Home / A fost azi în lume / A fost 12 octombrie în lume – Câte o tânără de sub 15 ani este căsătorită la fiecare 7 secunde în lume, iar Turcia estimează că ISIS va avea o rezistență ”rigidă” în Siria

A fost 12 octombrie în lume – Câte o tânără de sub 15 ani este căsătorită la fiecare 7 secunde în lume, iar Turcia estimează că ISIS va avea o rezistență ”rigidă” în Siria

Material realizat de Cristiana Mitran și Ionela Păpurică

Oficialii Whitehall sunt de părere că Marea Britanie ar risca prin a efectua plăți mari către UE pentru a asigura termenii comerciali pentru Brexit , informează BBC. Un ministru anonim de cabinet a declarat că Regatul Unit ar putea deveni plătitorul unei sume mare de bani ca să aibă accesul la piața unică. Contribuțiile Marii Britanii la UE au devenit una dintre problemele cele mai controversate din campania pentru referendum, existând anumite declarații care au afirmat faptul că Regatul Unit ar putea plăti în jur de 5 miliarde £ în fondurile Uniunii Europene pentru a se putea bucura de același acces la piața unică. Un oficial a descris perspectiva contribuțiilor continue din Regatul Unit la UE, după ce premierul Theresa May nu a făcut vreo referire la această problemă atunci când a stabilit liniile pentru viitoarele negocieri cu UE.

Președintele Barack Obama critică dur recentele remarci ale candidatului republican, Donald Trump, despre femei, informează BBC. Declarațiile lui Trump sunt intolerabile chiar și pentru cineva care aplică la un loc de muncă la un magazin, astfel că la un miting de sprijin al candidatului democrat, Hillary Clinton, Obama a cerut republicanilor să își retragă în mod oficial aprobarea privind candidatura lui Trump la președinția Statelor Unite. Mulți republicani de top s-au distanțat de Trump, aceștia fiind acuzați de lipsă de loialitate de către candidatul republican. Paul Ryan a afirmat că Trump este un lider “slab și ineficient”. Cu privire la discursul lui Trump Obama a afirmat că “nu trebuie să fii un soț sau un tată pentru a spune că nu e corect ceea ce afirmă el , ci pur și simplu trebuie să fii o ființă umană decentă”. În cele din urmă, Barack Obama a pus la îndoială modul în care politicienii republicani ar dori în continuare ca Trump să devină președinte.

Armata turcă a declarat că Statul Islamic va prezenta cu o rezistență rigidă în Siria, reatează Reuters. Militanții Statului Islamic din nordul Siriei vor opune rezistență în fața rebelilor susținuți de tancurile turce, aceștia reușind să se îndrepte spre fortăreața Daesh-ului din Dabiq. Ciocnirile și loviturile aeriene din ultimele 24 de ore au ucis 47 de jihadiști, informația fiind oferită de armată printr-o declarație. Din cauza rezistenței rigide a Daesh-ului nu a putut fi realizat un progres în operațiunea Eufrat Shield, de a conduce jihadiștii departe de granița cu Turcia. Armata a declarat că rebelii din Turcia au preluat controlul asupra a circa 1.100 km2 de pe teritoriul Statului Islamic de când a început operațiunea. Avioanele de război turce au distrus cinci clădiri utilizate de luptătorii Statului Islamic. Operațiunea a vizat și o miliția kurdă, deși prezența acesteia poate fi considerată o amenințare la adresa Turciei.

Avocații atacatorului din Paris renunță la apărarea lui Salah Abdeslam, informează Reuters. Avocații singurului suspect supraviețuitor cunoscut în urma atacului de anul trecut din Paris, când au fost uciși 130 de oameni, au demisionat după ce clientul acestora a refuzat să depună mărturie din cauza condițiilor de detenție. Salah Abdeslam a fost ținut în izolare în apropiere de Paris după ce a fost capturat la începutul acestui an, refuzând atât să vorbească cât și să aibă reprezentare juridică. Frank Berton, unul dintre avocați a afirmat că Abdeslam refuză să vorbească din cauza monitorizării video 24/24h, o condiție pe care avocații au încercat să o modifice. Autoritățile franceze îl suspectează pe Abdeslam că a avut un rol important în organizarea mai multor atacuri asupra unor baruri din Paris și a unui stadion de fotbal de la marginea orașului.

Statisticile dovedesc un lucru uimitor, faptul că la fiecare șapte secunde, o tânără cu vârsta sub 15 ani este căsătorită, informează CNN. Un raport prezentat de Salvați Copiii informează că aceste căsătorii la vârste foarte fragede reprezintă un factor care afectează viitorul femeilor și fetelor din întreaga lume . Aceste căsătorii distrug drepturile elementare ale tinerelor, de a învăța, de a se dezvolta și de a se bucura de copilărie . Aceste tinere care se căsătoresc prea devreme nu au parte de educație si de cele mai multe ori se confruntă cu abuzuri, violențe și de ce nu, chiar si violuri. Ele rămân însărcinate înainte să fie pe deplin pregătite, existând astfel consecințe devastatoare asupra sănătății lor. În raportul prezentat de Salvați CopiiiEvery Last Girl”, sunt prezentate poveștile fetelor obligate să se căsătorească la vârste foarte fragede. Printre acestea se regăsește și povestea spusă de Tamrea, o fată din Etiopia, obligată să se căsătorească la vârsta de 12 ani cu un bărbat mult mai în vârstă, aceasta fiind parasită de acesta în momentul în care a rămas însărcinată. Cazul acesteia nu este unic, numărul mare de poveștile asemănătoare fiind un adevărat semnal de alarmă.

Militarii ruși au declarat că vor coopera cu Beijingul pentru minimizarea amenințării reprezentate de rachetele de apărare ale Statelor Unite ale Americii, informează Washington Times. Locotenentul general al Armatei Statului Major, Viktor Poznikhir, a informat un forum de securitate din China că sistemul de apărare antirachetă al SUA va fi capabil să intercepteze rachete balistice rusești sau chineze. El a susținut marți că scutul antirachetă ar tulbura echilibrul nuclear și ar eroda securitatea la nivel mondial. Precum multi alți oficiali ruși înaintea lui, Poznikhir a ignorat declarațiile SUA, care afirmă că sistemul de apărare antirachetă este destinat să combată amenințările din Coreea de Nord și Iran. El a afirmat că SUA dorește scutul pentru a deține capacitatea de a lovi orice țară fără să se teamă de represalii. Poznikhir a spus că în Rusia și China au avut loc, în acest an, exerciții de apărare anti-rachetă și că acestea vor continua și anul viitor.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a cerut guvernului etiopian să înceteze folosirea tacticilor brutale de către poliție împotriva manifestanților și a solicitat statelor Uniunii Africane să pună capăt haosului din Libia, relatează DEUTSCHE WELLE. Merkel a cerut guvernului etiopian să mențină un simț al proporției atunci când se confruntă cu protestele din partea grupurilor de opoziție. “Cred că ar trebui căutat un dialog cu persoanele care au probleme și care să fie purtat în mod deschis“, a declarat Merkel după întâlnirea de marți cu prim-ministrul etiopian Hailemariam Dessalegn la Addis Abeba. Etiopia a cunoscut un an de neliniște, violențele determinând guvernul etiopian să declare duminică stare de urgență la nivel național. Dessalegn a apărat poliția etiopiana spunând că “nu a folosit forța excesiv“, el susținând că protestele tinerilor au fost inițial justificate de nivelul ridicat al șomajului, dar apoi grupuri cu explozibili, arme și având susținerea guvernelor străine au devenit implicate. Săptămâna trecută, protestatarii au jefuit și au incendiat aproximativ câteva zeci de fabrici cu capital străin, ferme de flori și alte locuri. Primul-ministru etiopian a promis schimbări în legea electorală, astfel încât vocile opoziției să fie auzite, chiar dacă nu sunt reprezentate în parlament. Merkel a cerut țărilor din Africa să lucreze împreună. “Africa câștigă importanță la nivel mondial și este, prin urmare, important ca statele africane să-si reprezinte propriile interese cu cea mai mare unitate posibilă și armonie“, a declarat ea.

Secretarul de externe britanic, Boris Johnson, a avertizat marți că Rusia risca să devină o națiune paria în cazul în care va continua să bombardeze zonele civile din Siria, informează Reuters. Națiunile occidentale din Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite au luat măsuri dure împotriva Rusiei, pe fondul unui atac violent al guvernului sirian, sprijinit de Rusia, împotriva zonelor rebele ale orașului Alep. “Dacă Rusia continuă pe calea sa actuală, atunci cred că o mare țară este în pericolul de a deveni o națiune paria, a declarat Johnson parlamentului, invitând grupurile de protest anti-război să protesteze în afara ambasadei ruse. “Mi-aș dori cu siguranță să văd demonstrații în afara ambasadei ruse“, a spus el, făcând apel la grupuri anti-război, cum ar fi coaliția “Stop războiului“, care este susținută de liderul Partidului Laburist de opoziție din Marea Britanie, Jeremy Corbyn. Avioanele rusești au reluat marți bombardarea zonei de est a Alepului care este dețimută de rebeli, după câteva zile de relativă liniste. Președintele Bashar al-Assad dorește recucerirea completă a Alepului, cel mai mare oraș al Siriei de dinainte de război. Johnson a mai declarat și că Occidentul ar trebui să pună mai multă presiune asupra Rusiei, care a ajutat guvernul sirian să obțină victorii împotriva rebelilor. El a acuzat Rusia pentru atacul de luna trecută care a avut loc asupra unui convoi de ajutor în Siria.

Doisprezece persoane au murit în nordul statului Rakhine din Birmania în ciocnirile dintre persoane înarmate ți și militari, într-o escaladare bruscă a violenței, relatează The Telegraph. Patru soldați și un singur atacator au fost uciși marți, când sute de bărbați înarmați cu pistoale și săbii au atacat soldații din satul Pyaungpit, în comuna Maungdaw. Trupele au găsit, de asemenea, șapte morți, împreună cu armele lor rudimentare, după ce luptele s-au extins și în satul Taung Paing Nyar. “Săbii și bastoane au fost găsite alături de cadavre.” Militarii au patrulat regiunea, nu departe de granița cu Bangladesh, după ce nouă ofițeri de poliție au fost uciși duminică în atacuri coordonate pe trei posturi de frontieră. Un eveniment asemănător a avut loc în 2012, având consecințe dramatice precum moartea a mai mult de 100 de oameni. Zvonurile despre asasinate și arestări în masă în apropiere de Maungdaw s-au răspândit rapid pe social media provocând panică, dar detaliile s-au dovedit a fi dificil de confirmat. Localnicii au declarat că erau prea speriați pentru a-și părăsi casele în timp ce trupele patrulau pe străzi.

Rusia a caracterizat apelul lui Boris Johnson pentru demonstrații în fața ambasadei ruse din Londra ca fiind “rușinos“, relatează BBC. Secretarul de externe britanic a declarat marți că vrea să vadă un protest împotriva bombardamentelor din orașul sirian Alep, care sunt puse pe seama forțelor lui Vladimir Putin. Dar Moscova, care neagă acuzațiile, l-a acuzat pe Johnson de “isterie rusofobă “. Neînțelegerile au început după atacul care a avut loc luna trecută asupra unui convoi de ajutor din Alep, vinovată de acest atac fiind considerată Rusia. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova a declarat agenției de știri Interfax: “Este clar acum ceea ce a dorit să transmită Boris Johnson când a spus că arma pe care Occidentul o va folosi împotriva Rusiei va fi rușinea. Afirmația sa prin care îndemna la proteste în fața ambasadei ruse este o rușine”. Ministrul de externe francez Jean- Marc Aryault, care a reiterat apelul domnului Johnson pentru Curtea Penală Internațională de a investiga acțiunile Rusiei în Siria, a pus la îndoială scopul comentariilor omologului său rus.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …