Material realizat de Andreea Ianoșiu, Mihai Boș și Dora Timar
Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a provocat anularea comenzilor de copaci din Irlanda de Nord, relatează The Guardian. Comenzile pentru aproape 100.000 de puieți au fost anulate de cumpărătorii din Irlanda de Nord, ca rezultat al unei măsuri de interzicere post-Brexit aplicată mobilității plantelor din Marea Britanie. The Woodland Trust a anulat comenzi pentru 22.000 copaci, ce urmau a fi destinați unor programe de ecologizare din cadrul școlilor. Vocile antreprenorilor susțin că noile prevederi sunt ”dezastruoase, iar orice export către Irlanda de Nord este blocat”. Se propune ca diviziunea de horticultură creată între Marea Britanie și Irlanda de Nord, în urma Brexit-ului, să susțină o întâlnire cu liderii afacerilor locale și vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič.
Familia omului de afaceri Paul Rusesabagina a acuzat autoritățile din Rwanda de răpire și semnalează că acesta ar putea să nu aibă parte de un proces corect, potrivit The Guardian. Disidentul este acuzat de terorism și alte crime, riscând să își petreacă următoarea perioadă a vieții în închisoare. Paul Rusesabagina este un om de afaceri care a salvat mii de oameni în timpul genocidului din timpul războiului civil din 1994, pe care i-a adăpostit în hotelul pe care îl deținea, devenind celebru în urma portretizării sale în filmul ”Hotel Rwanda”. Paul Rusesabagina este un opozant al regimului președintelui Paul Kagame, care a câștigat al treilea mandat în 2017 cu 98% din voturi. Kagame este considerat responsabil de parcursul Rwandei de la genocidul din 1994, fiind acuzat de inhibarea oricărei forme de opoziție împotriva regimului său. Avocații lui Rusesabagina susțin că acesta nu ar trebui să fie judecat într-un tribunal din Rwanda, ci în Belgia, fiind cetățean belgian. Acuzațiile au atras atenția comunității internaționale, întrucât în decembrie peste 30 membri ai Congresului SUA au solicitat președintelui Kagame eliberarea lui Rusesabagina, pe fondul acțiunii umanitare în care a fost implicat.
Organizația Națiunilor Unite a precizat că va efectua o anchetă privind sechestrarea prințesei Latifa de către autoritățile din Emiratele Arabe Unite, relatează BBC. Aceasta a trimis câteva videoclipuri către BBC, în secret, unde dezvăluia acestea detalii, menționând că își face griji pentru viața ei. Videoclipurile postate de aceasta au generat reacția Organizației Națiunilor Unite de a cere lămuriri din partea autorităților din Dubai. Tatăl prințesei Latifa, Sheikh Mohammed bin Rashid al Maktoum, este unul dintre cei mai bogați șefi de guvern din lume, fiind conducătorul Dubaiului și vicepreședintele Emiratelor Arabe Unite (EAU). EAU au relații apropiate cu numeroase state vestice, implicit SUA și Regatul Unit.
Sute de mii de cetățeni din Myanmar au continuat protestele în cadrul cărora au dorit să contrazică afirmațiile forțelor armate, care pretind că recenta lovitură de stat a fost sprijinită de populație, conform Reuters. Junta militară a asigurat în mod verbal publicul că vor fi organizate alegeri libere și corecte, însă protestatarii rămân sceptici față de aceste precizări și mențin desfășurarea demonstrațiilor. Generalul Zaw Min Tun, reprezentant al noului regim, a precizat că armata nu va guverna pentru mult timp și că 40 din 53 cele de milioane de cetățeni ai Myanmarului, au susținut lovitura de stat și instaurarea noului guvern militar. Poliția a avut o abordare violentă, cu focuri de arme trase asupra protestatarilor.
