Home / A fost azi în lume / Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 20 februarie
Premierul Marii Britanii a susținut o ședință de urgență cu membrii cabinetului său pentru a fixa data referendumului care va hotărî soarta Marii Britanii în cadrul UE

Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 20 februarie

Pentru premierul Marii Britanii, astăzi nu fost zi liberă, după ce abia sosit de la summitul UE în care a ajuns la un acord cu liderii statelor membre pentru un set de reforme care să acorde Londrei un statut special în cadrul Uniunii, a anunțat astăzi ziua referendumului în care alegătorii britanici vor hotărî dacă doresc să mai rămână sau nu în spațiul comunitar. Totodată, președintele uneia dintre cele mai restrictive țări în privința drepturilor omului, Yoweri Museveni, a câștigat încă un mandat de președinte la cârma Ugandei, iar ”contra-blocada” de la granița dintre Bulgaria și Grecia continuă pentru a 5-a zi consecutiv. Am selectat 10 titluri despre cele mai importante evenimente din actualitatea internațională, pe lângă câteva materiale aflate ”sub radar”, cărora chiar dacă li se acordă o vizibilitate redusă, credem că merită trecute în revistă.

TITLURILE ZILEI

1. Premierul Marii Britanii a anunțat că referendumul privind apartenența Marii Britanii la Uniunea Europeană va avea loc pe 23 iunie, la câteva ore după acordul cu liderii statelor membre UE în urma unor discuții prelungite în cadrul summitului care a avut loc joi și vineri, la Bruxelles, notează Reuters. Declarația premierului britanic a avut loc la finalul unei reuniuni a cabinetului său, în urma căruia a cerut și primit votul de încredere pentru a milita pentru rămânerea Marii Britanii ca urmare a negocierilor purtate cu liderii statelor Uniunii Europene. Premierul va propune parlamentului ca referendumul să aibă loc pe 23 iunie, într-o zi de joi, în timpul desfășurării Campionatului European de Fotbal, dar și a festivalului de muzciă Glastonbury, două evenimente care ar putea avea un potențial impact asupra campaniei electorale. Totodată, unul dintre apropiații premierului Camreon, ministrul Justiției, Michael Gove, precum și alți 5 membri ai cabinetului său au anunțat că vor face campanie taberei care militează pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

2. Un acord între Statele Unite ale Americii și Rusia privind condițiile de implementare a armistițiului din Siria este considerat crucial în privința progresului privind negocierile de încetare a ostilităților în războiul civil izbucnit în urmă cu 5 ani în această țară, relatează The Guardian. Potrivit reprezentantului oficial al ONU privind criza din Siria, Staffan de Mistura, ”americanii și rușii trebuie să se așeze la discuții și să se pună de acord asupra intrării în vigoare a armistițiului, în următoarele zile. Mingea este acum în curtea lor.” Până acum, singurul progres înregistrat în ameliorarea crizei față de discuțiile de săptămâna trecută îl reprezintă accesul ajutoarelor umanitare în câteva zone în care populația civilă are nevoie disperată de sprijin medical și alimentar.

3. Președintele Ugandei, Yoweri Museveni, a câștigat un nou mandat la conducerea țării, pe fondul criticilor susținute de susținătorii opoziției, dar și ai observatorilor europeni și din Commonwealth care au acuzat fraude în procesul electoral, informează Reuters. Actualul președinte a obținut 60,8% din voturi, în timp ce principalul său contracandidat, Kizza Besigye, arestat vineri în urma unui protest prin care denunța posibile fraude comisie la numărarea voturilor, a obținut 35,4%. Museveni, în vârstă de 71 de ani, pare că va avea cale liberă să-și extindă perioada la conducerea statului, pe care a preluat-o în urmă cu 30 de ani. Sub conducerea sa, Uganda, o țară cu 37 de milioane de locuitori, a prosperat din punct de vedere economic, însă regimul impus de Museveni a fost deseori acuzat de corupție și criticat vehement de puterile internaționale din cauza impunerii unor legi restrictive privind respectarea drepturilor omului, cele mai multe discuții fiind provocate în privința adoptării în decembrie 2013 a unui proiect care incriminează homosexualitatea și o pedepsește cu închisoarea pe viață. Legea a fost promulgată de Yoseveni, dar invalidată pe motive procedurale de Curtea Constituțională din Uganda în august 2014.

4. Vremurile deosebite impun luarea unor măsuri deosebite. Astfel, chiar dacă relațiile diplomatice au fost întrerupte în ianuarie, abordarea politicilor privind producția petrolului ar putea necesita o cooperare improbabilă între Iran și Arabia Saudită, notează The Guardian. Chiar dacă se situează în tabere opuse în privința conflictelor din Siria și Yemen, cele două state țintesc interese economice comune în condițiile în care Arabia Saudită deține a doua poziție în lume în privința rezervelor de petrol, iar Iranul ocupă locul 4 în lume.

5. Traficul de la granița dintre Grecia și Bulgaria rămâne în continuare blocat pentru a 5-a zi consecutiv, pe fondul unor proteste ale transportatorilor din cele două țări, relatează publicația bulgară Novinite. Inițial, fermierii greci au blocau începând de marți două puncte de trecere a frontierei cerând guvernului de la Atena să ia măsuri privind o reformă fiscală și cea a pensiilor. Între timp, șoferii de camioane din Bulgaria au organizat o contrablocadă pe care au extins-o asupra tuturor celor 6 puncte de trecere ale frontierei cu Grecia, singurele vehicule cărora le este permis să treacă fiind cele care transportă copii sau persoane bolnave. Până acum, discuțiile în care au fost implicați ministrul transporturilor din Bulgaria, Ivaylo Moskovski, guvernatorul regiunii Blagoevgrad, Biser Mihaylov, respectiv ambasadorul Greciei în Bulgaria, Dimosthenis Stoidis, nu au ajuns la o soluționare a crizei de partea bulgară a graniței. Între timp, mai multe companii bulgare au cerut Uniunii Europene despăgubiri pentru afectarea afacerilor, iar multe familii din Bulgaria și-au anulat rezervările din perioada vacanței de Paști în Grecia de teama prelungirii crizei.

umberto eco deces6. Cunoscutul scriitor și filosof italian Umberto Eco a încetat din viață la vârsta de 84 de ani, după o suferință provocată de cancer, anunță The Guardian. Autor a șase romane și a zeci de lucrări de semiotică, enciclopedii sau semiotică, Umberto Eco a devenit cunoscut în anii ’80, după publicarea romanului ”Numele Trandafirului”, urmat de o ecranizare care l-a avut protagonist pe Sean Connery, în 1986. Premierul italian Matteo Renzi i-a adus un omagiu celui pe care l-a caracterizat drept ”un extraordinar exemplu de intelectual european, care a combinat o inteligență unică a trecutului cu o capacitate nelimitată de a anticipa viitorul”.

7. Fiji a declarat stare de urgență și a suspendat cursele aeriene, iar premierul Frank Bainimarama a cerut oamenilor să se refugieze din calea ciclonului Winston, considerat cel mai intens fenomen meteorologic care a afectat vreodată acest stat din Pacific, relatează Al Jazeera. Intensitatea vântului a ajuns până la 325 de kilometri pe oră în capitala țării, Suva, efectele ciclonului urmând să fie resimțite pe toată suprafața arhipelagului.

8. După doar 3 ani de la demararea proiectului, compania Virgin Galactic, a miliardarului britanic Richard Branson, a prezentat o nouă navă care ar putea aduce compania mai aproape de visul de a deveni prima firmă privată care practică turismul spațial, scrie CNN. Într-un interviu înregistrat pe Twitter, fizicianul Stephen Hawking a anunțat că ar fi ”extrem de mândru să zbor cu această navetă”, a cărei prezentare a avut loc la Cosmodromul Mojave Air & Space.

9. Rusia plănuiește să modifice unele dintre rachetele sale balistice intercontinentale pentru a distruge asteroizi înainte ca aceștia să ajungă pe Pământ, potrivit unui inginer militar rus, prezintă CNN, care îl citează pe Sabit Saitgarayev dintr-un interviu acordat agenției de știri TASS. Totodată, Statele Unite ale Americii lucrează la un plan de a preveni prăbușirea a steroizilor pe Pământ, însă cu o abordare diferită: în locul distrugerii acestora, americanii vor să devieze traiectoria pentru ca asteroizii să ocolească planeta noastră.

10. ”Nu există nicio soluție. Toată lumea este coruptă, de la vârful societății până la oamenii de rând. Toți sunt corupți. Inclusiv eu”, este declarația liderului unuia dintre agențiile anti-corupție din Irak, Mishan al-Jabouri, într-un reportaj realizat de The Guardian. ”Măcar eu sunt sincer, recunosc asta. Mi s-au oferit 5 milioane$ de către un individ, pentru a înceta o ancheta asupra sa. I-am luat, dar am continuat ancheta oricum”, a mai afirmat al-Jabouri. Prăbușirea prețului petrolului a atras atenția și asupra economiei Irakului, despre care se estimează că ar putea să intre în incapacitatea de a-și plăti funcționarii, un fapt care ar agrava aplicarea legii și combaterea corupției într-un stat și așa afectat după invazia americană și recentele conflicte din interiorul țării cu militanții Statului Islamic.

”SUB RADAR”

  • Circa 5.000 de jihadiști ar putea să circule liber în Europa, după ce au efectuat antrenamente în tabere ale militanților Statului Islamic, a afirimat șeful Europol, agenția criminalistică a Uniunii Europene, Rob Wainwright, scrie The Telegraph, care citează publicația germană Neue Osnabrücker Zeitung. ”Europa se confruntă în prezent cu cea mai mare amenințare teroristă din ultimii 10-15 ani. Ne așteptăm ca ISIS sau alte grupări teroriste religioase să pregătească un atac oriunde în Europa cu scopul de a produce cât mai multe victime în rândul populației civile”, a afirmat Wainwright.
  • Khattab al Mohammad și familia sa au fugit din Siria și s-au adăpostit temporar în Liban, însă după ce Islanda și-a anunțat intenția de a găzdui refugiați din războiul civil din țara sa, a acceptat să călătorească la peste 4500 de kilometri distanță de casă, scrie The Telegraph. Acum, al Mohammad, soția și masa sa, împreună cu cei 6 copii au devenit primii refugiați sirieni care au ajuns în Islanda, fiind întâmpinați pe aeroport de primul ministru al țării, Sigmundur Gunnlagusson.
  • Comemorarea a doi ani de la protestele violente în urma cărora a fost înlăturat regimul președintelui pro-rus Viktor Ianukovici, a fost marcat de violențe din partea naționaliștilor ucraineni, care au atacat sediile a două bănci rusești din capitala Kiev, informează Associated Press. Protestatarii au atacat cu pietre sediile băncilor Sberbank și Alfa Bank, avariind mobilierul și echipamentele din interior, aceștia atacând și sediul de birouri al holdingului celui mai bogat om din Ucraina, Rinat Ahmedov – acuzat că îi susține pe separatiștii ruși din estul țării. Străzile din Kiev au fost ocupate de zeci de mii de oameni care au participat la comemorarea unei ”Zile a celor 100”, acesta fiind numărul persoanelor ucise în 2014 în timpul protestelor din Kiev.

 

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 24 decembrie în lume- Sute de manifestanți au ieșit pe străzi în zonele creștine din Damasc pentru a protesta împotriva arderii unui brad de Crăciun, Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, și-a făcut cunoscute intențiile de a avea o expansiune teritorială americană, Liderii opoziției din Coreea de Sud au anulat planul de a-l demite pe președintele interimar Han

Material realizat de Miruna Constantinescu și Luca Coșa Sute de manifestanți au ieșit pe străzi …