Home / A fost azi în lume / A fost 30 septembrie în lume – Statele UE au ratificat acordul de mediu de la Paris, Bulgaria interzice portul vălului islamic, iar Ungaria se pregătește de referendumul pentru respingerea cotelor de migranți impuse de Bruxelles

A fost 30 septembrie în lume – Statele UE au ratificat acordul de mediu de la Paris, Bulgaria interzice portul vălului islamic, iar Ungaria se pregătește de referendumul pentru respingerea cotelor de migranți impuse de Bruxelles

Material realizat de Marina Ghiță și Valeria Bortă

Miniștrii mediului din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au convenit să ratifice acordul privind schimbările climatice de la Paris prin intermediul unei proceduri colective accelerate, a anunțat președintele Consiliului European, Donald Tusk, informează Le Figaro. „Toate statele membre au dat undă verde unei ratificări accelerate din partea UE a acordului de la Paris. Ceea ce unii considerau a fi imposibil este real astăzi”,  a declarat Tusk. Adoptat la 12 decembrie în urma COP21, a 21-a conferință a părților din  Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice, acordul de la Paris are drept obiectiv creșterea temperaturii medii a planetei cu mult sub 2°C  peste nivelurile pre-industriale și limitarea aceastei creșteri la 1,5°C. Acest acord va intra în vigoare la 30 de zile după ratificarea de către cel puțin 55 de țări, reprezentând 55% din emisiile globale de gaze cu efect de seră (GES). Primul prag, acela al numărului de țări, a fost realizat săptămâna trecută. „Odată (acordul) aprobat de către Parlamentul European săptămâna viitoare (votul este programat pe 4 octombrie), UE va fi în măsură să depună instrumentul de ratificare”, a declarat Comisia într-un comunicat.  Uniunea Europeană, în întregul său, este al treilea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră,  după China și Statele Unite, state care au ratificat deja acordul de la Paris.

Parlamentul bulgar a adoptat o lege care interzice purtarea vălului islamic în public, devenind, alături de Franța și Belgia, una dintre puținele țări europene în care o astfel de dispoziție este în vigoare, în condițiile în care în această țară a fost înregistrată o creștere a prezenței salafismului, una dintre ramurile islamului, scrie Le Figaro. Noua lege „interzice purtarea în locuri publice a obiectelor vestimentare care ascund parțial sau complet fața”, cu excepția cazului în care acest lucru este impus din motive de sănătate sau prin natura profesiei practicate. Moscheile sunt exceptate de la interdicție. Sancțiunile pentru nerespectarea acestei legi prevăd sume de 200 de leva (100 de euro) pentru o primă abatere, apoi de câte 1.500 de leva (750 euro) pentru fiecare abatere ulterioară.

Forumul ONU pentru drepturile omului a convenit să înființeze o comisie de anchetă pentru a identifica autorii crimelor comise în Burundi și să se asigure că aceștia vor fi aduși în fața justiției, informează Reuters. Forumul celor 47 de state membre ale ONU a adoptat o rezoluție susținută de Uniunea Europeană prin votul a 19 state în favoarea acordului, 7 împotrivă și 21 de abțineri. Statul african a fost cuprins de un val de violențe provocate de proteste împotriva deciziei președintelui Pierre Nkurunziza să candideze pentru un al treilea mandat, considerat neconstituțional, iar timp de un an de zile au existat ciocniri violente, soldate cu victime între protestatari și forțele de ordine, dar și arestări, răpiri și execuții extrajudiciare. Delegația din Burundi a luat cuvântul s-a pronunțat în urma votului pentru a respinge rezoluția  care conține „o mulțime de minciuni” cu privire la situația din țara din Africa centrală, care,  potrivit delegației, a fost stabilizată.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat secretarului de stat al SUA, John Kerry, că Moscova este pregătită să ia în considerare modalități suplimentare necesare pentru a normaliza situația din orașul sirian Aleppo, informează Reuters. Lavrov a declarat că acordul de încetare a focului mediat de Moscova și Washington au fost încălcat de nenumărate ori în părțile estice ale Aleppoului de către forțele conduse de grupul cunoscut ca Frontul Nusra. Lavrov a adăugat că eșecul de la Washington de separare a  grupurilor teroriste de opoziție moderată în Siria, a permis grupării Nusra să se „ascundă în spatele altor grupuri armate ale opoziției cu care Washingtonul cooperează”, a declarat ministrul.

Prim-ministrul Viktor Orban a cerut maghiarilor să respingă decizia UE privind cotele de imigranți în cadrul unui referendum organizat duminică, evocând teama unui atac militant pentru a aduna oameni la urne pentru a ajunge la rata de participare necesară, informează Reuters. Orban s-a plasat în fruntea opoziției din Europa, față de politica adoptată de cancelarul german Angela Merkel, care a declarat că Europa a avut obligația de a accepta cotele de refugiați. Începând cu luna septembrie, când sute de mii de imigranți care au fugit de războiul și sărăcia din Orientul Mijlociu au traversat Ungaria pe drumul lor spre țările mai bogate din Europa de Vest, Orban a închis granița de sud cu Serbia și Croația. În mod tradițional, prezența la vot în cadrul referendumurilor este mai mică decât cea la parlamentare, iar pentru aderarea la UE și NATO, alegătorii maghiari s-au prezentat într-un procent de sub 50% la urne. Orban a declarat că o respingere a acestor cote ar abilita guvernul să apere țara și să  „lupte” la Bruxelles pentru a schimba politica imigrației, adăugând că este gata să înceapă negocierile cât mai curând posibil. „În cazul în care sunt mai multe voturi negative decât pozitive, asta înseamnă că maghiarii nu acceptă regula pe care birocrații Comisiei Europene doresc să o impună cu forța asupra noastră. Cu cât sunt mai mulți imigranți, cu atât riscul de terorism este mai mare. Vrem să păstrăm Ungaria o țară sigură, așa cum este acum “, a declarat Orban.

Franța a inițiat operațiuni militare aeriene asupra Irakului împotriva Statului Islamic, de pe portavionul Charles de Gaulle, conform BBC. Agenția media AFP a informat că avioane de luptă de tipul Rafale au decolat vineri de pe portavionul francez. Charles de Gaulle, singurul portavion francez, a fost trimis in zonă la începutul lunii septembrie. Acesta este o navă de 38.000 tone, alimentat de 2 reactoare nucleare, ce cuprinde peste 1.900 membri de echipaj și are o lungime de 260 metri. Misiunea militară începută în septembrie este a treia misiune a portavionului realizată în colaborare cu coaliția condusă de SUA, de când Franța și-a intensificat activitatea militară ca urmare a atacului terorist din Paris din 2015. Forțele irakiene susținute de SUA au câștigat un avantaj semnificativ în lupta pentru Mosul, oraș ce a fost ocupat de ISIS în 2014, și se pregătesc să înceapă curând o misiune militară pentru recapturarea definitivă a orașului.

Președintele filipinez, Rodrigo Duterte, a declarat că ar fi bucuros să nimicească dependenții de droguri așa cum Hitler nimicea evreii, relatează BBC. Liderii evrei s-au arătat furioși după declarațiile făcute de președintele filipinez, aceștia susținând că declarațiile lui Duterte pe lângă faptul că au conținut date eronate despre numărul de evrei uciși de naziști, a fost inuman și ofensator. Duterte a declarat că ”Hitler a ucis 3 milioane evrei… există 3 milioane de dependenți de droguri. Eu i-aș nimici bucuros.” Președintele Congresul Mondial Evreiesc, Ronald S. Lauder, i-a cerut președintelui filipinez să-și ceară scuze, spunând că ”declarațiile lui Duterte nu sunt doar profund inumane, dar acestea și demonstrează o lipsă îngrozitoare de respect față de viața umană, ceea ce e extrem de trist pentru un lider ales in mod democratic într-o țară atât de mare.”

China încearcă să-și rezolve problema smogului cu ajutorul celei mai mare mașini de curățat aer creată până acum, informează CNN. Una dintre cele mai mari probleme ale secolului 21, poluarea aerului, duce la moartea a peste 3 milioane oameni în fiecare an, conform unui studiu publicat în revista Nature anului trecut. Se presupune că acest număr se va dubla până în 2050. Potrivit Organizației Mondiale pentru Sănătate, China pe lângă faptul că este una dintre cele mai mari economii din lume, este și unul dintre statele în care este întâlnită una dintre cele mai grave poluări a aerului. Pentru a rezolva această problemă atât a Chinei, cât și a întregii planete, designer-ul olandez Daan Roosegaarde a creat Turnul Fără Smog, o structură de 23 metri înălțime, pe care l-a prezentat la Săptămâna Design-ului din Beijing. Roosegarde susține că ”Turnul curăță 30.000 metri cubi de aer în fiecare oră” și că ”Acesta este cel mai mare aspirator de smog din lume.”

La funeraliile fostului președinte al Israelului și deținătorului premiului Nobel pentru pace, Shimon Peres, președintele SUA Barack Obama a menționat problema nestabilirii păcii între Israel și Palestina, relatează The Guardian. În timpul discursului său la ceremonia funerară de vineri pentru fostul președinte al Israelului, președintele de la Casa Albă nu a ezitat să amintească de ”problema nerezolvată” a stabilirii păcii între Israel și Palestina. Vorbind în fața a aproximativ 80 lideri mondiali adunați la cimitirul Mount Herzl, printre care prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, și președintele Palestinei, Mahmoud Abbas, Obama a declarat că Peres înțelegea că ”evreii nu au fost născuți pentru a conduce alți oameni.” Peres, care era considerat ultimul membru al generației fondatoare a Israelului, a fost îngropatalături de alți doi prim-miniștri ai Israelului, Yitzhak Rabin și Yitzhak Shamir.

Pentagonul a declarat că SUA ”își va intensifica activitatea militară” din zona Asia-Pacific, informează The Guardian. Secretarul apărării SUA, Ash Carter, susține că SUA intenționează să rămână forța dominantă din zona Asia-Pacific în ciuda ascensiunii Chinei. Pentru a realiza acest obiectiv, Carter a declarat că SUA ”își va intensifica activitatea militară” din zona Asia-Pacific. Secretarul apărării SUA a făcut această promisiune joi, într-un discurs la bordul portavionului USS Carl Vinson în San Diego. Șeful de la Pentagon a descris ceea ce el a numit următoarea fază în pivotarea SUA în Asia ca fiind o rebalansare a priorităților SUA la capitolul securității după un an de focusare prioritară pe Orientul Mijlociu. Discursul lui a avut scopul de a reasigura statele neliniștite de tentativele Chinei de a domina zona că SUA le oferă susținerea sa.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …