Home / A fost azi în lume / Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 28 februarie
”Copiii pacificatorilor” - acesta este numele pe care-l poartă nou-născuții rezultați din violurile soldaților ONU asupra femeilor din Republica Central Africană - un scandal în urma căruia Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon a recunoscut că reprezintă ”un cancer care trebuie eradicat”.

Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 28 februarie

Pentru o ultimă zi a săptămânii, în care armistițiul din Siria pare că rezistă în ciuda unor acuzații din ambele tabere privind încălcarea acestuia, este potrivit ca anchetele despre subiecte mai mult sau mai puțin urmărite (scandalul abuzurilor sexuale a forțelor ONU din Republica Central Africană și ”dubla criză” – economică și socială prin care trece Grecia) să țină capul de afiș al actualităților zilei. Între timp, Hillary Clinton savurează o victorie cateogrică împotriva lui Bernie Sanders, iar reformiștii și conservatorii moderați din Iran se pregătesc să sărbătorească un scor excelent obținut în alegerile parlamentare, chiar dacă într-un alt material descoperim că rolul femeilor în politica din această țară rămâne unul de decor. În rest, zeci de mii de polonezi ies – din nou – în stradă împotriva guvernului, iar leadership-ul lui Mahmoud Abbas în fruntea Autorității Palestiniene pare că se apropie de sfârșit. Am selectat 10 titluri despre cele mai importante evenimente din actualitatea internațională, pe lângă câteva materiale aflate ”sub radar”, cărora chiar dacă li se acordă o vizibilitate redusă, credem că merită trecute în revistă.

TITLURILE ZILEI

1. Dimensiunea abuzurilor sexuale comise de forțele de menținere a păcii ale Organizației Națiunilor Unite din Republica Central Africană pare a avea proporții considerabil mai mari decât cazurile recunoscute de oficialii ONU, scrie Washington Post într-o anchetă desfășurată în Bangui, capitala țării. R. Central Africană, unul dintre cele mai sărace state din Africa, se confruntă cu un război civil care a determinat ONU să desfășoare forțe de menținere a păcii în țară. Dar în locul protejării populației civile de atacurile insurgenților, soldații ONU sunt acuzați că au violat și abuzat sexual femeile din zonele în care aceștia acționează. Până acum, aproape 1000 de militari au fost expulzați sau urmează să părăsească misiunea de menținere a păcii, după ce ONU a recunoscut oficial că au existat 42 de cazuri de abuzuri și exploatare sexuală comise de soldați, multe dintre acestea împotriva unor minore. Potrivit Washington Post, numărul cazurilor este mult mai mare, în contextul în care multe fete sau femei preferă să nu raporteze violurile sau faptul că sunt abuzate sexual de soldați în schimbul hranei.

2. În condițiile în care încearcă să-și salveze economia, criza refugiaților acutizează drama prin care trece în prezent Grecia, un stat care după ce Macedonia și-a închis frontiera comună cu a sa, iar Uniunea Europeană îl amenință cu excluderea din spațiul Schengen, este descris de către premierul Alexis Tsipras drept ”o magazie a sufletelor”, scrie The Guardian. 25.000 de refugiați se află blocați în capitala Atena sau în portul Pireu, după ce granițele cu statul care le-ar permite să își continue drumul spre vest au fost închise. În acest peisaj nu a fost greu ca profitorii să-și facă loc și, folosindu-se de lipsa de resurse a refugiaților, să își permită exploatarea acestora în schimbul unor sume derizorii.

3. Aliații președintelui reformist Hassan Rouhani par a fi înregistrat un scor neașteptat de bun în fața conservatorilor radicali în urma alegerilor parlamentare din Iran, aceștia reușind o victorie covârșitoare în capitala Teheran, unde după numărătoarea a 90% din voturi, toate cele 30 de mandate le-ar fi revenit moderaților, informează BBC. În același timp cu alegerile parlamentare au avut loc și cele pentru o nouă Adunare a Experților, o instituție care are printre altele rolul de a alege liderul suprem al țării. Dintre cele 88 de locuri ale Adunării Experților, estimările sugerează că cele mai multe locuri au fost obținute de candidații sprijiniți de fostul președinte Akhbar Hashemi Rafsanjani și de cel actual, Hassan Rouhani.

4. Hillary Clinton a obținut o victorie categorică în alegerile preliminare din South Carolina pentru desemanrea candidatului democrat la președinția Statelor Unite ale Americii, învingându-l pe contracandidatul său, senatorul Bernie Sanders, la o diferență de 50 de procente, informează Reuters. Victoria fostului Secretar de Stat american din primul mandat al președintelui Obama îi aduce acesteia o încredere sporită înaintea votului preliminar din 11 state, care va avea loc în ”Super-Marțea” de 1 martie, conform tradiției în desemnarea candidaților la președinție. Agențiile de știri au comparat victoria covârșitoare a lui Clinton din 2016 cu scorul obținut de aceasta în 2008, în fața lui Obama, când a primit doar 28% din voturi. Mai mult, Hillary Clinton a obținut mai multe voturi din partea alegătorilor de culoare în 2016 decât Barack Obama în detrimentul său în urmă cu 8 ani.

5. Rețelele de trafic de persoane sunt suspectate că și-au reconfigurat rutele de transport prin Egipt, după ce au întâmpinat probleme în Libia și Turcia, susțin oficiali ai Uniunii Europene, potrivit Reuters. Chiar dacă rutele care au ca punct de plecare Egiptul sunt mai lungi decât cele folosite până acum, traficanții speră că odată ajunși în apele internaționale, refugiații să fie salvați de către navele comerciale sau de personalul de frontieră după ce aceștia pătrund în apele teritoriale ale Greciei sau Italiei.

polonia proteste kaczynski lech walesa6. Zeci de mii de polonezi au protestat împotriva guvernului conservator controlat de Jaroslaw Kaczynski și pentru a-l sprijini pe fostul lider anti-comunist, ex-președintele Lech Walesa, scrie The Guardian. Protestul a fost organizat de Comitetul pentru Apărarea Democrației, instituit în noiembrie ca formă de protest împotriva hotărârilor guvernului de la Varsovia despre care afirmă că subminează libertatea și constituția Poloniei. Una dintre criticile CAD o constituie decizia de înlăturare a Curții Constituționale din poziția de a se pronunța asupra legislației guvernamentale. Totodată, cei 80.000 de protestatari care au ieșit în stradă au condamnat inițiativa guvernului de control a mass-media națională, dar și pentru a-l susține pe fostul președinte Lech Walesa, o figură marcantă a luptei anti-comuniste din Polonia și rival al Partidului Lege și Justiție aflat la putere. Walesa a fost acuzat recent că a colaborat cu fostul regim comunist, după publicarea unor documente aflate în posesia familiei unui fost lider comunist, informație pe care susținătorii ex-președintelui polonez susțin că este folosită ca răzbunare politică de către rivalii din tabăra lui Kaczyinski.

7. Razman Kadyrov, controversatul președinte al Republicii Cecenia, aflată sub tutela Rusiei, a anunțat că intenționează să se retragă la sfârșitul mandatului pe care-l deține și care expiră în luna aprilie, scrie site-ul Russia Today. ”Timpul meu a trecut. Fiecare om are o limită. Eu cred că în privința lui Kadyrov se poate spune că vârful a fost atins”, a afirmat liderul de la Groznâi într-un interviu acordat televiziunii NTV. Acesta a subliniat și că dorește să se retragă din viața politică, afirmând că vrea să se dedice ”familiei, vieții private și studiului Islamului”. Anunțul lui Kadyrov vine la doar câteva zile după ce liderul opoziției cecene, Ilya Iashin, a dat publicității un raport întocmit de Moscova prin care liderul cecen este văzut drept o amenințare pentru securitatea națională a Rusiei, din cauza stilului autoritar de a conduce Cecenia, impunerea legii sharia în republică, precum și a luxului pe care-l afișează, realizat în special din contrabandă și bani negri. Pentru a-și arăta sfidarea față de afirmațiile raportului, Kadyrov însuși l-a publicat online, negând acuzațiile care i se aduc.

8. Un bărbat de 28 de ani din Arabia Saudită a fost condamnat la 10 ani de închisoare și 2.000 de lovituri de bici pentru exprimarea viziunilor ateiste în câteva sute de postări pe rețelele de socializare, scrie The Independent, care citează publicația saudită Al-Watan. Potrivit articolului sursei citate, bărbatul a recunoscut că este ateu și a refuzat să își retragă convingerea, afirmând că ceea ce a scris reflectă convingerile sale personale, pe care are dreptul să și le exprime. În Arabia Saudită, potrivit unei legi a defunctului Rege Abdullah în 2014, ateii sunt considerați drept ”teroriști”.

9. Centrul rus pentru monitorizarea armistițiului din apropierea orașului sirian Latakia verifică informații potrivit cărora un atac asupra orașului kurd Tell Abyad din nordul țării a fost inițiat de militanți care au trecut granița din Turcia, scrie Russia Today. Potrivit site-ului care publică deseori materiale favorabile intereselor Moscovei, informațiile au venit în noaptea de sâmbătă spre duminică, fiind descrise acțiuni provocate de forțe venite din Turcia, care au folosit focuri de artilerie grea, susține locotenentul general Sergey Kuralenko, șeful centrului de monitorizare. ”Informația a fost verificată pe mai multe canale, inclusiv reprezentanți ai Forțelor Democrate Siriene”, a declarat acesta.

10. Toți cei 26 de mineri care au rămas blocați în subteranul unei mine de cărbuni într-o regiune aflată deasupra Cercului Polar, au murit, iar operațiunile de salvare au fost sistate după ce o a treia explozie a ucis mai mulți membri ai echipelor de salvatori, scrie Reuters. Minerii au rămas blocați de joi, după ce o scurgere de metan a provocat două explozie care au condus la prăbușirea unor părți ale galeriilor minei Severnaya, din zona Vorkuta. Alți 10 salvatori din echipele de intervenție au murit după cea de-a treia explozie, iar ministrul rus pentru situații de urgență, Vladimir Puchkov, a precizat că ”circumstanțele din zonele afectate nu au permis nimănui să supraviețuiască”.

”SUB RADAR”

  • mahmoud abbas autoritatea palestiniana
    ”Copiii pacificatorilor” - acesta este numele pe care-l poartă nou-născuții rezultați din violurile soldaților ONU asupra femeilor din Republica Central Africană - un scandal în urma căruia Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon a recunoscut că reprezintă ”un cancer care trebuie eradicat”.
    ”Copiii pacificatorilor” – acesta este numele pe care-l poartă nou-născuții rezultați din violurile soldaților ONU asupra femeilor din Republica Central Africană – un scandal în urma căruia Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon a recunoscut că reprezintă ”un cancer care trebuie eradicat”.

    Poziția de lider al Autorității Palestiniene a lui Mahmoud Abbas este puternic subminată de evenimentele din ultimele 5 luni, în care atacurile frecvente ale unor palestinieni asupra soldaților sau civililor israelieni s-au intensificat, făcând și mai fragilă decât era poziția acestuia în fața celor pe care îi reprezintă, notează New York Times. Astfel, discuțiile pentru găsirea unui succesor pentru Abbas au devenit tot mai intense, în condițiile în care liderul de 81 de ani pare să-și fi pierdut autoritatea. Potrivit NYT, cele mai mari șanse le reprezintă formarea unei echipe care să preia conducerea Autorității Palestiniene, în detrimentul alegerii unei singure persoane, iar favoriții în acest sens sunt Nasser al-Kidwa (un nepot al respectatului ex-lider palestinian Yasser Arafat), Majid Faraj (actualul șef al spionajului) și Salam Fayyad (fost prim-ministru și ministru de finanțe).

  • În ciuda faptului că femeile și-au dorit mereu să aibă o voce pe scena politică a Iranului, prezența acestora a fost mai mereu minimală și cosmetică, scrie Al Jazeera, care descrie faptul că, deși alegerile recent desfășurate vineri au avut cel mai mare număr de femei candidat pentru mandatele de parlamentari, după încheierea scrutinului, cerințele acestora sunt date uitării. În Iran, de altfel, a devenit o obișnuință ca bărbații care domină sistemul conservatori islamist să le ceară femeilor cu ocazia unor momente de referință să-și ”facă datoria islamică”. Mai mult, nicio femeie nu a fost admisă pentru a candida pentru un loc în Adunarea Experților, o instituție care are printre atribute și alegerea liderului suprem al țării, în timp ce multe dintre candidaturile femeilor pentru parlament au fost respinse de comisiile de la care trebuie să obțină aprobarea pentru a participa la alegeri.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …