Home / Politica si... / Conflict / Radovan Karadzic, cea mai importantă figură politică a Războiului din Bosnia judecată la Haga, VINOVAT de genocid pentru masacrul de la Srebrenița

Radovan Karadzic, cea mai importantă figură politică a Războiului din Bosnia judecată la Haga, VINOVAT de genocid pentru masacrul de la Srebrenița

Radovan Karadzic, politicianul cu cel mai înalt rang judecat pentru crime de război și genocid timpul războiului din Bosnia, a fost găsit vinovat în urma verdictului judecătorilor ONU ai Tribunalul Penal Internațional de la Haga, anunță BBC. Fostul președinte al Republicii Srpska, una dintre regiunile autonome care formează statul Bosnia-Herțegovina, a fost considerat responsabil pentru crime de război și acte de teroare împotriva populației din Sarajevo, dar nu și de genocid în acest caz. Totodată, judecătorii Tribunalului Penal Internațional l-au declarat vinovat pe Karadzic de genocid pentru uciderea a 8000 de bărbați și adolescenți, în iulie 1995, la Srebrenica, a anunțat Al Jazeera. Radovan Karadzic a fost condamnat la 40 de ani de închisoare pentru cele 10 capete de acuzare din cele 11 pentru care a fost găsit vinovat.

Cea mai sângeroasă faptă atribuită lui Karadzic o constituie masacrul de la Srebrenica, din iulie 1995, când armata sârbă a exterminat populația de bărbați a orașului. Karadzic a negat acuzațiile și a pledat nevinovat la toate cele 11 capete de acuzare, susținând că toate crimele imputate au fost comise de indivizi care au acționat solitar și haotic, aceștia neaflându-se sub comanda sa.

Peste 100.000 de oameni și-au pierdut viața în timpul războiului din Bosnia, în cel mai violent conflict care a avut loc în Europa dupa cel de-al Doilea Război Mondial. Comandantul trupelor sârbe din Bosnia, generalul Ratko Mladic, își așteaptă de asemenea verdictul în urma unui proces care a avut loc la Haga. O altă acuzație care i s-a adus lui Karadzic a reprezentat-o rolul său determinant în instaurarea terorii asupra orașului Sarajevo, aflat sub un asediu de 3 ani, timp în care orașul a fost bombardat zilnic cu artilerie sau lunetiști aflați în clădirile înalte trăgeau împotriva civililor, în toată această perioadă 12.000 de oameni pierzându-și viața.

În vârstă de 71 de ani, Radovan Karadzic s-a născut la Petnjca, în Muntenegru, iar în 1960 s-a mutat la Sarajevo, acolo unde a început să publice volume de poezie și a absolvit, în 1971, facultatea de medicină, specialitatea psihiatrie. În 1983 a devenit psihologul clubului de fotbal Steaua Roșie Belgrad, iar din 1990 a intrat în politică, fiind liderul Partidului Sârbilor Democrați din Bosnia. Între 1992 și 1996 a fost primul președinte al Republicii Srpska, pe care a încercat să o alipească la Serbia în timpul războiului de secesiune care a măcinat fosta Iugoslavie.

După ce timp de 13 ani a fost pus sub acuzare de Tribunalul Penal Internațional și a dispărut fără urmă după încheierea mandatului de președinte, Radovan Karadzic a fost reținut și extrădat de autoritățile sârbe în 2008, care l-au reperat că își presta meseria de medic psihiatru la un cabinet particular din Belgrad, sub un alt nume.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …