Home / Politica si... / Alegeri / Liderii europeni eșuează în desemnarea oamenilor-cheie pentru viitoarea conducere a UE

Liderii europeni eșuează în desemnarea oamenilor-cheie pentru viitoarea conducere a UE

_76314032_euleadersbigepaLiderii europeni nu au reușit să se pună de acord în privința numirii celor care vor ocupa funcțiile de top ale Uniunii Europene, printre care și șeful diplomației europene și președintele Consiliului European, în cadrul summitul liderilor UE, organizat miercuri, amânând astfel decizia pentru sfârșitul lunii august. Nu s-a ajuns încă la discuții privind potențialii candidați, întrucât șefii de stat nu au atins un consens legat de criteriile conform cărora aceștia ar trebui aleși, precizează Reuters. 

„Este regretabil, dar nu dramatic. Astfel de chestiuni necesită timp și sunt absolut sigur că vom lua o decizie pe 30 august.”, a declarat actualul președinte al Consiliului European, Herman van Rompuy. Discuțiile privind numirea unui viitor șef al diplomației europene au atins un punct mort din cauza contradicției între candidatura ministrului de externe italian, Frederica Mogherini, și dorința liderilor est-europeni de a numi în această funcție pe cineva din regiune. Cei din urmă au criticat atidudinea ei permisivă față de Rusia, de la anexarea provinciei Crimeea în martie. Președintele lituanian, Daria Grybauskaite, a declarat reporterilor: „Am să susțin un candidat neutru, cu experiență în politica externă, ale cărui viziuni să reflecte opiniile tuturor statelor membre în ceea ce privește conflictul ruso-ucrainean și nu o să susțin pe cineva care este pro-Kremlin.” 

Ministrul de Externe polonez, Radoslaw Sikorski și comisarul Bulgariei pentru dezvoltare, Kristalina Georgieva, sunt alți doi potențiali candidați pentru poziția de Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate. Mulți politicieni vest-europeni îl privesc pe Sikorski, un strateg respectat, educat la Oxford, ca fiind prea agresiv față de Moscova, în timp ce candidata Bulgariei a fost criticată pentru lipsa de experiență în ceea ce privește politica externă, ca urmare a unei cariere de 17 ani ca economist la Banca Mondială.

Viitorul președinte al Consiliului

Altă poziție de conducere discutată a fost cea a succesorului președintelui Consiliului European, Herman van Rompuy. Liderii au conchis că viitorul șef va trebui să vină cu o soluție împotriva stagnării economice europene și strategii eficiente în legătură cu situația din Ucraina și atitudinea Marii Britanii vizavi de UE. Prim-ministrul danez, Helle Thorning-Schmidt, s-a bucurat de sprijin din partea celorlalți lideri privind ocuparea acestei poziții, cu excepția Franței, care consideră lipsa Danemarcei din zona euro o problemă în acest sens. Conform Reuters, președintele francez, Francois Hollande, a declarat că diplomații francezi ar putea fi de acord cu numirea doamnei Thorning-Schmidt în funcția de președinte al Consiliului dacă Franței i se va acorda poziția de comisar pentru afaceri economice și monetare, însărcinat cu supravegherea bugetelor naționale. Germania, în schimb, nu a părut prea entuziasmată de propunerea ministrului de finanțe francez, Pierre Moscovici, în această funcție, căci Franța încă mai are mult de recuperat până își va reduce deficitul economic la limitele UE.

Conflictul ruso-ucrainean

Un aspect asupra căruia liderii europeni au reușit să se pună de acord în cadrul summitului de miercuri a fost înăsprirea sancțiunilor față de Rusia, din cauza violențelor separatiste din estul Ucrainei, în condițiile în care și SUA a procedat la fel cu puțin timp în urmă. Angela Merkel a justificat această decizie prin eșecul Moscovei de a-și îndeplini angajamentele de reinstaurare a păcii în regiune, citează Reuters. Sancțiunile extinse de UE împotriva Rusiei vor viza acele companii care atentează la suveranitatea ucraineană și le vor solicita Băncii Europene de Investiții și Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare să oprească împrumuturile recente.

Egalitate de gen în Comisie

Prim-ministrul finlandez, Alexander Stubb, a declarat: „Trebuie să găsim echilibrul ideal între partidele politice, între nord și sud, între bărbați și femei. Sunt multe lucruri de luat în considerare, dar ceea ce contează cel mai mult este competența.” Nou numitul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost și el prezent la summit și urmează să își alcătuiască echipa de comisari din candidați propuși de guvernele naționale. Acesta își dorește să numească mai multe femei în funcțiile de conducere. Președintele Parlamentului, Martin Schulz, a avertizat deja că dacă viitoarea compoziție a Comisiei va cuprinde mai puțin de nouă femei, probabilitatea să primească un vot de încredere  este scăzută. „Parlamentul nu va accepta un club al domnilor”, a mărturisit acesta.

Liderii europeni urmează să se reîntâlnească pe 30 august pentru a concluziona dezbaterile de miercuri și a numi viitorii lideri ai Europei.

 

Despre Volina Șerban

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *