Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / Constituția Coreei de Nord – exemplul clasic de pseudo-constituție. De la garantarea drepturilor omului la crime împotriva umanității

Constituția Coreei de Nord – exemplul clasic de pseudo-constituție. De la garantarea drepturilor omului la crime împotriva umanității

 

South Korea North KoreaCoreea de Nord sau „țara șoaptelor” este singurul stat care încă se află în spatele „cortinei de fier”. Unul dintre cele mai izolate state de pe glob, cel mai întunecat loc din lume atât la propriu cât la figurat, Coreea de Nord a fost acuzată de curând de comiterea de crime împotriva umanității.

Unul dintre cele mai recente rapoarte ale ONU prezintă rezultatele unei investigații ce a durat aproximativ un an și a avut ca scop cercetarea situației critice a violării drepturilor omului în statul hermit*. În ultima săptămână, propunerea pentru judecarea Coreei de Nord în cadrul Curții Penale Internaționale pentru comiterea de crime împotriva umanității a fost votată în cadrul ECOSOC, cu 111 voturi “pentru”, 19 “împotrivă” și 55 de abțineri.

Constituția nord-coreeană este un exemplu clasic de pseudo-constituție. Pseudo-constituțiile reprezintă o tipologie de lege fundamentală ce este implementată pentru a formaliza și legaliza monopolul asupra puterii de către un grup restrâns de cele mai multe ori ilegitim. Acest tip de constituții pun accentul pe garantarea libertăților individuale și pe limitarea puterii statutului. În realitate, statul face exact opusul folosindu-se de legea fundamentală pentru a impune și întări un sistem politic represiv. Legea fundamentală nord-coreeană are aproape aceeași compoziție din 1972 până în prezent.

În ultimii ani a fost însă revizuită si amendată de două ori – în 2009 și în 2012. În 2012 s-a produs o schimbare la nivelul textului constituțional: termenul de comunism fiind înlocuit cu termenul de socialism. Constutuția nord-coreeană are 7 capitole: Politică, Economie, Cultură, Apărare Națională, Drepturile Fundamentale și Datoriile Cetățenilor, Structura Statului, Simboluri Naționale. Potrivit Capitolului 5 – Drepturile Fundamentale, dreptul la libera exprimare, libertatea presei, dreptul la liberă asociere, inviolabilitatea vieții private și a corespondenței , dreptul la viață și demnitate și dreptul de a demonstra liber sunt garantate de stat. De asemenea, statul garantează condițiile pentru libera activitate a partidelor politice democratice și a organizațiilor sociale. Toate aceste drepturi sunt violate în realitate în fiecare secundă.

Sistemul nord-coreean se menține stabil folosindu-se de instituții ce monitorizează fiecare aspect al vieții cetățenilor. Instuții de securitate militare și paramilitare precum Ministerul Securității Populare sau Departamentul pentru Securitatea Statului acționează pe întreg teritoriul statului bazându-se pe un număr mare de agenți și informatori. Cei suspectați de crime împotriva regimului dispar în timpul nopții, fără a mai se ști ceva de ei vreodată.

Pedeapsa pentru crime împotriva regimului nu se oprește însă aici. Pedeapsa se aplică nu doar pentru persoana vinovată, ci pentru întreaga familie și următoarele 2-3 generații ale acesteia. Acesta este unul din motivele pentru care în Coreea de Nord nu există disidenți. Sistemul informatorilor este strâns ierarhizat și organizat astfel încât peste 95% din cetățeni sunt informatori, până și soții trebuie să informeze statul unul despre celălat, iar copiii trebuie să raporteze cu privire la părinți.

 

 

Odată arestați, vinovații devin prizonieri în gulagul nord-coreean. Potrivit rapoartelor ONU, între 150.000 și 200.000 de oameni sunt prizonieri în cele peste 15 lagăre de muncă din nordul peninsulei. Guvernul nord-coreean nu recunoaște existența acestor lagăre. Conform speciliștilor, în aceste lagăre se întâmplă atrocități ce par ecouri ale erei naziste. Execuții zilnice, violuri, avorturi forțate fără anestezic pentru femeile ce poartă copiii unor cetățeni chinezi  (datorită politicii de puritate rasială a Phenianului) , tortură, foamete, uciderea noul născuților cu dizabilități prin înecare, arderea cadavrelor celor care mor de foame sunt doar câteva exemple ale realității sistemului nord-coreean.
În ultima perioadă, problema crimelor din Coreea de Nord a devenit un subiect tot mai dezbătut la nivel internațional. Organizația Națiunilor Unite a supus la vot posibilitatea aducerii Coreei de Nord în fața Curții Penale Internaționale de la Haga. Deși majoritatea voturilor au fost pozitive posibilele sancțiuni sau intervenții trebuiesc votate în Consiliul de Securitate. China însă este unul dintre statele ce susțin regimul lui Kim-Jong Un folosindu-se de mai multe ori de dreptul de veto pentru a bloca orice acțiune la adresa Phenianului. La rândul lor, răspunsul autorităților nord-coreene cu privire la acuzații a fost amenințarea SUA cu efectuarea unor noi teste nucleare.

*http://en.wikipedia.org/wiki/Hermit_kingdom

Surse:

www.hrw.org
www.cbsnews.com/
http://www1.korea-np.co.jp/

Despre Marilena Veronica Ene

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *