Home / GeopoliticALL / Europa / O săptămână de știri din Moldova de peste Prut – ”Fantastica” republică cu un Cod Penal practic, dar aplicat doar teoretic
Sursă foto: www.basarabia.md

O săptămână de știri din Moldova de peste Prut – ”Fantastica” republică cu un Cod Penal practic, dar aplicat doar teoretic

Moldova ar fi fost o adevărată sursă de inspirație pentru Jules Verne, scriitorul francez, care în 1889 scria despre dezbaterile politice de la televizor, transmisiuni online și video conferințe, fapt care a fost confirmat cu realitatea abia în 1920. Da, e fantastică Moldova, mai ales când se adoptă Codul Penal cu un un număr de cuvinte cheie record, în diferite articole, care nu au fost respectate integral de către cei ce au avut la îndemână pârghii de conducere. Este fantastic ca într-o țară, o minoritate să reușească să se impună fără să respecte legislația și să adopte cadrul legal fără acordul organului supreme căruia ar trebui să fie supusă ierarhic. Este fantastic că niciodată, ca țară independentă, Moldova nu a reușit să își asigure necesarul energetic. Este fantastic când după un război în civil din Transnistria, în care au murit sute de polițiști moldoveni, civili, sate bombardate, oficialii transnistreni spun că a fost cea mai reușită intervenție rusească după destrămarea blocului sovietic, ba mai mult, cea mai de succes din lume! Colac peste pupăză, autonomia găgăuză își schimbă numele străzilor ca să fie mai clare pentru străini, acestea fiind scrise în rusă și găgăuză. În română?! –Nu! Sau în Engleză?! –Nu!

Încotro se îndreptă Moldova? – Vestea bună a săptămânii este că s-au adoptat modificări în Codul Rutier, printre care cea cu privire la scaunul obligatoriu pentru copii de până la 12 ani. În caz de accident, copiii pot fi protejați altfel de părinții responsabili.

1. FALS – de 46 de ori în Codul Penal, scrie Ziarul de Gardă. Mai multe articole din codul penal au fost sancționate de către jurnaliștii ziarului de investigație. Potrivit lor, cuvântul ”fals” a fost întâlnit în prea multe articole ce ține de logica legislativă a statului RM, care, paradoxal, este încălcată de majoritatea, având un regim punitiv preferențial, precum pentru cei implicați în : falsificarea alegerilor, care pentru un asemenea act, se pedepsește de la 200 până la 400 unități convenționale / 200h de muncă neremunerată în folosul comunătății. Încălcări ce țin de protecția proprietății intelectuale înregistrate în RM, dar și în afara acesteia. Furtul se pedepsește cu privațiune de libertate până la 5 ani. Totodată, scoaterea unui minor în baza unor acte false, se pedepsește cu 6 ani de închisoare, deși Moldova este țara campioană la capitolul de proxeneți și traficanți de carne vie. Falsificarea produselor și serviciilor destinate pentru consum, fiind periculoase pentru viața publică, este vizat în alt articol penal, neutilizat, din păcate, în practica judiciară din RM. Persoanele care falsifică bani și îi pun mai apoi în circulație, sunt pedepsiți cu până la 10 ani de închisoare. Persoanele care prezintă informații false în scopul obținerii unui credit bancar ar trebui să fie pedepsite cu 6 ani de închisoare, însă din păcate în Moldova au dispărut 2 miliarde de dolari fără infractori. Falsul informatic – ștergerea sau modificarea ilegală a datelorinformatice/restricționarea ilegală la accesul de date se pedepsește cu 5 ani de închisoare. Din păcate, legea în Moldova există numai pe hârtie, jurnaliștii de investigație așteaptă să vadă și adevărata luptă penală cu falsurile, nu doar declarații și formalități.

2. De trei ani, scaunul auto destinat transportării copiilor cu mașina este reglementat în Codul rutier al Republicii Moldova, transmite site-ul REPORT.MD Potrivit Regulamentului Circulației Rutiere al Republicii Moldova, minorii cu „vârsta de până la 12 ani pot fi transportaţi doar în autoturismul care este utilat cu sistem de reţinere (sau cu alte mijloace de adaptare: pernă specială, scaun de înălţare, care acordă posibilităţi de aplicare a centurilor de siguranţă standard) a copiilor”. Chiar dacă acest Regulament stipulează clar că sistemul de reţinere a copiilor trebuie să corespundă standardelor de siguranţă, masei și taliei copilului, mulți adulți ignoră aceste obligații și preferă să își lase copiii pe bancheta din spate, fără nici o măsură sigură. Codul Contravențional al Republicii Moldova prevede amenzi de până la 500 de lei MLD (20-25 unități convenționale) și trei puncte de penalizare pentru șoferii care transportă copiii de până la 12 ani.

3. Moldova în 25 de ani nu a reuşit să facă nimic pentru a asigura securitatea energetică, opinează experții agenției de presă IPN. RM este în situaţia în care în 25 de ani, cu mici excepţii, practic nu a reuşit să facă nimic pe domeniul securităţii energetice. A rămas vulnerabilă şi dependentă, exact cum a fost şi până la Independenţă, de furnizorii din partea de est. Într-un articol publicat de IPN, fostul director al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, a menţionat că cea mai mare realizare în domeniul energetic a fost făcută pe vremea preşedinţiei lui Vladimir Voronin, atunci când a fost forţată construcţia gazoductului Tocuz-Mereni. Potrivit lui, prin acest gazoduct a fost eliminată posibilitatea ca autorităţile din regiunea separatistă să deconecteze când vor gazul pentru Chişinău. Odată construit acest gazoduct, Chişinăul a început să se alimenteze direct din gazoductele de tranzit. Astfel, a fost eliminată posibilitate de şantaj din partea autorităţilor transnistrene. „Dar aceasta este cam singura noastră realizare pe tărâmul securităţii energetice”, spune expertul.

4. În Ambasada Republicii Moldova la Moscova există un centru ilegal de gestionare a banilor, Iurie Leancă, fostul premier al RM, ar putea fi candidatul PDM la alegerile prezidenţiale din toamnă, iar omul de afaceri Veaceslav Platon este persecutat de către Vladimir Plahotniuc pentru că a refuzat să-i vândă activele pe care le deţine în Republica Moldova. Declaraţiile au fost făcute de către liderul partidului politic Partidul Nostru, Renato Usatîi, informează IPN. Potrivit acestuia, în incinta Ambasadei Republicii Moldova ar funcţiona un centru ilegal de gestionare a banilor de provenienţă ilegală. „Chiar dacă şi se cunoaşte despre acest centru, nu este atât de simplu de a fi lichidat. Ca să intervină mascaţii în forţă, Ministerul de Externe al Rusiei trebuie să ceară pe cale diplomatică consimţământul Republicii Moldova. Până ce sunt efectuate toate procedurile diplomatice nu mai rămâne nici urmă din acest centru. Ei se ascund foarte bine acolo, căci ştiu că nu pot fi percheziţionaţi. Timotin, unul din angajaţii acestui centru, a fost reţinut recent în Taiwan”, a spus politicianul.

5. Fostul şef al Serviciului control financiar şi audit intern al întreprinderii de stat Poșta Moldovei, Sergiu Cebotari, reținut de poliția din Nisporeni, informează AGORA.MD. Anterior, acesta a anunțat despre schema prin intermediul căreia zilnic zeci de colete cu substanţe anabolizante sunt trimise prin Poşta Moldovei către ţări din UE, dar şi în SUA. Sergiu Cebotari are statutul de bănuit, nu inculpat, a ținut să precizeze în cadrul unui briefing de presă Ruslan Ojoc, șef-adjunct al direcției urmărire penală al IGP Chișinău.

6. În orașul Ceadîr-Lunga se instalează plăcuțe cu denumirea străzilor în limba găgăuză și rusă, informează site-ul gagauzinfo.md. Primele tăblițe au apărut pe cladirile de pe strada Iubileinaia. Plăcuțele în două limbi vor permite orintarea în localitate nu doar localnicilor, ci și oaspeților, inclusiv a străinilor, opinează autorul articolului.

7. Cancelaria de stat a Guvernului Republicii Moldova intenționează să contesteze în instanța de judecată Codul Electoral al Găgăuziei, adoptat de Adunarea Populară pe 31 iulie 2015. Această informație au confirmat-o pentru portalul Gagauzinfo.MD deputații organului legislativ al autonomiei găgăuze, Gheorghii Leiciu și Ivan Burgudji. La adresa bașcanului și ansamblului Adunării Populare a Găgăuziei, reprezentanța teritorială a Cancelariei de stat a înaintat o cerere prealabilă la instanța de judecată, în care a solicitat anularea Codulului electoral al autonomiei, adoptat un an în urmă. Aceasta se argumentează prin faptul că APG nu deține dreptul de adoptare a legislației, a spus Gheorghii Leiciu. El a calificat această observație a Cancelariei de Stat ca fiind “un pas politic absurd”

8. Europaliberă anunță că un proiect de lege ar urma să adopte directivele europene ce țin de gestionarea crizelor din sectorul bancar. Pentru alte împrumuturi bancare, Moldova are nevoie de un cadru legal care să asigure cooperarea cu partea contractantă. Astfel, în vederea bunei gestionări în sectorul bancar, aceasta fiind o cerință a donatorilor externi, deputații au aprobat proiectul în prima lectură, la ultima ședință a Legislativului. Proiectul prevede redresarea și rezoluția băncilor prin instrumente de intervenție în situația când instituțiile bancare sunt în dificultate sau faliment.

9. Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Filip a eșuat, scrie MOLDNOVA.EU. Aceasta a fost susținută de 30 de deputați, mai puțini decât au semnat-o. În raportul prezentat parlamentarilor, premierul Pavel Filip a acuzat opoziția că-și dorește haos, iar liberal-democraților care au semnat moțiunea le-a reproșat că nici nu au citit textul. Acesta a prezentat cifre care ar sugera creștere economică și a comentat acuzațiile potrivit cărora conduce un guvern într-un stat captiv. Moțiunea de cenzură a fost depusă săptămâna trecută, fiind semnată de 34 de deputați socialiști, liberal-democrați și câțiva comuniști. În ședința de miercuri, 27 iulie, opt dintre ei nu au fost prezenți pentru a o vota.

10. “Ziua Pacificatorului” este sărbătorită în Transnistria, transmite site-ul de informație DESCHIDE.MD. Această sărbătoare a relevat două viziuni asupra prezenţei trupelor ruseşti de pacificare în Zona de Securitate: în timp ce Tiraspolul le închină „ode”, Chişinăul – prin oficialii prezenţi la eveniment – susţine, dimpotrivă, că liniştea în zona amintită este menţinută prin efortul pacificatorilor moldoveni. La parada prilejuită de eveniment au participat, pe lângă delegaţia moldovenească, reprezentanţi din Federaţia Rusă, Ucraina şi ai OSCE. Pretinsul președinte al așa-zisului Soviet Suprem, Vadim Krasnoselski, a declarat că acum 24 de ani, când Rusia a trimis forțele de pacificare, a fost stopată agresiunea Republicii Moldova împotriva Transnistriei. „Astăzi ne adresăm Rusiei, care este garantul soluționării pașnice a conflictului, cu rugămintea de a scoate Transnistria de sub blocadă”, a declarat Krasnoselski. Potrivit, NOVOSTIPMR.COM, participanții la miting au subliniat în mai multe rânduri că misiunea de pacificare a Rusiei în Transnistria este una dintre cele mai de succes din lume.

Despre Alla Tofan

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …