Material realizat de Oana Florea
În urmă cu o lună, Somalia a anunțat că încheie relațiile diplomatice cu Kenya acuzată că nu respectă suveranitatea Somaliei în urma încercărilor repetate de a interveni în problemele interne ale acesteia, relatează Al Jazeera.
Tensiunile dintre cele două state au crescut semnificativ începând cu sfârșitul lunii noiembrie, când Somalia și-a chemat în țară ambasadorul din Nairobi și i-a cerut ambasadorului kenyan să părăsească capitala Mogadishu, motivul fiind presupusa intervenție a Kenyei în alegerile din regiunea somaleză Jubbaland.
În ultimii ani relația dintre Kenya și Somalia a fost marcată de tensiuni tot mai mari din cauza problemei securității și a disputelor privind frontierele maritime dintre cele două state din Africa de Est.
Un teritoriu maritim puternic disputat
Disputa dintre Kenya și Somlia își are rădăcinile în dezacordul privind direcția în care cele două țări își pot extinde granițele maritime din Oceanul Indian despre care se crede că conține depozite considerabile de petrol și gaze.
Somalia susține că granița maritimă ar trebui să continue în aceeași direcție cu frontiera terestră de sud-est, în timp ce Kenya insistă că granița ar trebui să ia o întorsătură de aproximativ 45 de grade de la țărm, oferindu-i astfel un acces mai larg. Somalia, aflată într-o poziție geopolitică mult mai slabă decât Kenya din cauza instabilității politice, și-a prezentat poziția la Curtea Internațională de Justiție de la Haga în 2014 și este de așteptat ca procesul să fie finalizat în luna martie a acestui an.
Disputa maritimă dintre Kenya și Somalia a atras atenția internațională, în mare parte datorită asupra impactului asupra pieței internaționale a energiei existând posibilitatea unor contracte profitabile. Regatul Unit și Norvegia și-au exprimat sprijinul pentru Somalia, în timp ce Statele Unite și Franța oferă sprijin Kenyei.
Problema securității și miza regiunii Jubbaland
Începând cu 1991, Somalia s-a confruntat cu o puternică instabilitate politică, motiv pentru care guvernul somalez are dificultăți în controlarea anumitor regiuni. Aceste tulburări au creat un mediu favorabil pentru grupări teroriste precum Al-Shabaab care atacă în mod constant forțele militare și civilii din Somalia și din Kenya, reprezentând astfel o amenințare semnificativă la adresa securității, conform Future Directions International.
Amenințarea reprezentată de gruparea teroristă Al-Shabaab a determinat guvernul kenyan să dezvolte legături puternice cu Jubbaland, un stat somalez semi-autonom, considerat drept o zonă tampon împotriva luptătorilor al-Shabaab. Conform Al Jazeera, relațiile dintre guvernul central somalez și statul Jubbaland sunt tensionate, la sfârșitul anului trecut autoritățile din regiunea semi-autonomă au acuzat guvernul somalez că încearcă să îl înlăture pe președintele Ahmed Madobe, un aliat cheie al Kenyei, pentru a pune un loialist la putere.
Cu toate că interesul Kenyei pare a fi securizarea propriilor frontiere, intervenția acesteia în procesul electoral din Jubbaland este văzută de Somalia ca o încălcare gravă a suveranității. Totuși, există voci care susțin că Jubbaland reprezintă pentru Kenya un aliat regional și în ceea ce privește mult disputatul teritoriu maritim din Oceanul Indian, relatează World Politics Reviews.
Kenya pare să privească alianța cu Jubbaland, care cuprinde întreaga frontieră de sud a Somaliei precum și 300 de mile din coasta de sud, elementul cheie pentru a submina ambițiile politice ale Somaliei de a avea un stat puternic centralizat.
Cum au fost relațiile economice afectate?
Un element cheie al disputelor dintre cele două țări africane îl reprezintă și suspendarea repetată a activităților comerciale transfrontaliere din ultimii ani din cauza problemelor de securitate, relatează Al Jazeera. În centrul dezacordurilor comerciale dintre cele două națiuni se află comerțul de khat, un stimulent pe bază de plante cultivat pe scară largă în Kenya.
Somalia a fost pentru mult timp principala piață de export a Kenyei pentru khat, dar în martie, sub pretextul răspândirii coronavirusului, Somalia a interzis importurile de khat de la vecinii kenyeni. Măsura a fost văzută de mulți ca o încercare a Somaliei de a stabili un comerț mai echilibrat cu Nairobi.
Posibile consecințe
Disputa maritimă dintre Kenya și Somalia ar putea distrage atenția de la misiunea comună internațională împotriva grupării teroriste al-Shabaab. În cazul în care Kenya și-ar retrage cei 4000 de soldați din Somalia, capacitățile AMISOM, o operațiune militară a Uniunii Africane care luptă împotriva grupării al-Shabaab, ar fi cu adevărat reduse, conform African Arguments.
Gruparea al-Shabaab a folosit deja disputa dintre cele două țări africane ca un instrument de recrutare, liderul grupării transmițând în septembrie un mesaj prin care condamnă revendicările maritime ale Kenyei. Un verdict al Curții Internaționale de Justiție de la Haga în favoarea Somaliei ar putea determina Kenya să conteste frontiera sa maritimă cu Tanzania, ceea ce ar putea duce la o destabilizare în regiunea deja tensionată din vedere politic, în timp ce un verdict în favoarea Kenyei ar putea dăuna statului somalez fragil. În cele din urmă, niciunul dintre cele două state africane nu pare aibă de câștigat din acest conflict prelungit.