Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 1 aprilie în lume – Slovacia are un nou prim-ministru, reprezentantul SUA pentru chestiuni climatice începe un turneu diplomatic în Asia, iar un ofițer de poliție britanic devine prima persoană condamnată pentru apartenența la o grupare de extremă-dreapta
Eduard Heger, noul premier al Slovaciei, începând cu 1 aprilie. Sursa foto: Hayoung Jeon / Getty Images

A fost 1 aprilie în lume – Slovacia are un nou prim-ministru, reprezentantul SUA pentru chestiuni climatice începe un turneu diplomatic în Asia, iar un ofițer de poliție britanic devine prima persoană condamnată pentru apartenența la o grupare de extremă-dreapta

Material realizat de Oana Florea și Ioana Mănăilă

Companiile Pfizer și BioNtech au declarat că datele unui studiu actualizat arată că  vaccinul lor are o eficiență de 94%, informează Reuters. De asemenea, rezultatele unui studiu restrâns efectuat în Africa de Sud sugerează că vaccinul este eficient și în prevenirea noii variante a virusului numită B.1.351. Directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, a declarat că rezultatele actualizate, care cuprind date culese de la 12 000 persoane inoculate de cel puțin șase luni, reprezintă un mai pas mai aproape spre aprobarea completă de către agenția americană de reglementare, vaccinul fiind în prezent autorizat în regim de urgență.  Directorul executiv al BioNtech, Ugur Sahin, a declarat că rezultatele studiului oferă primele datele clinice care demonstrează că un vaccin poate oferi protecție eficientă împotriva tuturor variantelor care circulă în prezent, fiind un „factor critic pentru atingerea imunității de turmă.”

Președintele slovac, Zuzana Caputova, l-a desemnat, joi, prim-ministru pe Eduard Heger, pentru a pune capăt astfel unei crize politice generată în ultima lună, relatează Reuters. Eduard Heger a preluat astfel funcția deținută de președintele partidului aflat la guvernare (Oameni Obișnuiți și Personalități Independente), Igor Matovic, iar acesta a preluat  la rândul său fostul post al lui Heger, la Ministerul de Finanțe. Schimbarea s-a produs ca urmare a disputelor provocate de decizia din luna martie a premierului Matovic, care a hotărât achiziționarea vaccinului rus, Spavnik V, împotriva coronavirusului.

Criza economică de lungă durată din Liban se confruntă cu riscul unei „catastrofe educaționale”, în condițiile în care peste 1,2 milioane de copii nu au mai avut acces la educație odată cu apariția pandemiei de coronavirus, conform unui raport publicat joi de organizația „Salvați Copiii”, informează Al Jazeera. Organizația a informat în raportul elaborat despre posibilitatea copiilor vulnerabili de a nu se mai întoarce niciodată la școală. Nivelul ridicat de sărăcie a afectat capacitatea familiilor de a cumpăra echipamente pentru a facilita procesul de învățare, precum smartphone-uri sau a avea o conexiune bună la internet. Directorul organizației „Salvați Copiii” din Liban, Jennifer Moorehead, a declarat că „educația pentru mii de copii este atârnată de un fir”. Aceasta a menționat că motivele pentru care copiii nu vor reveni la școală sunt legate de imposibilitatea familiilor de a îi întreține și trimite la școală sau de informația pierdută în timp. Organizația ”Salvați Copiii” a solicitat ca toți copiii să beneficieze de acces la educație, indiferent de originea sau genul acestora.

Hans Kluge, directorul regional al Organizației Națiunilor Unite pentru Europa, a declarat că pandemia riscă să se prelungească din cauza campaniilor de imunizare „inacceptabil de lente” derulate de națiunile europene, relatează CTV News. Acesta a precizat că vaccinurile reprezintă cea mai eficientă metodă pentru a învinge pandemia și a menționat că până în prezent doar 4% din populația Europei este imunizată cu două doze de vaccin. Kluge a avertizat că guvernele europene nu trebuie să aibă un „fals sentiment de securitate” și a informat că Europa este a doua cea mai afectată regiune în ceea ce privește numărul infecțiilor și al deceselor provocate de coronavirus. Conform managerului de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, Dorit Nizan, situația regiunii este mai îngrijorătoare decât acum câteva luni. Acesta a sfătuit oamenii să evite călătoriile și grupurile numeroase specificând că nu este momentul potrivit pentru relaxarea măsurilor.

Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a declarat că Germania trebuie să asigure dozele necesare de vaccin pentru anul 2022, chiar dacă acest lucru înseamnă să acționeze independent de Uniunea Europeană, relatează DW.  Spahn a precizat că Berlinul ar putea încerca să-și asigure propriile surse de vaccinuri și a menționat că, în condițiile în care există temeri cu privire la posibile noi mutații și la protecția oferită de vaccinuri, Germania trebuie să fie pregătită pentru a acționa pe cont propriu. Totodată, ministrul german a declarat că „nimeni nu poate exclude necesitatea repetării vaccinului”, motiv pentru care Germania are în plan să devină capabilă pentru administrarea a patru doze de vaccin. În al doilea trimestru al anului, Germania se așteaptă să primească aproximativ 15 milioane de doze de vaccin AstraZeneca, 40 de milioane de vaccin Pfizer, 6.4 milioane de doze de vaccin Moderna și 10 milioane de doze din partea companiei Johnson & Johnson.

Compania Facebook a eliminat un clip video în care fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, apare în cadrul unui interviu într-o postare publicată de nora acestuia, Lara Trump, conform BBC. Donald Trump a fost interzis pe rețelele sociale încă din luna ianuarie, în urma revoltelor organizate de susținătorii acestuia în Washington. Videoclipul interzis a conținut un interviu luat de Lara Trump fostului președinte american, în care acesta a fost chestionat despre o serie de subiecte variate. Totodată, nora fostului lider de la Casa Albă a postat pe contul său de Instagram notificarea primită din partea Facebook privind interdicția pentru clipul video postat pe rețeaua socială.

Reprezentantul Statelor Unite pentru chestiuni de climă, John Kerry, a început discuția cu liderii indieni în contextul unui tur asiatic care urmărește reducerea diferențelor cu privire la abordarea schimbărilor climatice, relatează Al Jazeera. Marea Britanie și Statele Unite pun presiune asupra guvernului indian pentru ca India să își asume obiectivul de emisii nete zero până în 2050. India, ale căreii emisii de carbon pe cap de locuitor sunt mai mici decât cele din Statele Unite, Europa și China, este îngrijorată de faptul că asumarea unui astfel de obiectiv ar putea limita nevoile energetice ale cetățenilor săi. Conform Departamentului de Stat american, Jonh Kerry va călători în Abu Dhabi, New Delhi și Dhaka pentru a lua parte la un dialog care urmărește  „creșterea ambiției climatice.” Trimisul american a declarat că dialogul regional privind schimbările climatice va  oferi o platformă care permite țărilor „să se unească în  jurul unui soluții progresiste și practice” care pot contribui la atingerea obiectivelor climatice globale.

Un ofițer de poliție din Londra a devenit prima persoană din Marea Britanie condamnată pentru apartenența la un grup de extremă dreaptă interzis prin lege, relatează EuroNews. Benjamin Hannam, în vârstă de 22 de ani, a fost găsit vinovat pentru apartenența la organizația neo-nazistă Acțiunea Națională și pentru faptul că a mințit în cererea de aplicare pentru Poliția Metropolitană din Londra. Asocierea lui Hannam cu organizația neo-nazistă s-a încheiat înainte ca acesta să începe să lucreze pentru poliție, însă la începutului anului 2017 tânărul a început să se întâlnească cu persoane importante din organizație. Comandantul Richard Smith, șeful unității de combaterea terorismului, a declarat că este un caz „unic” și că nu există dovezi că Hannam a abuzat de poziția sa „pentru a-și continua opiniile extremiste.” Ideologia organizației neonaziste a fost descrisă în instanță ca fiind bazată pe „puritate ariană„ și pe ura față de persoanele non-albe, în special față de evrei.  În urma percheziționării locuinței lui Hannam, poliția a găsit postere neonaziste și alte simboluri care demonstrează apartenența acestuia la Acțiunea Națională, însă acesta a negat că ar fi fost vreodată membru al organizației.

Șapte dintre cei mai importanți militanți pro-democrație din Hong Kong au fost condamnați pentru organizarea unui marș neautorizat, în urmă cu doi ani, citează BBC. Cele șapte persoane au pledat nevinovate, însă acum riscă să fie condamnate la închisoare. Printre persoanele condamnate se numără foști parlamentari, sau Jimmy Lai, fondatorul Apple Daily, și Martin Lee, politician. Deși au fost organizate valuri de proteste pro-democrație, Beijingul a reprimat din ce în ce mai mult drepturile și libertățile cetățenilor. Militanții au fost acuzați că au participat la o adunare neautorizată pe 12 și 18 august 2019, într-o perioadă în care Hong Kong-ul a fost implicat timp de mai multe luni de zile în proteste împotriva guvernului.

Soția căpitanului de marină italiană Walter Biot a declarat că acesta nu este un spion și că a acționat „din disperare”, informează The Guardian. Walter Biot a fost acuzat de înmânarea unor dosare secrete unui angajat al atașamentului militar al ambasadei ruse, în schimbul unei sume de bani. Tensiunile dintre Roma și Moscova au apărut în urma expulzării oficialului militar rus, presupus implicat în cazul spionajului, și a unui alt oficial, de către Ministerul de Externe din Italia. Deși soția lui Biot, Claudia Carbonara, a declarat că nu a știut despre presupusele acțiuni ale soțului ei, acesta a insistat că nu este un spion. Claudia a menționat că ”a făcut-o pentru că avem multe datorii” și pentru că unul dintre cei patru copii este bolnav, iar cheltuielile din această cauză ”sunt interminabile”. 

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 16 și 17 noiembrie în lume – Joe Biden a aprobat utilizarea de către armata ucraineană a rachetelor americane ATACMS, Finlanda găzduiește primul exercițiu major de artilerie al NATO de la aderarea sa la alianță, În regiunea separatistă Abhazia protestatarii au continuat să ocupe clădirea parlamentului

Material realizat de Andrei Rus și Irina Dudu Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, …