Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 11 martie în lume – Danemarca oprește vaccinarea cu Astra Zeneca, activiștii din Hong Kong cer UE să nu ratifice acordul de investiții cu China, iar Parlamentul European declară UE drept ”zonă liberă pentru comunitatea LGBTQ+”

A fost 11 martie în lume – Danemarca oprește vaccinarea cu Astra Zeneca, activiștii din Hong Kong cer UE să nu ratifice acordul de investiții cu China, iar Parlamentul European declară UE drept ”zonă liberă pentru comunitatea LGBTQ+”

Material realizat de Oana Florea

Cel puțin 20 de oameni au murit și alți 24 au fost răniți într-un incendiu izbucnit într-o fabrică de haine din Cairo, relatează Al Jazeera. Conform unei declarații emise de guvernul egiptean, cauza izbucnirii focului este încă necunoscută, procurorul de stat însărcinând o echipă să cerceteze circumstanțele incendiului. În ultimii ani, Egiptul s-a confruntat cu mai multe incendii deoarece mai multe clădiri au fost construite fără respectarea standardelor de siguranță, pe fondul unei crize de securitate cauzată de revoluția din 2011, În urmă cu o lună un incendiu a izbucnit într-un depozit de pantofi nelicențiat din orașul Giza, iar anul trecut un incendiu major a izbucnit lângă o autostradă aglomerată din Cairo, în urma unui scurgeri de petrol.

Autoritățile de la Copenhaga au declarat că Danemarca nu va mai administra timp de două săptămâni vaccinul COVID-19 produs de AstraZeneca după ce mai multe persoane vaccinate au dezvoltat cheaguri de sânge, informează Al Jazeera.  Conform autorităților sanitare daneze, decizia țării de a suspenda vaccinarea  vine pe fondul decesului unei femei de 60 de ani care, după ce a primit vaccinul AstraZeneca, a dezvoltat un cheag de sânge. Ministrul Sănătății danez, Magnus Heinicke, a declarat că „în prezent nu se poate concluziona dacă există vreo legătură” și a adăugat că Danemarca a decis să investigheze în detaliu cele întâmplate. Norvegia a anunțat de asemenea că nu va mai utiliza vaccinul AstraZeneca precizând că măsura este una de precauție. Compania farmaceutică AstraZeneca a declarat pentru Reuters că siguranța vaccinului său a fost studiată pe scară largă, datele evaluate confirmând că vaccinul este în general bine tolerat. Totodată, Spania a informat că până în prezent nu a fost înregistrat niciun caz asemănător legat de vaccinul AstraZeneca și a precizat că va continua administrarea vaccinului.

Prințul William a declarat că familia regală britanică nu este rasistă în urma acuzațiilor lui Meghan, soția prințului Harry, care a dezvăluit într-un interviu că un membru al familiei regale a fost preocupat de cât de închisă va fi culoarea pielii fiului ei Archie, relatează Reuters. Într-o vizită la o școală din estul Londrei, William a declarat că nu a vorbit încă cu Harry deoarece interviul a fost publicat doar de câteva zile. Întrebat de un reporter dacă familia regală este rasistă, William a răspuns  că „nu suntem o familie rasistă.” Meghan, a cărei mamă este afro-americană, a declarat că, în timp ce a fost însărcinată,  au existat îngrijorări  în familia regală cu privire la cât de închisă va fi culoarea pielii lui Archie, însă identitatea persoanei în cauză este necunoscută. Prințul Harry a precizat că nu va face publică conversația, însă a specificat că nu este vorba nici de regină, nici de soțul acesteia, Philip.

Ministrul de externe francez, Jean-Yves le Drian, a declarat că nu vede nicio încercare a politicienilor libanezi pentru a preveni colapsul țării, informează Reuters. Franța a condus eforturile internaționale de salvare a fostului protectorat francez de la cea mai profundă criză de după războiul civil din 1975-1990, apelând a influența istorică a Parisului pentru a-i convinge pe politicienii divizați să formeze un nou guvern. Jean Yves le Drian a precizat în cadrul unei conferințe de presă că este tentat să-i considere pe politicieni libanezi „vinovați de faptul că nu ajută țara aflată în pericol.” Prim-ministrul desemnat Saad al-Hariri se află în conflict cu președintele Michel Aoun, motiv pentru care din octombrie până acum nu a reușit să  formeze un guvern. Colapsul financiar din Liban a creat nemulțumiri în rândul populației,  Le Drian declarând că autoritățile libaneze încă mai au timp „să își ia destinul în propriile mâini” și să acționeze.

Franța a anunțat relaxarea restricțiilor de călătorie pentru șapte țări din afara Uniunii Europene, inclusiv pentru Marea Britanie, informează EuroNews.  Ministrul francez de externe a declarat că începând de vineri restricțiile adoptate în urma cu cinci săptămâni pentru a stopa răspândirea noilor variante de coronavirus nu vor mai fi valabile în ceea ce privește călătoriile în sau dinspre Australia, Coreea de Sud, Israel, Japonia, Noua Zeelandă, Regatul Unit și Singapore. În declarația ministrul francez se arată că tulpina britanică a virusului este foarte răspândită în Franța, motiv pentru interdicțiile de călătorie devin irelevante. Conform comunicatului Ministerului de Externe francez, persoanele care călătoresc spre și dinspre cele șapte țări vizate de noile reguli vor trebui să prezinte în continuare un test PCR negativ efectuat cu cel puțin 72 de ore înainte de plecare.

Activiștii pentru democrație din Hong Kong au avertizat Uniunea Europeană să nu ratifice noul acord de investiții cu China deoarece Beijingul nu respectă obligațiile internaționale față de poporul din Hong Kong, relatează The Guardian. Cei 24 de activiști, dintre care 13 se află în exil, i-au scris președintelui Comisiei Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, pentru a cere refuzarea semnării tratului până la abrogarea  legilor chineze privind securitatea națională.  Activiștii susțin că este că „este pur și simplu absurd că UE se așteaptă ca China să își respectă obligațiile care îi revin” precizând  că Uniunea Europeană nu va avea niciodată o pârghie de control mai mare asupra Chinei decât are acum. Ted Hui, un fost parlamentar democrat din Hong Kong, aflat acum în Australia, a îndemnat liderii și membrii parlamentului european să-și consulte conștiința și să se întrebe dacă agresiunile din Hong Kong vor continua sau nu după ratificarea parteneriatului. Comisia Europeană consideră că acordul îmbunătățește accesul pe piață al companiilor din UE oferind totodată pârghii pentru a face presiuni în ceea ce privește drepturile omului.

Republica africană Malawi a început prima etapă a campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, informează Anadolu Agency. Președintele Chakwera a fost prima persoană care s-a vaccinat declarând că s-a oferit voluntar pentru a arată ca vaccinul este sigur. Acesta a descris programul de vaccinare ca fiind un pas important pentru Malawi deoarece țara se alătură în lupta globală împotriva pandemiei. Națiunea africană a primit aproximativ 18,6 milioane de doze de vaccin AstraZeneca din partea Națiunilor Unite, ministrul Sănătății Khumbize Kandodo Chiponda precizând că prima etapă a vaccinării vizează lucrătorii din domeniul sanitar, profesorii și jurnaliștii. Fosta președintă, Joyce Banda, s-a vaccinat de asemenea declarând că începerea campaniei naționale de vaccinare reprezintă un pas important în lupta pentru „distrugerea” virusului.

Compania Novavax a confirmat că vaccinul său are o eficiență de 86% în ceea ce privește tulpina britanică a virusului, informează Reuters. Compania a declarat că nu au existat cazuri de simptome adverse severe sau de decese în rândul celor care au fost vaccinați, iar în urma unui  studiu restrâns efectuat în Africa de Sud vaccinul pare să aibă o  eficiență de 55%.  Novavax dezvoltă de asemenea o nouă formulă a vaccinului pentru a asigura protecția împotriva posibilelor noi variante ale virusului și are în plan să inițieze o clinică de testare. Rezultatele analizei finale ale studiului realizat în Regatul Unit au fost în mare măsură în conformitate cu datele intermediare publice în ianuarie, compania urmărind să utilizeze datele pentru a obține permisiunea de utilizare în mai multe țări. Vaccinul va putea fi utilizat în Statele Unite în momentul în care autoritățile americane de reglementare  decid că datele culese din Marea Britanie sunt suficiente pentru luarea unei decizii, compania având în plan să pregătească zeci de milioane de doze pentru livrarea imediată.

Institutul de sănătate brazilian a avertizat că sistemul de sănătate din majoritatea celor mai mari orașe din Brazilia este aproape de colaps, informează BBC. Institutul Fiocruz a informat că peste 80% din paturile unităților de terapie intensivă sunt ocupate în capitalele a 25 din cele 27 de state ale Braziliei, experții avertizând că varianta extrem de contagioasă ar putea avea efecte negative în regiunea și în afara ei. Epidemiologul Jesem Orellana a declarat că „Brazilia este o amenințare la adresa umanității”, țara vând al doilea cel mai mare număr de decese din lume și al treilea cel mai mare număr de cazuri confirmate.  În ciuda acestui lucru, președintele Jair Bolsonaro a încercat în mod constant să minimalizeze pericolul reprezentat de virus. Acesta a îndemnat oamenii „să nu se mai plângă” și s-a opus măsurilor de carantinare la nivel regional argumentând că daunele aduse economie vor fi mai grave decât efectele virusului în sine.

Parlamentul european a votat pentru declararea Uniunii Europene ca fiind „zonă liberă pentru comunitatea LGBTQ” pentru a protesta simbolic împotriva politicilor discriminatorii promovate în Polonia și Ungaria, relatează The Guardian.  Rezoluția a fost adoptată cu 492 voturi pentru și 141 voturi împotrivă, iar printre cei care s-au opus rezoluției se numără și 11 membri ai Partidului Popular European. Deputații europeni au declarat în rezoluție că oamenii din UE ar trebui să se bucure de libertatea de a trăi, arătându-și public,  fără teama de discriminare și persecuție, orientarea sexuală și identitatea de gen. Adresându-se parlamentului european înaintea votului, Terry Reintke, un deputat german din grupului Verzilor, a declarat că drepturile persoanelor LGBTQ sunt restricționate, libertățile acestora fiind „sufocate brutal” în mai multe regiuni din Uniunea Europeană.  Începând cu martie 2019, guvernele locale din Polonia s-au angajat să reducă asistența financiară acordată organizațiilor care promovează nediscriminarea și egalitatea, în timp ce în orașul Nagykáta din Ungaria a fost adoptată o rezoluție care interzice „difuzarea și promovarea propagandei LGBTQ. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 5 decembrie în lume – Președinta Comisiei Europene a sosit în Uruguay pentru a finaliza negocierile acordului comercial UE-Mercosur, iar Grupările rebele siriene au cucerit orașul central Hama iar

Material realizat de Cristian Matei și Nicoleta Dumitru Premierul francez, Michel Barnier, a prezentat oficial …