Home / A fost azi în lume / 2017 / Au fost 1 și 2 mai în lume – Donald Trump anunță că ar accepta o întâlnire cu omologul său nord-coreean, președintele Maduro a cerut schimbarea constituției Venezuelei, iar Angela Merkel i-a cerut lui Vladimir Putin să investigheze abuzurile comise împotriva comunității gay
Foto: Alexander Nemenov/AFP/Getty Images

Au fost 1 și 2 mai în lume – Donald Trump anunță că ar accepta o întâlnire cu omologul său nord-coreean, președintele Maduro a cerut schimbarea constituției Venezuelei, iar Angela Merkel i-a cerut lui Vladimir Putin să investigheze abuzurile comise împotriva comunității gay

Material realizat de Valeria Bortă și Adrian Călugăru

Gruparea islamistă palestiniană Hamas a anunțat o schimbare a abordării politice în urma lansării unui document prin care renunță la inițiativa de lungă durată a distrugerii Israelului și totodată la asocierea cu Frăția Musulmană, anunță Reuters. Documentul a fost prezentat de liderul Hamas, Khaled Meshaal, la Doha, cu două zile înainte de vizita oficială a lui Mahmoud Abbas, liderul Fatah care este totodată și principalului rival politic palestinian al grupării. Hamas acceptă prin acest document existența statului palestinian cu granițele din 1967, înainte ca o invazie a Israelului să ocupe Fâșia Gaza, Cisiordania și Ierusalimul de Est. ”Nu vrem să ne diluăm principiile, dar vrem să fim deschiși. Sperăm că acest document va reprezenta o schimbare a atitudinii statelor europene față de noi”, a declarat Meshaal. Cu toate acestea, Hamas nu renunță la negarea existenței statului Israel și la ”lupta armată” împotriva acestuia, autoritățile israeliene replicând tototdată că anunțul Hamas nu este altceva decât o „încercare de a păcăli lumea”.

Departamentul de Stat american a emis o alertă de călătorie pentru Europa la începutul săptămânii, avertizându-i pe cetățeni cu privire la persistența amenințării teroriste pe întregul continent, relatează Reuters. În avertismentul autorităților americane au fost citate recentele incidente din Franța, Rusia, Suedia și Marea Britanie, afirmând totodată că rețeaua al-Qaida și gruparea ISIS ”au abilitatea de a plănui și executa atacuri teroriste în Europa”. Precedenta alertă de călătorie emisă de Departamentul de Stat al SUA, care a fost emisă în perioada sărbătorilor de iarnă, a expirat în luna februarie.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a declarat că ar fi ”onorat” să-l întâlnească pe omologul său nord-coreean, Kim Jong-un, ”în circumstanțe potrivite”, potrivit The Guardian. Liderul de la Casa Albă nu a detaliat ce precondiții trebuie îndeplinite pentru ca o astfel de întâlnire să aibă loc, în timp ce administrația americană a cerut încetarea imediată a testelor balistice cu rachete de rază lungă și a celor nucleare. Totodată, Trump și oficialii de rang înalt americani au subliniat că nu exclud o intervenție militară împotriva regimului nord-coreean dacă acesta va continua să testeze focoase nucleare sau va continua dezvoltarae programului balistic intercontinental. ”Majoritatea oamenilor politici nu ar spune niciodată așa ceva. Dar eu vă spun că în circumstanțele potrivite m-aș întâlni cu el (cu Kim Jong-un – n.r.).”, a declarat Trump, într-un interviu acordat publicației Bloomberg News.

Compania privată SpaceX, deținută de Elon Musk, a reușit să lanseze cu succes un satelit de spionaj top-secret pentru guvernul SUA, apoi a recuperat cu succes racheta de propulsare a acestuia pe orbită, anunță The Guardian. Racheta fără pilot Falcon 9 a decolat de la stația de lansare Kennedy Space Center a NASA, din Florida, iar propulsorul acesteia a aterizat cu succes câteva minute mai târziu la baza spațială de la Cape Canaveral, aflată în apropiere. Aceasta a reprezentat totodată și prima misiune a SpaceX pentru Oficiul Național de Recunoaștere, nefiind însă furnizate alte informații despre recenta lansare a satelitului de spionaj. Pentru SpaceX, aceasta a fost încă o lansare cu succes a unei rachete reciclabile pentru misiuni în spațiu, aterizarea propulsorului la Cape Canaveral fiind a 4-a de acest gen la baza spațială, în timp ce alte propulsoare au aterizat cu succes pe platforme maritime.

Cel puțin 95 de luptători ai unor grupări de opoziție siriene, dar și civili, și-au pierdut viața în urma unor lupte interne desfășrate în districtele controlate în interiorul capitalei Damasc, relataeză Observatorul Sirian al Drepturilor Omului, citat de Al Jazeera. La capătul a trei zile de lupte, care au început vinerea trecută între gruparea Jaish al-Islam împotriva Corpului al-Rahman și a Comitetului pentru Eliberarea Levantului (”Hayat Tahrir al-Sham”), o grupare afiliată rețelei al-Qaida, cel puțin 95 de oameni au murit în districtul Ghouta Estică. Dintre aceștia, 32 aparțin grupării Jaish al-Islam, iar opt sunt civili. Motivele luptelor izbucnite recent sunt reprezentate atât de diferențe religioase, cât și de obiective pe termen lung ale fiecărui grup rebel. Potrivit unei surse jurnalistice de la fața locului, care și-a păstrat anonimatul, ofensiva lansată de Jaish al-Islam are ca scop eliminarea tuturor luptătorilor care au fost afiliați anterior Frontului al-Nusra, însă în același timp districtul se află sub asediul forțelor guvernamentale loiale lui Bashar al-Assad.

Hillary Clinton, candidatul Partidului Democrat pentru alegerile prezidențiale ale SUA din 2016, a declarat că ar fi câștigat președinția dacă nu interveneau hackerii ruși și directorul FBI, James Comey, în campanie, relatează Reuters. Marți, la o conferință în New York, Clinton a comentat pentru prima dată în detaliu asupra alegerilor prezidențiale din 8 noiembrie 2016. Aceasta a declarat că se afla pe calea victoriei, dar din cauza intervenției directorului FBI, care a informat Biroul Federal de Investigații al Congresului pe 28 octombrie că a descoperit o nouă dovadă a faptului că Clinton și-a folosit email-ul personal în timpul mandatului de secretar de stat și din cauza publicării de către WikiLeaks a email-urilor directorului de campanie a candidatului democrat, John Podesta, care se presupune că au fost furate de hackerii ruși. „Dacă alegerile erau organizate pe 27 octombrie, eu aș fi fost președinte,” a declarat Clinton.

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a făcut apel pentru schimbare constituției într-o manieră similară lui Hugo Chavez, predecesorul și mentorul acestuia, informează Reuters. După alegerile președințiale din 1999, Chavez a făcut apel pentru schimbarea constituției, cu scopul de a obține puterea să numească oamenii săi în pozițiile cheie ale statului, cum ar fi Curtea Supremă. Pentru Chavez mișcarea a fost de succes și i-a consolidat guvernarea de 14 ani, cu toate acestea, pentru Maduro, mișcarea reprezintă o potențială pierdere definitivă a puterii. Diferența dintre Chavez și Maduro este faptul că primul s-a bucurat de o vastă popularitate după alegerile din 1998, pe când Maduro are șanse mici de a câștiga în alegeri democrate și corecte. Astfel, se consideră că mișcarea lui Maduro are scopul de a întârzia următoarele alegeri democratice, întrucât acesta a anunțat că orice alegeri sunt amânate până după schimbarea constituției. Tentativa lui Maduro de a-și extinde puterea a dus la revolte și proteste în Caracas, cu 28 de persoane decedate în consecință.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a redevenit membru a Partidului Justiție și Dezvoltării în urma referendumului pentru schimbarea constituției, potrivit The Guardian. Erdoğan a redevenit membru a partidului ce se află la guvernarea Turciei, Partidul Justiție și Dezvoltării (AKP). Acesta este unul dintre fondatorii partidului. Mișcarea a survenit în urma referendumului pentru schimbarea constituției, cu scopul de a îi oferi președintelui mai multă putere decizională în stat. Erdoğan a câștigat referendumul, dar nu a obținut o victoriei categorică, o mare parte a populației votând împotriva schimbărilor. Astfel, acesta a declarat ”Astăzi revin la partidul pe care l-am fondat: casa mea, pasiunea mea, dragostea mea.”

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a abordat problema torturării și persecutării homosexualilor în Cecenia, la o conferință de presă cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, relatează The Guardian. Angela Merkel a făcut apel către Vladimir Putin să investigheze rapoartele de tortură și persecutare a bărbaților homosexuali din Cecenia, pentru a garanta siguranța persoanelor LGBT în regiune. Cancelarul Germaniei, în prima sa vizită în Rusia în ultimii doi ani, vizită ce are scopul de a restabili relația dintre Germania și Rusia, a abordat problema în discuția cu liderul de la Kremlin pentru a se asigura că drepturile fundamentale ale omului sunt respectate. Primele rapoarte de violențe asupra homosexualilor în Cecenia au apărut pentru prima dată în ziarul Novaya Gazeta, într-un articol ce susținea faptul că peste 100 bărbați, suspectați a fi homosexuali, au fost reținuți și cel puțin 3 uciși.

Doi soldați indieni au fost asasinați la hotarul dintre India și regiunea de conflict Kashmir, provocând intensificarea conflictului dintre India și Pakistan pentru regiunea în cauză, conform CNN. Corpurile a doi soldați indieni, ce se presupune că au fost asasinați în timp ce patrulau hotarul dintre India și zona de conflict dintre India și Pakistan, Kashmir, au fost marți transportate acasă. Armata Indiei a jurat că se va răzbuna pentru „acțiunea josnică.” India a acuzat soldații pakistanezi că ar fi mutilat corpurile soldaților pe 1 mai, după ce ar fi atacat cu rachete și mortare Linia de Control din regiunea Poonch, Kashmir. Armata pakistaneză a negat acuzațiile.

Un traducător FBI, care a avut misiunea de a investiga un terorist ISIS, s-a căsătorit cu acesta, informează CNN. Un traducător FBI a călătorit în Siria în 2014 și s-a căsătorit cu un membru-cheie a ISIS, pe care ar fi trebuit să-l investigheze. Daniela Greene a mințit FBI-ul în ceea ce-i privește destinația, după care și-a avertizat noul soț că se află sub investigație FBI.

Coreea de Nord a acuzat SUA că ar fi provocat un atac nuclear în momentul în care a realizat exerciții militare împreună cu Coreea de Sud, potrivit CNN. Coreea de Nord a acuzat SUA că ar fi provocat în mod nesăbuit un atac nuclear din partea sa prin realizarea împreună cu Coreea de Sud a exercițiilor militare cu bombe. Phenianul a descris exercițiile militare comune ale SUA și Coreea de Sud, ce au implicat bombardiere B1-B, ca fiind „exercițiu ce ar provoca detonarea unei bombe nucleare.” Acuzația a survenit în contextul în care oficialii au declarat că un sistem controversat de apărare al SUA ar fi instalat în Coreea de Sud, cu toate că, acesta atinge o capacitate limitată.

ONU a început discuțiile cu China despre impunerea unor potențiale sancțiuni mai severe ca până acum Coreii de Nord pentru activitatea sa nucleară, relatează Reuters. ONU negociază împreună cu China pentru a obține din partea Consiliul de Securitate al ONU impunerea unor sancțiuni mai severe Coreii de Nord pentru lansările de rachete nucleare, pe care le-a realizat recent. Nu este clar cât de deschis va fi Beijingul spre noi sancțiuni. Inițial, Consiliul de Securitate a condamnat activitatea nucleară a Coreii de Nord și a impus sancțiuni acesteia. Pentru prima dată, Phenianul a fost sancționat în 2006.

Potrivit sondajelor 65% dintre susținătorii lui Mélenchon pentru președinția Franței nu vor vota în turul 2 al alegerilor pentru Emmanuel Macron, informează The Guardian. Sondajele sugerează că majoritatea susținătorilor candidatului de stânga pentru președinția Franței, Jean-Luc Mélenchon, se vor abține de la a vota sau vor distruge buletinele de vot, în semn de protest față de candidatul centrist Marine Le Pen. Cu toate că se opun lui Le Pen, aceștia nu își oferă susținerea nici pentru contracandidatul lui Le Pen, Macron. Aproximativ 450.000 dintre susținătorii lui Mélenchon au fost intervievați.

Theresa May, prim-ministrul Marii Britanii, a declarat că va fi „o femeie crunt de dificilă” cu Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, în timpul negocierilor pentru Brexit, conform BBC. Prim-ministrul britanic a readus în discuție modul în care a fost caracterizată în timpul campaniei pentru conducerea Partidului Conservativ, „o femeie crunt de dificilă,” pentru a descrie modul în care va aborda negocierile Brexit. De asemenea, aceasta a refuzat să-și asume responsabilitatea de a rezolva problema expaților UE în Marea Britanie până în iunie. Surse din cadrul UE susțin că neînțelegerea adecvată de către Marea Britanie a ceea ce înseamnă Brexit și a modului în care funcționează Bruxelles ar putea duce la anularea încheierii oricărui acord.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …