Material realizat de Mihai Boș și Andreea Ianoșiu
O echipă de astronomi care lucrează la cel mai mare proiect pentru cercetarea vieții extraterestre a anunțat că investighează emisia unei unde radio care pare să fi venit din direcția celei mai apropiate stele de Soare, Proxima Centauri, anunță The Guardian. Fasciculul de unde radio a fost interceptat în timpul celor 30 de ore de observație ale telescopului Parkes din Australia, în lunile aprilie și mai ale anului trecut. Semnalul are o explicație banală, probabil, însă frecvența de 980MHz și schimbările acesteia, presupuse cauze ale mișcării unei planete, au făcut descoperirea tentantă. Emisia undei radio care pare să fi venit din direcția stelei Proxima Centauri, o stea pitică aflată la 4,2 ani lumină față de Pământ, nu a fost observată inițial, potrivit unui membru din comunitatea de astronomie care dorește să își păstreze anonimatul, deoarece cercetarea se află încă în desfășurare.
Departamentul pentru Energie al Statelor Unite ale Americii a confirmat că a fost afectat în urma unui recent atac cibernetic, considerat drept cel mai grav împotriva administrației americane, potrivit BBC. Departamentul este responsabil și pentru gestionarea armelor nucleare, menționând că arsenalul nuclear nu a suferit în urma actului de hacking. Deși suspectul principal indicat de SUA este Rusia, autoritățile de la Moscova au respins acuzațiile. Între timp, compania Microsoft a identificat peste 40 organizații care au fost afectate de atacurile cibernetice, relatează BBC. 80% dintre victimele Microsoft sunt plasate în SUA, iar restul sunt în țări precum Canada, Mexico, Belgia, UK, Israel și Emiratele Arabe Unite. Brad Smith, președintele Microsoft, se așteaptă ca și mai multe atacuri de acest tip să survină și crede că aceste acțiuni reprezintă o formă de spionaj asupra guvernului american și asupra instrumentelor utilizate de a proteja securitatea cibernetică. Software-ul care a întâmpinat atacul este SolarWinds Orion, cu aproximativ 18.000 clienți la nivel global, implicit agenții guvernamentale și organizații private.
Compania Sony a decis retragerea de la vânzare a Cyberpunk 2077, unul dintre cele mai așteptate jocuri ale anului, oferind rambursări tuturor jucătorilor, informează BBC. Decizia fără precedent a fost luată din cauza plângerilor că jocul este îngreunat de bug-uri și erori, fiind predispus la blocări. Microsoft a anunțat ulterior că va rambursa, de asemenea, clienții nemulțumiți ai Xbox. Dezvoltatorul jocului, CD Projekt Red, a promis că va aduce soluții care să îmbunătățească produsul pentru cei care nu au vrut sa îl returneze. Pentru rambursările Xbox, utilizatorii trebuie să urmeze pașii indicați pe pagina Xbox refund. Sony Interactive Entertainment (SIE) nu a anunțat încă data la care plănuiește să repună jocul în PlayStation Store.
Autoritățile de la Beijing au arestat încă un jurnalist critic al regimului, continuând seria de represalii împotriva reprezentanților media care aduc atingere imaginii regimului chinez, relatează The New York Times. Jurnalistul Du Bin, în vârstă de 48 de ani, a fost arestat în cursul săptămânii după ce acesta a lucrat la câteva volume literare istorice în care regimul și Partidul Comunist chinez erau criticate. Jurnalistul a fost reținut miercuri de ofițerii de poliție din Beijing, susține sora acestuia, Du Jirong. Ofițerii de poliție i-au spus acesteia că fratele ei a fost plasat în detenție din cauza „provocării scandalurilor și problemelor”. Infracțiunea formulată neclar este folosită adeseori de către guvern pentru reprimarea activismului și a discuțiilor despre problemele politice și sociale.
Statele europene reiau o nouă serie de măsuri pentru gestionarea pandemiei de coronavirus, relatează The Guardian Astfel, Spania se luptă cu un al treilea val al infectărilor, în timp ce vaccinările vor începe în 27 decembrie. Ministrul spaniol al sănătății a avertizat că există pericolul unui nou val de infectări, dacă restricțiile impuse de autorități nu vor fi respectate în perioada sărbătorilor de Crăciun. Italia se pregătește de noi restricții, fiind posibil ca, de Crăciun și Revelion să fie impusă carantina totală. În Suedia s-a înregistrat un nou record al numărului de noi infectări, fiind vorba despre 9654 de cazuri. Președintele Republicii Franceze, Emanuel Macron, este în continuare în izolare după ce a fost testat pozitiv cu virusul Sars-Cov-2 iar prim-ministrul slovac, Igor Matovic, care a participat alături de Macron, a anunțat că a fost testat pozitiv. Joi, guvernul portughez a declarat că o stare de alertă pe timp de noapte, începând cu ora 23, va fi impusă în ajunul Anului Nou.
Vice-președintele american Mike Pence, a primit, într-o transmisie televizată în direct, o doză din vaccinul împotriva noului coronavirusului, acesta declarând audienței și doctorilor ca „nu a simțit nimic”, potrivit BBC. Casa Albă a anunțat că scopul difuzării a fost acela de a „promova siguranța și eficacitatea vaccinului și de a spori încrederea prin rândul americanilor”. De asemenea, și soția lui Pence și generalul chirurg Jerome Adams s-au vaccinat în direct la evenimentul televizat de la Casa Albă. Luni, Statele Unite ale Americii au început vaccinările cu primul vaccin pe care l-au aprobat, cel de la Pfizer/BioNtech. Acesta oferă 95% protecție împotriva Covid-19.
Ministerul bulgar de Externe a anunțat declararea drept persona non-grata a unui diplmomat rus, căruia i s-a dat un termen de 72 de ore pentru a părăsi teritoriul Bulgariei, după ce o echipă de procurori l-au acuzat de spionaj, relatează Reuters. Diplomatul rus, cu funcția de atașat militar al ambasadei ruse din Bulgaria, este cel de-al șaselea oficial expulzat de autoritățile de la Sofia, începând cu luna octombrie 2019. Procurorii bulgari au precizat că în acest caz, persoana acuzată a încercat să aibă acces la informații militare confidențiale, inclusiv la numărul de trupe americane desfășurate în Bulgaria pe durata exercițiilor militare organizate sub egida NATO. Ambasada Rusiei de la Sofia a respins acuzațiile, pe care le-a catalogat drept nejustificate, subliniind că Moscova își rezervă dreptul de a reacționa similar cu o măsură echivalentă în cazul Bulgariei.
Comunitățile de musulmani din Statele Unite ale Americii cer Organizației de Cooperare Islamică să facă auzite vocile minorității uigurilor, conform Al Jazeera. Totodată, aceste comunități se îndoiesc de misiunea OCI, pe care o acuză crezând că susține China pentru întemnițarea în masă ale grupurilor de uiguri și că ignoră ceea ce unii susțin că echivalează cu genocidul. Format din 57 state populate de grupuri majoritar musulmane, OCI are rolul de a reprezenta și apăra aceste comunități, mai ales în cazul de discriminare sau încălcare a drepturilor lor. OCI critică și Israelul pentru ocupația de teritorii palestiniene și guvernul naționalist Hindu din India. Cu toate acestea, organizația cu sediul în Arabia Saudită, nu a avertizat până acum asupra evenimentelor din Xinjiang, unde peste 1 milion de uiguri și alte comunități de musulmani fiind ținute cu forța în tabere de concentrare de către autorităție de la Beijing.
Interdicțiile de participare a Rusiei la evenimente sportive internaționale din cauza dopingului au fost reduse cu 2 ani, conform BBC. Chiar dacă suspendarea a fost redusă la jumătate de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv, Rusia nu va putea participa în continuare la Jocurile Olimpice din 2021 sau la Cupa Mondială de fotbal din 2022. În 2019, Agenția Mondială Antidoping a anunțat excluderea participării Rusiei din cauza unor norme non-conforme privind măsurile antidoping. Verdictul a însemnat faptul că sportivilor din Rusia nu le este permis să concureze drept reprezentanți ai Rusiei la evenimente sportive internaționale până în 16 decembrie 2022. Totuși, sub restricțiile curente, sportivii Rusiei pot participa drept neutri din punct de vedere al națiunii reprezentate, dacă pot dovedi că nu au cooperat cu schema de doping rusească.
Decizia Emiratelor Arabe Unite, de a sista procesului de obținere a vizei pentru cetățenii provenind din state majoritar musulmane, ar putea afecta diaspora din Pakistan, relatează Al Jazeera. Ministerul Afacerilor Externe din Pakistan se așteaptă ca problema obținerii vizei să fie rezolvată curând, din cauza problemelor ce ar putea fi întâmpinate de comunitățile musulmane din 13 state. Hotărârea de luna trecută a Emiratelor Arabe Unite are la bază ”motive de securitate”. Țările pentru care nu se poate obține deocamdată viza pentru Emiratele Arabe Unite sunt: Afghanistan, Algeria, Iran, Iraq, Kenya, Liban, Libya, Pakistan, Somalia, Syria, Tunisia, Turcia, Yemen. Ministrul de Externe pakistanez, Shah Mehmood Qureshi, a avut o serie de discuții cu premierul Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Rashid Al Maktoum, pentru a propune măsuri de cooperare între cele 2 state și pentru a mări investițiile, mai ales în agricultură. Accentul pus pe această cooperare vine din faptul că EAU găzduiesc a doua cea mai mare comunitate din diaspora pakistaneză din lume.