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a solicitat de urgență eliberarea lui Aleksei Navalnîi, invocând riscul ca acesta să își piardă viața, conform Al Jazeera. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, care are sediul la Strasbourg, înFranța, a solicitat, printr-o declarație publică emisă miercuri, eliberarea lui Aleksei Navalnîi, atenționând că ordonanța ar trebui efectuată urgent, altfel repercusiunile urmate de decizia de a-l ține în închisoare pe criticul Kremlinului ar determina încălcarea Convenției Europene pentru drepturile omului. Ministrul Justiției din Rusia a declarat că va ignora deciziile luate de Curtea Europeană pentru eliberarea lui Navalnîi, adăugând că o astfel de decizie nu poate să fie supusă legilor internaționale. Ministrul Justiției a anunțat că “A adopta o decizie bazată pe Regula 39 a CEDO în acest caz ar fi o intervenție nefondată și flagrantă în operațiunea unui sistem judiciar al unui stat suveran”. Membrii Consiliului European sunt obligați să respecte deciziile luate de către Curte, iar în trecut, oficialii de la Moscova au respectat deciziile luate de către corpul juridic European. Anul trecut, guvernul din Rusia a adoptat un amendament constituțional în care a declarat prioritară legea națională asupra legii internaționale și se presupune că autoritățile din Rusia vor folosi acest amendament pentru a respinge decizia Curții.
Cel puțin 27 de elevi au fost răpiți dintr-o școală de stat din nord-vestul Nigeriei, după ce mai mulți bărbați înarmați au intrat cu forța în clădire, informează CNN. Conform martorilor, bărbații înarmați purtau uniforme militare și au intrat miercuri la ora 2 dimineața, în Școala Gimnazială Științifică Kagara, care are la dispoziție un internat în care copiii dormeau. Unul dintre elevi a fost ucis în timpul răpirii. Mary Noel Barje, secretarul de presă al guvernului din Nigeria a informat publicul că numărul total de persoane răpite din școală rămâne în momentul de față necunoscut, și există o posibilitate a creșterii acestuia după ce angajați ai internatului și profesori au fost declarați dispăruți. Tot aceasta a declarat că guvernul a decis închiderea internatelor din țară pe o perioadă nedeterminată. Răpirea elevilor s-a petrecut după o amenințare în seara precedentă a unui grup extremist, comunitatea locuitorilor din nord-vestul Nigeriei fiind în alertă încă de atunci. Cazurile răpirilor în Nigeria au crescut, acum două luni având loc o răpire a peste 300 de elevi după o invazie similară într-o școală, dar aceștia au fost în cele din urmă eliberați.
Prințul consort Phillip al Marii Britanii, duce de Edinburgh, a fost internat preventiv în spital, după ce a acuzat o stare de rău, a declarat Palatul Buckingham pentru The Guardian. Prințul Philip, în vârstă de 99 de ani, a fost internat la sfatul medicului său iar o declarație a Palatului Buckingham a precizat că măsura a fost una preventivă. „Alteța Sa Regală Ducele de Edinburgh a fost internat la Spitalul Regele Edward VII din Londra, marți seara. Internarea ducelui este o măsură de prevenție la recomandarea doctorului său, după ce s-a simțit rău. Ducele va rămâne, probabil, în spital timp de câtrva zile pentru examinări și odinhă”, se arată în declarația Casei Regale britanice.
Compania Facebook a interzis distribuirea de știri prin intermediul rețelei sociale pentru publicul sau de către publicațiile din Australia, informează CNN. Facebook a declarat miercuri că persoanele și editorii din Australia nu vor mai putea distribui sau vedea știri ale publicațiilor locale și internaționale. Anunțul este un răspuns la legislația propusă în Australia care ar urma să oblige platformele media să plătească publicațiilor de știri pentru conținut. „Noua lege propusă în Australia omite să recunoască relația fundamentală dintre platforma noastră și publicații”, a scris pe blogul personal Campbell Brown, Vicepreședinte Facebook pentru Relații Internaționale. „Contrat unor sugestii, Facebook nu fură conținutul știrilor. Editorii aleg să distribuie conținutul pe Facebook.” „Sper ca în viitor să putem distribui știri pentru locuitorii Australiei din nou”, a adăugat Brown.
Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite a criticat distribuția „profund ilegală și nedreaptă” de vaccinuri împotriva Covid-19, arătând că doar 10 țări au administrat 75% din totalul de vaccinuri, informează Al Jazeera. La o întalnire la nivel înalt a Consiliului de Securitate al ONU, Antonio Guterres a spus că 130 de țări nu au primit nici măcar o doză de vaccin. „În acest moment critic, echitatea vaccinării este cel mai mare test moral în fața comunității globale”, a anunțat acesta. Guterres a făcut apel urgent la un Plan Global de Vaccinare prin care să îi aducă la un loc pe cei care pot asigura distribuția vaccinurilor – oameni de știință, producători de vaccinuri și pe cei care pot finanța efortul – pentru a asigura tuturor oamenilor, din fiecare țară, vaccinarea cât mai curând posibil.