Home / A fost azi în lume / Au fost 19 și 20 noiembrie în lume – Ultimul spital din estul Alepului a fost distrus, președintele Turciei vizează intrarea în ”blocul Shanghai” în detrimentul aderării la UE, iar protestele împotriva președintei sud-coreene continuă în toată țara

Au fost 19 și 20 noiembrie în lume – Ultimul spital din estul Alepului a fost distrus, președintele Turciei vizează intrarea în ”blocul Shanghai” în detrimentul aderării la UE, iar protestele împotriva președintei sud-coreene continuă în toată țara

Ultimul spital din estul orașului sirian Alep a fost distrus de un atac aerian, informează The Guardian. Ultimul spital funcțional din estul orașului sirian Alep a fost distrus în timpul unui atac aerian condus de forțele ruse, lăsând aproximativ 250.000 rezidenți fără acces la servicii medicale și cartierele deținute de rebeli pe punctul colapsului. Alte patru spitale au fost lovite și forțate să înceteze activitatea vineri chiar înainte ca spitalul Omar bin Abdul Aziz să sufere și el de pe urma atacurilor în noaptea aceleași zile. Astfel, vineri a fost cea mai dificilă zi pentru sistemul medical din Alep, al doilea cel mai mare oraș sirian. Forțele aeriene ruse și guvernamentale au țintit constant spitalele orașului în ultimul an. Nu a existat un răspuns imediat de la Washington în ceea ce privește aceste atacuri, care a oferit armament ușor anumitor grupări de opoziție în ultimii trei ani, dar care a refuzat în urma mai multor cereri să ofere armament ce ar schimba cursul războiului, cum ar fi rachete anti-aeriene. Președintele ales al SUA, Donald Trump, a promis că va înceta implicarea SUA în războiul civil sirian după inaugurarea sa în poziția de președinte SUA în ianuarie.

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a renunțat la procesul de judecată ce vizează Universitatea Trump pentru o înțelegere de 25 milioane $, declarând că trebuie acum să se contreze pe probleme SUA, relatează The Guardian. Președintele ales al SUA, Donald Trump, a renunțat la procesul ce-i vizează universitatea, după ce în februarie a declarat că nu va renunța la acest proces din ”principiu.” În cursul zilei de vineri, avocații lui Trump au ajuns la o înțelegere pentru a plăti 25 milioane $ celor care îl acuză pe viitorul lider la Casa Albă de fraudă din cauza taxelor exagerate impuse de universitate. Trump a anunțat că renunță la acest proces întrucât ”trebuie să se concentreze pe problemele țării.” Procesul în cauză a început când studenții de la Universitatea Trump l-au acuzat pe viitorul președinte american de fraudă, aceștia fiind nemulțumiți de programul universitar, susținând că nu este la nivelul taxelor pe care ei le plătesc pentru a învăța la unitatea de învățământ, și anume 35.000 $. După ce în decursul acestui an s-a împotrivit cu vehemență acuzațiilor, Trump a renunțat în cele din urmă la acțiunea în justițe, explicând ulterior pe Twitter că a luat această decizie ajungând la o înțelegere pentru a plăti o parte din suma imputată, motivând că are nevoie să se concentreze pe principalele probleme ale țării.

Trei milioane de refugiați care au fugit din calea militanților Boko Haram au început să se reîntoarcă la gospodăriile și casele pe care le-au abandonat în urmă cu doi ani, majoritatea găsind căminele distruse, animalele dispărute și plantațiile devastate, scrie The Guardian. Locuitorii din Moda, unul dintre satele afectate de insurgența Boko Haram, se numără printre cei care s-au întors la ceea ce erau casele lor, aceștia fiind o parte dintre ”victimele invizibile” provocate de gruparea teroristă. Cele 3 milioane de refugiați din Nigeria reprezintă unul dintre cele mai grave dezastre umanitare din lume în prezent, chiar dacă despre acesta se publică mult mai puține informații în comparație cu alte situații de pe Glob. Inclusiv în Nigeria, o țară puternic afectată de recesiune în special din cauza prăbușirii prețului petrolului, despre soarta populației care a fost nevoită să își părăsească locuințele din calea militanților Boko Haram se vorbește foarte puțin. Organizația Națiunilor Unite a făcut un apel pentru strângerea de fonduri pentru ajutorarea copiilor afectați de dezastrul umanitar, anunțând că au fost strânse doar un sfert din fondurile necesare de 115 milioane $, avertizând totodată că nu mai puțin de 75.000 de copii ar putea să moară de foame din cauza crizei din Nigeria.

Liderii europeni au decis să impună Marii Britanii un Brexit dificil, relatează The Guardian. Liderii europeni au ajuns la concluzia susținută de toate cele 27 de state-membre că un Brexit dificil este cea mai bună soluție pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Oficialii europeni au ajuns la această concluzie pe fonul viitoarelor alegeri prezidențiale din Franța, în care ar putea câștiga Marine Le Pen, liderul Frontului Național, o eurosceptică ce ar putea pune în pericol existența de 60 ani a Uniunii Europene. Astfel, decizia de a oferi Marii Britanii un Brexit fără favoruri vine din dorința de a opri izbucnirea mișcărilor populiste în alte țări eurosceptice și eventual prăbușirea uniunii.

Alegerile prezidențiale și legislative din Haiti, ce au fost amânate pentru mai mult de un an din cauza acuzațiilor de posibile fraude, au avut loc duminică, informează BBC. Populația din Haiti a votat pentru un nou președinte și noi parlamentari în speranța de a restabili ordinea constituțională, într-un scrutin monitorizat de ONU. Rezultatele scrutinului din octombrie 2015 au fost declarate invalide, astfel țara a intrat într-un vid constituțional după ce mandatul președintelui de atunci, Michel Martelly, a expirat în februarie. Haiti a suferit în ultima perioadă de pe urma corupției și a mai multor cataclisme naturale, cum ar fi uraganul Matthew, astfel recentele alegeri creează speranță pentru reconstrucție și stabilitatea țării. La alegerile prezidențiale s-au înscris 27 candidați, iar rezultatul acestora urmează a fi aflat în decurs de o săptămână.

Protestele împotriva președintelui Coreei de Sud continuă, potrivit Reuters. Sute de mii de protestatari au ieși în stradă în Seul sâmbătă, în al patrulea weekend consecutiv de proteste, pentru a protesta împotriva președintelui Park Geun-hye. Park refuză să renunțe la poziția ce o deține în mijlocul unei crize naționale cauzate de acuzațiile aduse că aceasta ar fi permis celei mai bune prietene ale sale, ce nu deține nicio funcție publică, să se implice în afacerile de stat. Scandalul a zguduit președinția lui Park și a unit sud-coreenii în proteste, culminând weekend-ul trecut, când se estimează că milioane de oameni au ieșit să protesteze în Seul. Protestul de sâmbăta a fost mai mic, însă manifestanții au organizat proteste și în capitalele regionale. Poliția a declarat că aproximativ 155.000 oameni s-au adunat într-o piață din Seul sâmbătă seara pentru un marș cu lumânări. Organizatorii au declarat că au fost prezenți 500.000 protestatari.

Președintele Turciei a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că Turcia nu are nevoie să intre în Uniunea Europeană ”cu orice preț” și că ar putea în schimb să devină membră a blocului de securitate Shanghai, dominat de China, Rusia și națiunile din Asia Centrală, relatează Reuters. Membră NATO, Turcia are în prezent cele mai mici șanse de a intra în Uniunea Europeană după 11 ani de negocieri. Oficialii UE sunt critici în ceea ce privește democrația Turciei, iar președintele Erdogan a devenit din ce în ce mai agresiv în acuzațiile aduse Uniunii Europene pentru ceea ce el numește ”condescendența vestică”. China, Rusia și alte patru state din Asia Centrală – Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan – au format Organizația de Cooperare Shanghai (OCS) în 2001, pentru a servi drept un bloc de securitate regională împotriva pericolelor survenite din cauza traficului de droguri și islamismului radicalist din Afganistan.

Președintele Filipinelor, Rodrigo Duterte, s-a întâlnit cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, și a criticat ”ipocrizia” vestică, relatează Reuters. Președintele filipinez Rodrigo Duterte a criticat ”hărțuirea” și ”ipocrizia” vestică în prima sa întâlnire cu președintele Rusiei Vladimir Putin, a declarat că atunci când vine vorba despre alianțe, SUA nu este un partener de încredere. În discuțiile cu președintele Putin în timpul unui summit Asia-Pacific din Lima, Duterte nu s-a abținut din a-și exprima opinia despre marile puteri precum SUA, sugerând că el consideră că ordinea internațională ar trebui schimbată și centrul puterii internaționale nu ar mai trebui să fie Washington, în ciuda cuvintelor sale calde pentru viitorul președinte SUA, Donald Trump. Putin l-a felicitat pe Duterte pentru victoria în alegerile din mai și a declarat că acesta a muncit mult într-un timp scurt pentru a stabili încrederea între Rusia și Filipine.

Guvernul Mexicului și-a încurajat cetățenii ce trăiesc în SUA să rămână calmi, chiar dacă Trump devine președinte în scurt timp, conform CNN. Mexicul a transmis un mesaj pentru cetățenii săi ce trăiesc în SUA și se tem de ce li s-ar putea întâmpla sub conducerea celui de-al 45-lea președinte SUA, Donald Trump. Guvernul mexican a declarat ”Să nu vă fie frică, guvernul e aici.” Mesajul nu menționează în mod direct numele lui Trump, dar a fost făcut după ce președintele-ales al SUA și-a construit campania electorală pe baza promisiunii de a construi un zid între SUA și Mexic și de a deporta orice imigrant mexican. Într-o întâlnire la începutul campaniei electorale, Trump și Peña Nieto, președintele Mexicului, au discutat cine ar trebui să plătească pentru zid, Trump susținând că Mexicul ar trebui s-o facă, Nieto negând că va face acest lucru după victoria republicanului în alegerile prezidențiale din SUA.

Mii de oameni au ieșit sâmbătă pe străzile din capitala Malaieziei, Kuala Lumpur, în tricouri galbene pentru a cere demisia prim-ministrului Najib Razak, relatează CNN. Protestul a fost organizat de Bersih, o coaliție de ONG-uri ce vor să reformeze procesul electoral al Malaieziei, traducerea ”bersih” înseamnând ”a curăța” în malaieziană. Sâmbătă a avut loc cea de-a cincea fază a protestelor stradale organizate de coaliție. Prim-ministrul a declarat că protestele sunt o mișcare politică neeficientă și o mișcare de opoziție anti-democratică. Nepopularitatea lui Najib a crescut, în special când au apărut presupunerile că acesta nu a administrat corect un fond guvernamental de investiții în proiecte imobiliare, de infrastructură și energie, numit Fondul 1 Malaiezian Berhad pentru Dezvoltare (1MBD).

Despre Valeria Bortă

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …