Legea Zan ar pedepsi discriminarea și incitarea la violență împotriva femeilor, persoanelor cu dizabilități și a persoanelor din comunitatea LGBTQ, și momentan se află în procesul de a fi aprobată în parlament. Vaticanul susține că aceasta ar putea limita anumite libertăți religioase garantate în Tratatul de la Lateran din 1929, deși legea ar avea garanții religioase implementate. Biserica Catolică a exprimat griji cu privire la caracterul imperativ al zilei naționale împotriva homofobiei și a transfobiei, propusă pentru 17 mai, și posibilitatea consecințelor legale împotriva catolicilor care își exprima opinia cu privire la subiecte LGBTQ. Alessandro Zan, sponsorul legii, a respins acuzațiile conform cărora aceasta ar cenzura biserica, declarând că ,,textul [legii] nu restricționează în niciun fel libertatea de exprimare sau libertatea religioasă, sau autonomia școlilor”.

Blocul republican din Senatul Statelor Unite a blocat reformele naționale de vot susținute de președintele Joe Biden, informează Al Jazeera. Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a declarat că ar aduce Actul Pentru Popor în Senat pentru dezbatere, necesitând acordul a 60 de senatori; totuși republicanii, care controlează 50 din cele 100 de locuri din Senat, sunt cu totul împotriva legislației, refuzând și simpla dezbatere a acesteia. Actul Pentru Popor ar impune tuturor statelor americane să implementeze înregistrarea automată a tuturor votanților, să ofere votarea prin poștă, și să instaleze noi mașini de vot, printre altele. Importanța legislației pentru partidul democrat este subliniată de prezența vicepreședintelui, Kamala Harris, care le va oferi democraților majoritatea de 51-50 în Senat, la un potențial vot. Partidul republican se opune noii legi, declarând că este un abuz federal, un ,,plan partizan transparent” ce ar da democraților un avantaj permanent în alegeri. Este de notat că legislația propusă ar anula legile de restricționare de vot care au fost aprobate prin legislația statelor controlate de republicani, ca urmare a rezultatelor alegerilor din 2020, în urma cărora fostul președinte, Donald Trump, a acuzat partidul democrat de fraudă, fără dovezi.

Organizația Mondială a Sănătății a cerut orașelor cu rate de infectare în creștere să acționeze rapid, aceste declarații fiind legate de ridicarea restricțiilor în țările gazdă Euro 2020, conform Al Jazeera. Ce a stârnit grija organizației de sănătate ONU este sporirea capacității permise în unele din stadioane pentru meciurile din turneu, un exemplu primar fiind stadionul Wembley din Londra trecând de la 50% la 75% din capacitate pentru ultimele trei meciuri. Declarația a venit după ce prim-ministrul Italiei Mario Draghi, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și Uniunea Europeană au exprimat griji în legătură cu găzduirea finalei în Londra, având în vedere răspândirea variantei Delta a virusului în Anglia. UEFA a afirmat că momentan nu există planuri pentru a schimba locația semifinalelor și a finalei.

Cel mai mare partid politic din Irlanda de Nord, Partidul Democrat Unionist, a investit un nou lider, printr-o nominalizare fără opuneri ce a marcat a treia schimbare de conducere a formațiunii politice în decursul a doar câteva săptămâni, raportează Reuters. Jeffrey Donaldson, noul lider al formațiunii unioniste, a confirmat că va susține îndeaproape demersurile de a-l determina pe primul-ministru britanic, Boris Johnson, să abandoneze legislația conform căreia Irlanda de Nord este tratată ca parte a Spațiului Economic European. Donaldson a declarat că va intra în contact cu Johnson „pe cât de repede posibil, pentru a accentua faptul că nu este realist să ne așteptăm la stabilitate în momentul în care fiecare politician unionist se opune Protocolului ce vizează Irlanda de Nord”. Acesta a mai adăugat că atât liderii, cât și cei care susțin că protejează binele și pacea provinciei britanice, vor acționa într-o manieră ce va respecta integritatea economică și instituțională a Regatului Unit al Marii Britanii.

Președintele filipinez, Rodrigo Duterte, a avertizat că locuitorii statului insular care refuză să se vaccineze pot înfrunta pedeapsa cu închisoarea, relatează CNN. Declarațiile liderului politic vin în urma unuia dintre cele mai devastatoare valuri de infectări cu virusul COVID-19, din Asia. În ultimele luni, media infectărilor cu coronavirus din Filipine a fost de 7.000 de cazuri pe zi, iar media deceselor zilnice de peste 100. Președintele a declarat pe televiziunea națională: „dumneavoastră alegeți, ori vă vaccinați, ori vă închid”. Cu toate acestea, oficialii cabinetului său susțin în continuare că vaccinare este complet voluntară și neagă posibilitatea unor asemenea măsuri drastice. Duterte a mai adăugat: „nu mă înțelegeți greșit, este o criză reală în această țară, dar sunt complet exasperat de cetățenii filipinezi care nu respectă deciziile guvernului”. Pe lângă situația ce se agravează zilnic din statul asiatic, declarațiile președintelui mai sunt motivate și de faptul că se apropie termenul de expirare a branșe întregi de vaccin împotriva virusului COVID-19.

Talibanii au ocupat zeci de districte din Afganistan în anticiparea retragerii trupelor străine, anunță BBC. Emisarul special al Organizației Națiunilor Unite, Deborah Lyons, a avertizat Consiliul de Securitate de ,,scenarii grave”, întrucât insurgenții au ocupat 50 din 370 de districte, din mai până în prezent. Lyons a afirmat că districtele cucerite de talibani sunt alese strategic, acestea facilitând ocuparea capitalelor provinciale alăturate odată cu retragerea trupelor străine. Forțele NATO și ale Statelor Unite ale Americii plănuiesc în continuare o retragere completă până la data de 11 septembrie, însă purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că situația rămâne una ,,dinamică”.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …