Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 3 aprilie în lume – Donald Trump a avertizat că SUA va acționa independent în ceea ce privește problema Coreii de Nord, dacă China nu o face, cel puțin nouă persoane au fost ucise și alte câteva zeci rănite într-un bombardament în metroul din St Petersburg, iar Erdogan a încurajat cetățenii turci din Europa să lupte împotriva „nepoților Nazismului”
Daily News

A fost 3 aprilie în lume – Donald Trump a avertizat că SUA va acționa independent în ceea ce privește problema Coreii de Nord, dacă China nu o face, cel puțin nouă persoane au fost ucise și alte câteva zeci rănite într-un bombardament în metroul din St Petersburg, iar Erdogan a încurajat cetățenii turci din Europa să lupte împotriva „nepoților Nazismului”

  1. Președintele SUA, Donald Trump, a avertizat că SUA va acționa independent în ceea ce privește problema Coreii de Nord, dacă China eșuează să aducă o contribuție substanțială în acest sens, relatează The Guardian. „Dacă China nu va rezolva problema Coreii de Nord, noi o vom face,” a declarat liderul de la Casa Albă într-un interviu pentru Financial Times, urmând să se întâlnească joi cu liderul Chinei, Xi Jinping. Donald Trump a impus Chinei un ultimatum de a depune presiune asupra Phenianului pentru a înceta înarmarea nucleară sau SUA o va face. Acesta a declarat că are „cel mai mare respect” pentru Xi și „cel mai mare respect pentru China.” Coreea de Nord a realizat mai multe teste nucleare în ultimele luni, care au alarmat liderii mondiali și care au fost interpretate drept pregătiri pentru război.
  2. Cel puțin nouă persoane au fost ucise și alte câteva zeci rănite într-un bombardament în metroul din St Petersburg, Rusia, informează The Guardian. O bomba a fost detonată într-un tren de metrou din St Petersburg, lângă stația Sennaya Ploshchad, centrul orașului. Conform rapoartelor, incidentul a avut loc în momentul în care trenul pleca din stație, la aproximativ 14:30, ora locală. Comitetul național anti-terorism al Rusiei a declarat că la doar câteva ore, la o altă stație de metrou, a fost descoperit un al doilea dispozitiv explozibil, dar care a fost neutralizat. Activitatea întregului metrou a fost oprită ca urmare a atacului, iar câteva străzi de la suprafață au fost închise, din cauza elicopterelor medicale ce au mers la fața locului pentru a ajuta persoanele rănite. Au fost depuse flori în St Petersburg în memoria victimelor. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a depus și el flori.
  3. Prim-ministrul Serbiei, Aleksandar Vučić, a fost votat pentru prezidenția statului, potrivit The Guardian. Comisia electorală a Serbiei l-a declarat câștigătorul alegerilor prezidențiale pe prim-ministrul Vučić, după ce a numărat 91% din voturi. Acesta a obținut 55% din totalul voturilor, fiind urmat de candidatul liberal Saša Janković, ce a obținut 16% și Luka Maksimović – 9%. Partidul Progresist Sârb, din care face parte Vučić, de asemenea domină și parlamentul. Noul președinte ales al Serbiei este un fost naționalist extremist, care acum se identifică drept reformator pro-UE, declarând că vrea să ducă statul sârb spre integrarea UE, întărind în același timp legăturile cu Rusia.
  4. Lituania și-a exprimat frica în ceea ce privește o potențială invazie rusă, relatează The Guardian. Temerile liderilor lituanieni sunt provocate de propaganda pe care o promovează Kremlinul în prezent, anume că din perspectivă istorică țările Baltice nu au dreptul să existe, făcând paralele alarmante cu argumentele aduse în cazul anexării Crimeii din martie 2014. Ministrul pentru apărare și oficiali din armata Lituaniei au declarat pentru The Guardian că au o atitudine foarte serioasă în ceea ce privește campania de dezinformare promovată de Moscova. „Rusia este o amenințare,” a declarat ministrul pentru apărare, Raimundas Karoblis.
  5. Polonia acuză controlorii ruși ai traficului aerian pentru prăbușirea avionului de la Smolensk, conform Reuters. Procurorii polonezi au declarat luni că vor pune sub acuzație controlorii ruși ai traficului aerian pentru faptul că au contribuit în mod intenționat la prăbușirea avionului din 2010, din Smolensk, unde a murit președintele Poloniei, Lech Kaczynski, și alte 95 persoane, printre care soția acestuia, șeful băncii centrale, comandanți de armată și câțiva parlamentari. O investigație condusă de guvernul anterior a ajuns la concluzia că prăbușirea a fost cauzată de o eroare a piloților, cu toate acestea, partidul de dreapta ce conduce acum guvernul, Partidul Lege și Justsiție, condus de fratele președintelui polonez, ce a murit de pe urma prăbușirii avionului, a declarat că prăbușirea ar fi putut fi cauzată de o explozie la bord. Procurorii polonezi au declarat luni că analiza convorbirilor dintre piloți și controlorii ruși justifică acuzarea celor din urmă.
  6. Erdogan a încurajat luni cetățenii turci din Europa să lupte împotriva „nepoților Nazismului,” informează Reuters. Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, a îndemnat luni cetățenii turci ce locuiesc în Europa să lupte împotriva „nepoților Nazismului” și să susțină referendumul pentru schimbarea constituției, ce urmează să fie organizat în această lună. Dacă inițiativa referendumului de a schimba constituția va fi susținută de cetățenii turci, lui Erdogan i-ar fi atribuită mai multă putere decizională în stat. Oficialii mai multor țări europene, cum ar fi Germania, au interzis organizarea mitingurilor politice pentru referendumul în cauză, ceea ce a declanșat un conflict între satele europene și Turcia.
  7. Donald Trump, președintele SUA, a avut o întâlnire la Casa Albă cu președintele Egiptului, Abdel Fatah al-Sisi, dând mâna cu acesta la doar două săptămâni după ce a refuzat să dea mâna la o întâlnire similară cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, conform The Independent. Președintele de la Casa Albă a trezit nemulțumire și frustrare în urma întâlnirii cu Angela Merket, cancelarul Germaniei, din cauza faptului că a refuzat să dea mâna cu aceasta. În ciuda acestui fapt, Trump a dat mâna cu președintele Egiptului, al-Sisi, la doar două săptămâni de la întâlnirea cu liderul Germaniei. Trump a declarat că președintele Egiptului, care a realizat o lovitură de stat, pentru a prelua conducerea Egiptului în 2013, a realizat un „lucru fantastic,” de asemenea Trump și-a declarat susținerea pentru Egipt și poporul egiptean.
  8. Gruparea rebelă Farc din Columbia și-a oferit ajutorul pentru reconstruirea orașului Mocoa, distrus de alunecări de teren, în care au decedat cel puțin 254 persoane, relatează BBC. Cu toate acestea, participarea grupării la reconstrucții trebuie să fie aprobată de guvern. Între timp, încă se realizează cercetări pentru găsirea potențialilor supraviețuitori. Peste 1.000 soldați și polițiști sunt implicați în munca de reparare a orașului și găsire a supraviețuitorilor.
  9. China și-a propus ca până în 2020 80% din populația sa să vorbească mandarina, dialectul dominant al statului, potrivit BBC. În prezent 70% din populația Chinei vorbește mandarina, ceea ce implică că sute de mii de oameni vorbesc alte limbi. De asemenea, statul chinez și-a propus să îmbunătățească cunoștințele în ceea ce privește dialectul mandarin în rândul profesorilor, în mod special în rândul profesorilor din regiuni cu minorități etnice. China deține numeroase dialecte, iar guvernul intenționează să unească regiunile cu diferite dialecte prin impunerea unei singure limbi comune.
  10. Un nou vas indian a fost atacat de pirații somalezi, informează BBC. Pirații somalezi au atacat un vas indian de marfă în largul regiunii Puntland, Somalia. Se consideră că vasul realiza o călătorie între Dubai și Bosasso, în Puntland, în momentul în care a fost atacat. Acesta reprezintă al doilea atac de acest tip. Luna trecută, pirații somalezi au atacat un vas petrolier ce călătorea spre Mogadishu. Primul vas a fost eliberat, reprezentând primul atac realizat de pirați în largul Somaliei din 2012. Vasul piraților a fost identificat drept un Al Kausar, deținând 11 membri de echipaj la bord.

Despre Valeria Bortă

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …