Home / GeopoliticALL / Europa / Reflecții despre protestul din 24 aprilie din Republica Moldova
Circa 10.000 de protestatari s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale cerând alegeri anticipate. Protestatarii s-au ciocnit cu forțele de ordine, iar mai multe persoane au reclamat că au fost agresate de polițiști. Foto: Unimedia.md

Reflecții despre protestul din 24 aprilie din Republica Moldova

Acum câteva zile, membrii Platformei Demnitate și Adevăr anunțau organizarea unui protest masiv pentru duminică, 24 aprilie. Mulțimea a cerut guvernanţilor să plece, considerând că acesta nu reprezintă voinţa cetăţenilor, ci s-au instalat la putere în mod fraudulos. Liderul mișcării, Andrei Năstase, spunea că vrea să își recapete demnitatea de cetățean a Republicii Moldova. Astfel, mai multe surse media s-au solidarizat și au susținut protestul, transmițând live evenimentele din Piața Marii Adunări Naționale. Cum a fost reflectat evenimentul? – zeci de imagini și înregistrări transmise de drone ce au survolat traseul protestatarilor, plus pozele postate pe rețelele de socializare au completat tabloul protestului constituit de mass-media.

Potrivit organizatorilor, scena a fost montată după ce aceștia au obținut autorizație de la Primăria municipiului Chișinău, promițând că protestul va fi pașnic. Unii dintre organizatori chiar au cerut celor prezenți să nu se compromită pentru niște provocări.

Pe la ora 13.30, o dronă filma mulțimea care se aduna în piață, urmărind șirul evenimentelor. Solidari cu protestari, însă diferiți în viziuni politice, în piață își anunțaseră prezența partidele politice: PLDM, PAS (Partidul Acțiune și Solidaritate), Partidul Liberal Reformator, Partidul Verde Ecologist.

în perioada aceasta de guvernare, Partidul Liberal Democrat din Moldova își linge rănile. De ce se aflau pldm-iștii la protest? Fostul premier al RM, și președintele PLDM, Vlad Filat, este acuzat de abuz de putere și corupere pasivă, însă pledează nevinovat din octombrie 2014, de când a fost arestat. Membrii partidului spun că justiția a fost capturată și crirtică vehement actuală guvernare, acuzând-o de influență și de blocarea implementării reformelor europene. Colegii de partid ai fostului premier spun că Vlad Filat nu va beneficia de un proces corect atâta timp cât justiția se află la degetul mic al oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc, vicepreședintele Partidului Democrat din Moldova.

Despre acest aspect menționează și Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru. „Noi nu putem să-l învingem pe Plahotniuc cu forță, fiindcă el deține poliția și toate serviciile speciale. Sunt gata să rămân în instorie cu cel care a luptat cu acest regim. Eu vă promit că eu voi lupta până la capătul acestei guvernări criminale. Dacă nu vom avea o susținere națională, nu vom obține nimic. Trebuie să ieșim cu lopeți și cauciucuri”.

Usatîi nu este decît un pion al rușilor aflat înmisiune specială în Moldova. Acesta pretinde prin acțiunile sale filantropice că vrea să elibereze “statul capturat” de mafia politică. Cu privire la protestul de astăzi, Usatîi spune că forțele de ordine au fost bine pregătite comparativ cu organizatorii: „Felul în care autoritățile au blocat desfășurarea protestului de astăzi demonstrează cât de pregătite au fost. Autoritățile au reușit să blocheze accesul populației la Chișinău. Au zădărnicit toate planurile protestatarilor”, a declarat Renato Usatîi.

Aceeași informație o anunțase pe la începutul mitingului și bloggerul/jurnalistul moldovean, Alexandru Cozer: “Duminică, ora 9:00. Primesc telefoane, sms-uri și mesaje pe Facebook. Lumea spune că nu are cu ce să vină la Chișinău. Microbuzele și autobuzele stau toate în parcări, iar cetățenii așteaptă, în gări sau pe marginea drumului, să vină ceva cu care să se deplaseze la Chișinău. Apoi apar zeci de dovezi foto și video pe Facebook. Plahotniuc a trecut la un nou nivel. Deja le interzice cetățenilor să circule liber. Probleme de a se deplasa au chiar și cei care au reușit să identifice anumite microbuze private. Șoferii au renunțat să mai vină la Chișinău în ultimul moment. Până la ora 13:00, când a început manifestația, primesc zeci de mesaje de la Strășeni, Ialoveni, Căușeni, Nisporeni, în care mi se spune că oamenii așteaptă disperați în gări sau pe marginea traseelor, pentru a ajunge în capitală. Nu neapărat la protest. Chiar și așa, în PMAN s-au adunat destul de mulți oameni. Cetățenii nu mai vor discursuri, vor acțiune. Primesc mesaje. Unii își doresc să meargă la Global Business Center, alții să fie înconjurat Guvernul. Până la urmă, prin vot, se ia decizia de a se înconjura Guvernul.”, scrie Cozer.
După ce câteva ore, timp ce protestatarii au scandat: „Unica soluție este revoluția!”, „Demisia!”, „Vrem țara înapoi!”, „Rușine!”, „Jos Mafia!” și ”Vrem alegeri anticipate!”, aceștia au votat unanim o nouă rezoluție ce stipulează că vor alegeri prezidențiale și parlamentare în același timp. Apoi, manifestanții au pornit în coloane și au înconjurat clădirea Guvernului, anunțând că nu vor pleca până nu vor avea un dialog cu oficialii.

Ulterior, aceștia s-au pornit spre sediul Global Business Center. Acolo mai multe autocare și tineri îmbrăcați în costum sportiv încersuise birourile lui Plahotniuc. Câteva rânduri de polițiști constituiau cordonul de protecție. În drum spre GBC, manifestanții s-au oprit pe strada Bulgară, unde locuiește Vladimir Plahotniuc, au rupt cordonul format din polițiști și au aruncat cu pietre. În urma altercațiilor provocate de protestatari, patru polițiști au fost traumatizați și internați în spital, iar un tânăr de 24 de ani, anterior judecat a fost reținut pentru 72 de ore.

Întrebarea cum au ajuns reporterii de la Publika în spatele cordonului nu rămâne fără mister. Pentru majoritatea este arhicunoscut faptul că televiziunile PLUS2, Prime, Publika, sunt câteva din sursele media deținute de Vladimir Plahotniuc. Jurnaliștii de la Publika erau de gardă astăzi, să prindă infractorii din spatele cordonului, cei care vor fi judecați precum că ar uzurpa și ar atenta la siguranța statului RM, iar dacă se poate …în spatele lor s-ar pune și miliardul furat din cele 3 bănci moldovenești.

Ce dau pe post jurnaliștii de serviciu ai regimului Plahotniuc? – “Sunt nişte încercări disperate ale unor grupuri, dar oricare ar fi fost rezultatul protestelor, liderii protestelor nu trebuiau să admită asemenea scenarii. Totodată, organizatorii trebuie traşi la răspundere pentru aceste acţiuni violente”, a spus jurnalistul Valeriu Reniţă. “Evenimentele care se produc sunt regretabile. Organizatorii nu reuşesc să-şi calmeze protestatarii. Sunt precedente absolut nocive. Am văzut astfel de evenimente şi în Georgia şi Ucraina. Nu trebuie de admis ca aceste acţiuni să ia amploare. Protestatarii nu pot fi scuzaţi pentru opunerea de rezistenţă împotriva poliţiştilor. Cel mai probabil, organizatorii protestului vor găsi scuze ca să se eschiveze de la responsabilitatea pentru aceste rezultate ale protestului”, a spus decanul Facultăţii de Drept de la ULIM din RM, Alexandru Cauia.

La protest a fost și inițiatoarea proiectului politic PAS, Maia Sandu. Primul politician care a catalogat refuzul reprezentanților CEC (Comisia Electorală Cec a respins cele 408.000 de semnături adunate de reprezentanței Platformei DA cu privire la organizarea unui referendum) ca fiind un exercțiu împotriva valorilor democratice. Maia Sandu a declarat pentru jurnaliști că protestele împotriva guvernării vor continua. Și asta, deoarece conducerea țării îngrădește drepturile fundamentale ale cetățenilor: „Vom protesta împotriva guvernării criminale, care a îngrădit cetățenilor libertatea de deplasare”, a declarat Maia Sandu.

La sfârșitul zilei, şeful IGP din Chișinău, Alexandru Pânzari a anunțat într-o conferință de presă că poliția a pornit dosar penal pe marginea violenţelor din Capitala Moldovei. Semnele constitutive ale infracţiunii sunt prevăzute în articolul 285 din Codul Penal – organizarea şi conducerea dezordinelor in masa. Şeful poliţiei a mai anunţat că protestele din 24 aprilie s-au soldat cu patru politiști internați în spital și 2 persoane civile care au solicitat ajutorul medicilor.El a mai spus că un tânăr a fost retinut pentru 72 de ore în urma comportamentului agresiv de care a dat dovadă.

Vasile Năstase, fratele liderului Platformei DA și unul din membrii acesteia anunța pe contul său de Facebook că în localitatea Ștefan Vodă autobuzele și microbuzele au fost concentrate într-o curte. “Șoferii stau cu ochii în pămînt, chipurile le e rușine. În jurul lor treapădă șeful de gară al PD-ului! Imaginile sunt pe drum! Niște haimanale! Împiedicarea oamenilor de a veni la protest este cea mai mare prostie a banditului Plahotniuc! Degeaba se screme, canalia, libertatea nu poate si îngrădită!”.

De ce s-ar teme guvernarea de la Chișinău de propriul popor? – Voința oamenilor a fost cea mai credibilă din toate timpurile, însă aceasta a fost stinsă de fiecare dată când liderii mișcărilor nu au fost onești principiilor pentru care au luptat. Situația din RM spune prea multe despre impotența unui guvern votat la miez de noapte de politicieni corupți. Furtul miliardului a deschis ochii moldovenilor adormiți în partide politice vopsite cu nuanțe pro-europene, iar dee curând premierul RM, Pavel Filip, a spus că miliardul urmează să fie rambursat din impozitele cetățenilor timp de 25 de ani, în fața UE continuînd să joace același teatru ieftin de dinaintea exploziei ca să îndeplinească reformarea statului de drept după normele europene.

Despre Alla Tofan

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …