Home / Politica si... / Conflict / Armata siriană a pătruns în orașul antic Palmyra, controlat în ultimele 10 luni de militanții Statului Islamic
Ruinele orașului antic Palmyra se află pe lista patrimoniului mondial cultural al UNESCO, însă multe dintre acestea au fost distruse de militanții Statului Islamic care le-au catalogat drept ”construcții idolatre”

Armata siriană a pătruns în orașul antic Palmyra, controlat în ultimele 10 luni de militanții Statului Islamic

Forțele armate ale guvernului sirian au pătruns în orașul Palmyra și au lansat o ofensivă împotriva militanților Statului Islamic care dețineau controlul asupra orașului în ultimele 10 luni, relatează BBC.

Televiziunea de stat siriană a informat că trupele guvernamentale, susținute de forțele aeriene rusești, au pătruns într-unul din districtele orașului, difuzând totodată imagini cu vehicule blindate și soldați care avansează spre oraș și cu elicoptere care lansează proiectile asupra zonelor controlate de SI.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, care monitorizează desfășurarea evenimentelor prin surse aflate la fața locului, a precizat că militanții SI au cerut populației civile să evacueze orașul, anunțând iminența unui atac al armatei siriene.

Pe lângă însemnătatea sa istorică și turistică, orașul Palmyra reperzintă și un punct strategic pentru desfășurarea evenimentelor din Siria, acesta aflându-se pe ruta de legătura dintre capitala Damasc și orașul Deir-al-Zour, aflat în estul țării, într-o regiune disputată de facțiunile implicate în războiul civil. Ruinele orașului antic, care datează de peste 2000 de ani au fost incluse în patrimoniului cultural UNESCO.

Militanții SI au ocupat ruinele și împrejurimile acestora în mai 2015, iar de atunci au distrus mai multe temple vechi de peste 2000 de ani, o arcadă și mai multe turnuri funerare, atrăgând revolta la nivel global, în timp ce UNESCO a catalogat distrugerea ruinelor drept o crimă de război.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

“The Polish Issue:” the citizens are arbitrating the fight between politics and justice, on the background of EU’s concerns

In the last days, the situation created by the changes in the Polish judicial system …