Home / A fost azi în lume / Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 26 martie
Abd al-Rahman Mustafa al-Qaduli este încă una dintre figurile importante ale ISIS eliminate în ultimele săptămâni, pe fondul ofensivei coaliției internaționale împotriva organizației teroriste

Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 26 martie

Material realizat de Marilena Veronica Ene și Adrian Călugăru

Consecințele atentatelor de la Bruxelles, precum și alte atacuri teroriste comise în cursul săptămânii ocupă spațiul mediatic al zilei de 26 martie, cu informații despre persoane implicate în atentatele din Belgia, dar și despre un atac sângeros petrecut vineri în Irak sau asasinarea numărului 2 în ierarhia ISIS, conisderat un presupus ”ministru de finanțe” al organizației. În Siria, forțele guvernamentale avansează în bătălia pentru recucerirea orașului Palmyra, în timp ce liderul cecen Razman Kadirov este reconfirmat de Vladimir Putin pentru un nou mandat, deși anterior susținuse că se va retrage din viața politică. Nu în ultimul rând, trupa Rolling Stones a scris istorie cu un concert gratuit susținut în Cuba, în fața unei audiențe-record de aproape jumătate de milion de oameni. Am selectat 10 titluri despre cele mai importante evenimente din actualitatea internațională, pe lângă câteva materiale aflate ”sub radar”, cărora chiar dacă li se acordă o vizibilitate redusă, credem că merită trecute în revistă.

TITLURILE ZILEI

1. Autoritățile belgiene l-au pus sub acuzare pe Faycal Cheffou, despre care se presupune că ar fi cel de-al treilea atacator de la aeroportul din Bruxelles surprins de imaginile video ale camerelor de supraveghere, anunță Reuters. Procurorii, care l-au reținut vineri seară, au confirmat identitatea acestuia și implicarea în organizarea atentatelor care au ucis 31 de persoane la începutul acestei săptămâni. Totodată, alte două persoane implicate în activități teroriste, Aboubakar A. și Rabah N., au fost de asemenea inculpați în privința unor activiăți teroriste, ultimul dintre aceștia fiind arestat în urma unui raid al forțelor de ordine în Franța, în urma căruia a fost dejucat un alt atentat.

2. Bilanțul victimelor atentatului cu bombă din Irak de vineri de pe stadioul din Iskanderiyah, situat la 48 km de Bagdad, unde un militant al ISIS s-a aruncat în aer, a ajuns la 30 de morți și 95 de răniți, informează Al Jazeera. Atacul s-a petrecut în timpul unui meci de fotbal pentru amatori iar ISIS și-a asumat reponsabilitatea pentru incident, Iskanderiyah fiind un oraș cu o populație majoritar șiită.

3. Asasinarea celui de-al doilea lider ca importanță în ierarhia Statului Islamic, considerat ”ministrul de finanțe” al organizației teroriste, Abd al-Rahman Mustafa al-Qaduli, a fost confirmată de secretarul american al apărării, Ash Carter, potrivit The Guardian. Qaduli, despre care se presupune că avea 57 de ani și era responsabil pe lângă finanțele SI și de unele tranzacții externe și comploturi, era una dintre cele mai căutate ținte ale SUA, care au oferit 7 milioane$ recompensă pentru informații care ar fi putut conduce la persoana sa, aceasta fiind și cea mai mare sumă oferită pentru un lider al SI, cu excepția conducătorului Abu Bakr al-Baghdadi, pentru care se oferă 10 milioane$. Carter a declinat să ofere informații despre operațiunea în urma căreia Qaduli a fost ucis.

4. Poliția din Egipt susține că a împușcat patru persoane dintre cei considerați responsabili pentru asasinarea studentului Italian Giulio Regeni în luna februarie, stârnind confuzie și furie totodată în rândul italienilor care cred că dovezile arată că statul egiptean ar fi responsabil pentru moartea tânărului, informează The Guardian. Alte surse susțin însă că membrii familiei unuia dintre responsabili ar fi fost arestate după ce poliția egipteană a descoperit obiecte ale tânărului aflate în posesia acestora. Situația este neclară, însă urmele de tortură descoperite pe cadavrul tânărului demonstrează că nu a fost vorba despre un furt și o crimă obișnuită, posibilitatea ca serviciile secrete egiptene să fie implicate fiind ridicată.

5. Forțele guvernului sirian au avansat în Palmyra, oraș aflat sub controlul ISIS din mai 2015, atunci când militanții au distrus monumente ale patrimoniului UNESCO ce datau din perioada romană dar și siturile arheologice din zonă, conform BBC. Armata siriană a reobținut controlul asupra unor cartiere din nordul și vestul orașului folosindu-se de raiduri aeriene și artilerie. Observatorul din Siria pentru Drepturile Omului a declarant că acesta este unul dintre cele mai violente atacuri declanșate de armata siriană în campania împotriva ISIS.

Vladimir Putin, Ramzan Kadyrov6. Președintele rus Vladimir Putin l-a nominalizat pe controversatul lider al Ceceniei, Razman Kadirov, pentru un nou mandat de președinte al republicii autonome din cadrul Rusiei, în ciuda suspiciunilor potrivit cărora acesta ar fi implicat în asasinarea fostului lider al opoziției ruse, Boris Nemțov, dar și a unor afirmații personale potrivit cărora ar intenționa să se retragă din viața politică după expirarea mandatului în luna aprilie, scrie The Guardian. Cu toate acestea, afirmațiile privind retragerea sa nu constituie decât un șantaj la adresa Kremlinului pentru a obține sprijin de la Moscova, sunt de părere analiști ai situației din regiune. Razman Kadirov este fiul unui fost lider separatist, Ahmad, care a trecut de partea Kremlinui, fiind asasinat la scurt timp după aceea, în 2004. De atunci, Razman a condus republica autonomă asigurând stabilitatea cu ajutorul investițiilor de la Moscova, dar a dezvoltat și un adevărat cult al personalității care a provocat numeroase critici în rândul oficialilor de la Kremlin.

7. Coreea de Nord a lansat un film de propagandă în care este prezentat un posibil atac nuclear asupra Washington-ului, conform The Guardian. Filmul se numește Ultima Șansă și prezintă o istorie vizuală a relațiilor dintre Phenian și Washington, iar finalul suprinde capitala SUA lovită de o rachetă lansată de pe un submarin nord-coreean, scena finală redând steagul Statelor Unite în flăcări.

8. La doar două zile după atacurile de la Bruxelles, unul dintre membrii gărzii de securitate al unei facilități nucleare din Belgia a fost ucis iar presa locală speculează că omorul ar putea avea legătură militanții ISIS, informează Reuters. Procurorul din Charleroi, a negat zvonurile vehiculate conform cărora permisul de securitate al paznicului ar fi dispărut dar ar fi fost dezactivat după ce autoritățile au declanșat starea de alarmă. Incidentul a avut loc Institutul Național de Elemente Radioactive din Fleurus, situat la sud de Bruxelles.

Rolling Stones Cuba concert9. Moment istoric în Cuba unde Rolling Stones au susținut un concert pentru prima oară în istoria țării, în fața a peste 500 000 de oameni, informează BBC. Intrarea la concert a fost liberă iar liderul trupei, Mick Jagger a salutat mulțimea în spaniolă. Acest concert este o premieră pentru Cuba, unde trupele rock occidentale au fost interzise decenii de-a rândul. Concertul a durat 2 ore și sute de membrii ai forțelor de ordine ale guvernului cubanez au supravegheat evenimentul.

10. Activiștii pentru drepturile omului au condamnat executarea a doi prizonieri din Japonia, cu doar câteva săptămâni înainte de organizarea summitului G7 de către una dintre cele doar două state din cadrul grupului, alături de SUA, care mențin pedeapsa capitală, relatează The Guardian. Yasutoshi Kamata, în vârstă de 75 de ani și Junko Yoshida, o femeie de 56 de ani, au fost spânzurați în cursul zilei de vineri, fiecare fiind condamnat la moarte pentru comiterea a 5, respectiv 2 crime. În total, 16 oameni au fost executați în timpul mandatului actualului premier, Shinzo Abe.

“SUB RADAR”

  • Kremlinul a anunțat că nu există și nu au existat vreodată trupe rusești în regiunea Donbass din estul Ucrainei, însă există cetățeni ruși care sprijină rezidenții din zonă, potrivit agenției de știri RIA, citată de Reuters. Purtătorul de cuvânt al administrației prezidențiale, Dimitri Peskov, a afirmat aceste aspecte ca răspuns la acuzațiile Kievului și ale statelor occidentale privind implicarea directă a Rusiei în conflictul dintre forțele de securitate ucrainene și separatiștii pro-ruși din regiune.
  • israel palestina sua obama netanyahu abbasActuala desfășurare a evenimentelor din Orientul Mijlociu, precum și răcirea relațiilor dintre SUA și Israel a provocat diminuarea angajamentului Casei Albe de a investi timp și resurse politico-diplomatice pentru a media în privința relațiilor dintre Israel și Palestina, notează Al Jazeera. Astfel, pe fondul unor neînțelegeri cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, dar și a unei imobilități instituționale de partea palestiniană, Casa Albă pare că a activat ”pilotul automat” în privința acestui aspect și tot ce speră este să nu fie nevoită să intervină în forță dacă ceva neprevăzut are loc. În contextul acestei stagnări, Israelul pare că preia rolul principal în gestionarea situației, în contextul în care autoritatea liderului palestinian Mahmoud Abbas pare tot mai redusă, iar SUA se mulțumește să observe pasiv desfășurarea evenimentelor, adăugând o notă de pesimism, cel puțin pe termen scurt și mediu.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …