- China a intrat într-o stare de neliniște din cauza situației tensionate din Coreea de Nord, informează Reuters. Iritată de faptul că Statele Unite ale Americii și aliații săi îi ignoră apelurile de a calma tensiunile cauzate de activitatea nucleară a Phenianului, China a intrat într-o stare de neliniște și iritare. Cu toate că un conflict armat în Coreea de Nord ar utea aduce un nor nuclear peste China sau un val de refugiați pe teritoriul său, până în acest moment Beijingul nu s-a manifestat proieminent în ceea ce privește criza geopolitică cauzată de activitatea nucleară a Phenianului. Președintele SUA Donald Trump a amenințat Coreea de Nord că va face față „focului și furiei” dacă nu își va opri exercițiile nucleare. Phenianul i-a oferit joi un răspuns liderului de la Casa Albă, declarând că amenințările sale sunt „o adunătură de nonsens” și prezentând planurile unui atac cu rachete în apropiere de Guam, în Pacific.
- Armata Japoniei va oferi mii de piese de elicopter armatei filipineze cu scopul de a-și asigura controlul teritorial în Marea Chinei de Est, unde China pretinde că deține controlul absolut, relatează Reuters. Diplomația militară pare a fi noua tactică a Japoniei de a lupta cu tendințele monopoliste ale Chinei în Marea Chinei de Sud, înctrucât prim-ministrul Shinzo Abe tinde spre o poziție militară regională mai relevantă. Aceast pact ar putea fi prima mișcare dintr-o serie de înțelegeri similare, prin intermediul cărora Tokyo speră să-și asigure monopolul regional.
- Se presupune că cel puțin 55 persoane ar fi înecate în apropiere de Yemen după ce au fost forțate să părăsească o barcă de imigranți, potrivit The Guardian. Conform declarațiilor UNHCR, cel puțin 55 persoane au fost forțate de traficanții de imigranți să părăsească o barcă în apropiere de Yemen. Cinci cadavre au fost ecuperate în urma unei patrule în regiunea provinciei Shabwa a Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), iar alte 50 persoane încă sunt dispărute. OIM a declarat că alte 51 persoane au fost „înecate în mod intenționat” într-un incident similat. Suăraviețuitorii au declarat că traficanții au aruncat de pe barcă aproximativ 120 persoane după ce li s-a părut că vad autorități pe țărmul Yemenului. Vârsta medie a pasagerilor era de aproximativ 16 ani.
- Observatorii internaționali declară că alegerile din Kenia nu au fost fraudate, în ciuda declarațiilor liderului de opoziție Raila Odinga, care susține că au fost comise fraude imense, relatează BBC. Observatorul african a declarat că rezultatele alegerilor de marți sunt credibile, iar fostul secretar de stat al SUA John Kerry susține că integritatea acestora rămâne intactă. Uniunea Europeană a declarat că acei candidați ce nu au câștigat alegerile ar trebui să accepte pierderea ca un lucru „natural.” Odinga susține că rezultatele alegerilor prezidențiale au fost falsificate astfel încât actualul președinte Uhuru Kenyatta să fie câștigător.
- De asemenea, principala organizație din Kenia de monitorizare a alegerilor, ELOG, a declarat că nu a găsit nicio dovadă ce ar sugera că alegerile prezidențiale ar fi fost fraudate, informează Reuters. ELOG a numărat în mod paralel voturile de la alegerile prezidențiale din Kenia, iar prin urmare a declarat că președintele Uhuru Kenyatta a câștigat alegerile cu 54% din totalul voturilor. Datele oficiale au susținut că acesta ar fi câștigat cu 54,3% din totalul voturilor. ELOG a declarat că diferența dintre datele sale și cele oficiale se încadrează în marja sa oficială de eroare de 1,9%.
- Organele porcilor ar putea fi curând transplantate în corpul uman în urma unei descoperiri majore în domeniul „xenotransplantului,” conform The Independent. Lipsa de organe necesare pentru transplant este una dintre cele mai acute probleme ale medicinei moderne, prin urmare găsirea soluțiilor alternative este o prioritate. Oamenii de ștință au distrus o mare barieră ce împiedica transplantul organelor de la porci la oameni, după ce au reușit să elimine un virus periculos din ADN-ul porcilor. Cu toate acestea, piedici majore încă există, inclusiv obiecții etice.
- Campania militară condusă de SUA împotriva ISIS în Raqqqa „a eșuat să evie moartea civililor,” infomează The Guardian. Rapoarte, ce nu pot fi confirmate, dar care sunt considerate de încredere de către ONU, au pus la îndoială dorința SUA de a proteja viața civililor în cadrul conflicteor armate. „Coaliția nu întreprinde nicio măsură de precauție pentru a evita moartea civililor,” a declarat Aghid al-Khodr, editor-țef la Sound and Picture, o organizație ce menține o rețea de corespondenți cșandestini în capitala ISIS.
- Numărul imigranților ce ajung în Italia din Libia s-a înjumătățit în iulie, potrivit The Guardian. Guvernul italian a celebrat o scădere cu peste 50% a numărului imigranților din Libia ce au ajuns pe țărmurile sale în luna iulie. Această scădere a fost posibilă doar datorită implementării unor acțiuni mai stricte împotriva traficanților de imigranți ce operează în zona Mării Mediteraneene. Numărul imigrnților a scăzut la 11.459 în iulie de la 23.524 în iunie și 23.522 în iulie 3016. În ultimii ani, lunile verii au fost perioada de vârf în activitatea traficanților de imigranți din Mediteraneeană.
- Peru a deportat ambasadorul Venezuelei pentru a protesta împotriva adunării constitutive, schimbare realizată de președintele Venezuelei Nicolás Maduro în urma unui referendum național, relatează Reuters. Peru a declarat vineri că deportează ambasadorul Venezuelei de la Lima pentru a protesta împotriva schimbării de constituției pe care a făcut-o președintele Venezuelei, pentru a-și atribui mai multă putere decizională în stat. Venezuela a răspuns prin emiterea ordinului de a părăsi țara în 5 zile adresată charge d’affaires de la ambasada peruviană din Caracas. Peru și-a retras ambasadorul de la Caracas în martie.
- Cel mai bătrân om de pe planetă și supraviețuitor al lagărului de concentrare Auschwitz, Yisrael Kristal a decedat la vârsta de 113 ani, informează BBC. Yisrael Kristal, de origine poloneză, a decedat vineri, la o lună de la ziua sa de naștere, când ar fi trebuit să împlinească 114 ani. Kristal, ce locuia în Haifa, Israel, a ajuns pe primele pagini ale ziarelor după ce anul trecut a decis să-și sărbătorească „bar mitzvah” – sărbătoare religioasă a evreilor, ce se sărbătorește când băieții împlinesc 13 ani și pot deci intra în serviciul public – cu un secol mai târziu. Kristal nu a sărbătorit bar mitzvah la 13 ani din cauza fatului că a început Primul Război Mondial.
Home / A fost azi în lume / 2017 / Au fost 10 și 11 august în lume – Japonia va oferi piese de elicopter armatei filipineze, numărul imigranților ce ajung în Italia din Libia s-a înjumătățit în iulie, iar Peru a deportat ambasadorul Venezuelei ca protest împotriva formării Adunării Constitutive
Vezi și
A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești
Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …