Home / A fost azi în lume / A fost 16 octombrie în lume – Rebelii sirieni capturează un oraș-cheie cu sprijinul forțelor armate turce, iar partidul pro-UE din Muntenegru a câștigat alegerile parlamentare

A fost 16 octombrie în lume – Rebelii sirieni capturează un oraș-cheie cu sprijinul forțelor armate turce, iar partidul pro-UE din Muntenegru a câștigat alegerile parlamentare

  1. Rebelii Houthi au eliberat doi cetățeni americani, informează The Guardian. Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, a declarat sâmbătă că rebelii Houthi din Yemen au eliberat doi cetățeni americani. Anunțul a urmat după prima implicare directă a SUA în războiul civil a Yemenului, ce durează deja de 19 luni. SUA susține coaliția condusă de Arabia Saudită ce are scopul de a ajuta guvernul Yemenului în lupta cu rebelii Houthi susținuți de Iran. Negocierile pentru pace au fost întrerupte acum câteva luni, moment în care Arabia Saudită, sprijinită de SUA, a intensificat atacurile aeriene. Cu toate acestea, Kerry susține că a discutat cu diplomații Arabiei Saudite și cu reprezentantul special al ONU în Yemen și că diplomații sunt dornici să ”continue să lucreze din greu pentru a crea în Yemen condițiile favorabile ce ar permite negociatorilor să reia negocierile pentru pace.”

  2. A fost încheiată o înțelegere globală ce are scopul de a limita folosirea hidrofluorocarburilor pentru a ameliora încălzirea globală, relatează The Guardian. O înțelegere globală pentru a limita utilizarea hidrofluorcarbonilor (HFC) ce face parte din lupta cu încălzirea globală este ”un pas înainte monumental,” a declarat Secretarul de Stat al SUA, John Kerry. Înțelegerea, ce a fost anunțată sâmbătă dimineața, după o noapte de negocieri în Kigali, Rwanda, are scopul de a reduce utilizarea de HFC – unul dintre elementele cheie ce duce la crearea efectului de seră – într-un proces gradual ce va începe în 2019. Țările dezvoltate precum SUA, una dintre țările ce poluează cel mai masiv, vor face parte din acest proces. Peste 100 țări în curs de dezvoltare, inclusiv China, cel mai mare emițător de dioxid de carbon din lume, vor începe să acționeze din 2024.

  3. Rebelii susținuți de Turcia au capturat orașul Dabiq, controlat până acum de ISIS, conform BBC. Gruparea de rebeli susținută de Turcia a capturat orașul sirian, important din punct de vedere simbolic, ce a fost până acum controlat de gruparea islamistă ISIS. Dabiq e sub ”controlul total” al rebelilor sirieni susținuți de Turcia, a declarat Ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu. Micul orășel din nordul Siriei are o importanță simbolică pentru ISIS, datorită unei profeții ce a prezis o bătălie apocaliptică pe acel teritoriu și este prezentată în propaganda grupării islamiste. Ofensiva asupra orașului Dabiq este parte a unui plan mai vast de ofensivă a grupului de rebeli sirieni. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a declarat că au fost implicați 1.200 luptători ISIS pentru a apăra orașul Dabiq.

  4. China a lansat doi oameni în spațiu în încercarea de a-și extinde abilitățile de explorare a spațiului cosmic, relatează BBC. Astronauții au fost lansați în spațiul cosmic de la Centrul de Lansare a Sateliților de la Jiuquan, din nordul Chinei. Aceștia vor intra în laboratorul spațial Tiangong 2 și vor petrece acolo 30 zile, cea mai mare perioadă pe care au petrecut-o astronauții chinezi vreodată în spațiul cosmic. Aceasta și lansările anterioare sunt văzute ca posibile antrenamente pentru misiuni de echipă spre Lună și Marte.

  5. În urma primelor rezultate ale alegerilor din Muntenegru, partidul prim-ministrului este favorit pentru a câștiga scrutinul, însă îi lipsește majoritatea necesară guvernării, informează BBC. Partidul pro-vestic ar putea câștiga 40% din totalul voturilor, caz în care va fi pus în situația de a forma o coaliție. Milo Djukanovic, prim-ministrul Muntenegrului, a prezentat acest scrutin electoral ca o alegere între UE și NATO sau ”colonizarea Rusiei.” Ministrul de interne a îndemnat susținătorii oricărui partid ce câștigă să sărbătorească acasă, nu în stradă. Avertismentul ministrului de interne este o urmare a arestării a 20 reprezentați ai unor grupări paramilitare sârbe, suspectate de planificarea unui atac. Procurorii au declarat că aceștia ar fi putut planifica răpirea prim-ministrului Milo Djukanovic, care a fost la guvernare timp de un sfert de secol.

Despre Valeria Bortă

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …