Home / A fost azi în lume / A fost 26 august în lume – Întâlnire a oficialilor SUA și Rusiei pentru un acord de cooperare în Siria, stare de urgență decretată în Italia după cutremurul devastator și o breșă de securitate la dispozitivele iPhone6 reparată datorită unui disident arab

A fost 26 august în lume – Întâlnire a oficialilor SUA și Rusiei pentru un acord de cooperare în Siria, stare de urgență decretată în Italia după cutremurul devastator și o breșă de securitate la dispozitivele iPhone6 reparată datorită unui disident arab

Material realizat de Adrian Călugăru și Marina Isabela Pirnea

TITLURILE ZILEI

1. Secretarul de stat american John Kerry și ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-au întâlnit la Geneva pentru a pune la punct detaliile finale ale unui acord de cooperare pentru lupta împotriva militanților islamiști din Siria, informează Reuters. Posibilitatea unei înțelegeri se leagă de speranța ca, în urma acesteia, luptele dintre armata siriană și milițiile loialiste președintelui Bashar al-Assad, pe de o parte și rebelii non-jihadiști care i se opun acestuia, pe de alta, să înceteze cât mai curând pentru a pune capăt conflictului care durează deja de 5 ani. Perspectivele unui acord final sunt deocamdată incerte, în condițiile în care Kerry a subliniat în urmă cu câteva zile că există o serie de detalii tehnice pe care ambele părți trebuie să le aducă la o concluzie, speranța secretarului de stat american fiind că măcar o parte dintre acestea urmează să fie agreate în timpul întâlnirii cu Lavrov, iar planul de cooperare să continuie.

2. Italia a decretat stare de urgență în regiunile cele mai afectate de cutremurul de miercuri, în urma căruia bilanțul deceselor a ajuns la 268, iar alți 400 au fost grav răniți, precizează BBC. Autoritățile se concentrează acum pe încercarea de a găsi alți supraviețuitori, având în vedere că sutele de replici ale cutremurului cu o magnitudine de 6.2 grade pe scara Richter au făcut misiunea salvatorilor mult mai anevoioasă. Criticile se îndreaptă acum asupra liderilor italieni, acuzați că nu au luat măsuri de precauție în zonele de risc. Mai multe replici seismice au avut loc la două zile după cutremurul care a avut epicentrul la aproximativ 100 km de Roma, în zona localităților Amatrice, Arquata, Accumoli și Pescara del Tronto, zone turistice cu o populație mică și clădiri istorice, dar frecventate des de turiști. Printre victime se numără așadar și persoane din alte țări aflate în vacanță, ceea ce face ca numărul exact de persoane dispărute să rămână încă incert. Prim-ministrul italian a alocat 50 de milioane de euro pentru reconstruirea clădirilor distruse și a lansat planul “Casele Italiene”, pentru a întâmpina criticile despre nerespectarea unor planuri de construcție menite să întărească structura de rezistență a clădirilor și să prevină evenimente ca cele recente. Echipele de salvare caută persoane pierdute printre dărămâturi, însă șansele lor de supraviețuire scad pe măsură ce trece tot mai mult timp. Speranțe există însă, oamenii își oferă ajutorul, iar autoritățile încearcă să mențină controlul.

3. În urma unei sesizări trimise de către un cunoscut disident din Emiratele Arabe Unite, cercetătorii Apple au investigat câteva probleme pe care Iphone-ul le avea și a reușit să rezolve o breșă în securitatea sistemului, informează BBC. Activistul pentru drepturile omului, Ahmed Mansoor, a fost ținta unor hacker, care a trimis un mesaj pe telefonul acestuia, ce conținea un link. În loc să acceseze acest link, Mansoor a trimis o sesizare la Universtitatea din Toronto. Cercetătorii de acolo au descoperit astfel o breșă în securitatea Apple, primul caz care apare la un telefon Iphone 6. Dacă Mansoor ar fi accesat linkul, hackerii puteau avea acces deplin la camera telefonului, la microfon, să depisteze locația și să vizualizeze mesajele și convorbiriile de pe WhatsApp. Cercetătorii din Toronto au transmis informațiile companiei Apple, iar aceștia au reparat problemele pe care software-ul le avea și au actualizat automat toate telefoanele Iphone 6. Se pare că răspunzători pentru acest atac i-ar aparține companiei NSO Group, din Israel, care se ocupă cu producția de dispozitive pentru guverne, care pot să adune informații de pe telefoane, iar dispozitive capabile de acest lucru ar exista și pentru Android și BlackBerry. Se pare că NSO ar fi în legătură cu guvernul EAU, din moment ce apar mai multe suspiciuni că persoane care critică regimul ar fi ținta atacurilor cibernetice.

4. Un al doilea incident s-a petrecut în Golful Persic, după evenimentele de joi în care ambarcațiunile ce aparțineau Corpului Gărzilor Revoluției Islamice din Iran ar fi hărțuit o navă de război americană, relatează CNN. Vineri, o altă navă americană și una din Kuwait au fost de asemenea hărțuite, iar nava Statelor Unite i-a somat pe iranieni să părăsească zona și, conform protocolului, a tras în apă trei focuri de avertisment. Incidentele din ultimele zile reprezintă o escaladare a tensiunii între SUA și Iran, care din decembrie anul trecut a încercat să se apropie prea mult prin lansări de rachete și trimitere de drone deasupra navelor americane. În ianuarie, navele iraniene chiar au capturat câțiva marinari americani. Incidentele au fost catalogate ca “anormale și neprofesionale” de către autoriățile de la Washington.

bolivia rodolfo llanes viceministru interne asasinat mineri5. Ministrul adjunct de interne din Bolivia, Rodolf Illanes, și-a pierdut viața după ce a fost bătut de mai mulți mineri greviști care îl răpiseră inițial, a precizat guvernul din La Paz, potrivit The Guardian. Illanes a fost răpit de mineri în timp ce încerca să ajungă la mai mulți lucrători care protestau în orașul Panduro, aflat la circa 160 de kilometri de capitală. Ministrul apărării, Reymi Ferreira, a declarat că Illanes a fost ”bătut cu bestialitate” de către minerii greviști, care protestează pentru a obține dreptul de a lucra pentru companii miniere private și pentru o mai bună reprezentare sindicală. Violențele care au culminat cu asasinarea vice-ministrului Illanes au escaladat după ce anterior doi muncitori au fost uciși de forțele de ordine, iar 17 polițiști au fost răniți în urma confruntărilor cu greviștii.

6. O înțelegere pentru evacuarea orașului sirian Darayya, aflat sub asediul guvernului de la Damasc din 2012, a fost agreată începând de vineri, iar camioanele Semilunei Roșii sunt pregătite să intre în oraș, precizează BBC. Rezidenții orașului au suportat bombardamente permanente și o criză de apă, alimente și curent electric, primele ajutoare primite de aceștia de la instaurarea asediului având loc abia în luna iunie a acestui an. În urma înțelegerii, 700 de rebeli înarmați vor părăsi orașul și se vor îndrepta spre Idlib, în timp ce 4.000 de civili vor fi strămutați în adăposturi guvernamentale.

7. Președintele american Barack Obama va extinde substanțial o zonă protejată în largul coastelor arhipelagului Hawaii, fapt care va interzice pescuitul comercial pe o supravață de aproape 1 milion de kilometri pătrați în Oceanul Pacific, informează Reuters. Obama va vizita zona protejată pe data de 1 septembrie, pentru a atrage atenția asupra pericolelor pe care schimbările climatice le aduc oceanului, urmând să călătorează până la Atolul Midway, un recif de corali izolat care a fost scena unei mari bătălii în cel de-al Doilea Război Mondial, iar acum este cunoscut pentru abudența faunei de țestoase, foci și păsări de mare pe care o găzduiește. Monumentul Național Marin Papahanaumokuakea reprezintă una dintre zonele protejate în timpul președinției lui Obama, care s-a folosit anterior de prerogativele funcției pentru a declara zone protejate peste 1 milion de kilometri pătrați de teren și zone acoperite de apă, în condițiile în care o parte din eforturile sale de protejare a mediului au fost blocate de Congres sau suspendate de decizii ale tribunalelor.

hillary clinton sua email server judecator8. Un judecător a cerut Departamentului de Stat să predea până la 13 septembrie toate emailurile care au circulat între Hillary Clinton și Casa Albă în săptămâna în care a avut loc atacul asupra misiunii diplomatice din Benghazi, Libia, în 2012, în urma căruia ambasadorul SUA în Libia a fost ucis, informează Reuters. Candidata partidului democrat la alegerile prezidențiale din SUA a fost criticată pentru folosirea neautorizată a corespondenței private de pe un server instalat în subsolul reședinței sale în perioada în care aceasta a îndeplinit funcția de Secretar de Stat între 2009 și 2013. Noul ordin judecătoresc survine după ce FBI a predat anterior un disc care conținea aproape 15.000 de mesaje transmise și primite de Clinton, precum și alte documente pe care le-a recuperat după ce aceasta nu le-a predat la încheierea mandatului.

9. Nicolas Sarkozy și-a lansat campania sa pentu recâștigarea biroului de președinte, iar în primul său discurs în calitate de candidat acesta a împrumutat multe dintre ideile extremei dreapta și a spus că vrea ca vestimentația burkini să fie complet interzisă în Franța, precizează The Telegraph. Sarkozy vede necesară măsura prin convingerea că imigranții, minoritățiile și socialiștii sunt cei care distrug identitatea franceză. Discursul său vine ca un comentariu în scandalul actual din Franța, în care mai mulți polițiști au fost fotografiați pe plajă când forțau o femeie musulmană să își dea jos articolele de îmbrăcăminte specifice pentru religia ei. Imaginile au condus la scandalizarea opiniei publice care consideră că fiecare are dreptul să se îmbrace așa cum dorește. Autoritățile franceze spun însă că burkini este „un simbol al scaviei femeilor” și trebuie interzis. Mai mult, vice-primarul din Nisa, locul unde a avut loc acest incident, spune că polițiștii își făceau doar datoria, iar cei care răspândesc pe internet fotografii sau critică poliția, vor fi dați în judecată.

10. Un camion condus de un kamikaze a explodat la un sediu de poliție din Turcia, omorând 11 persoane și rănind alte 80, informează Reuters. Atacul s-a produs la o secție aflată în regiunea kurdă și vine la două zile după ce Turcia a lansat un atac în Siria asupra Statului Islamic și al kurzilor. Primul-ministru turc spune că nu are niciun dubiu că atacul ar aparține Partidului Muncitorilor Kurzi (PKK), care încearcă de trei decenii să obțină autonomie. Atentatul survine după încetarea unui armistițiu cu PKK încheiat de mai bine de un an și prinde Turcia puțin slăbită după lovitura de stat eșuată de pe 15 iulie. După acel puci, au fost înlăturați peste 1.700 de persoane din serviciul militar, inclusiv generali și amirali, crescând astfel îngrijorările NATO că Turcia nu ar mai putea face față bătăliei cu ISIS din Siria și al luptătorilor kurzi din țară.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …