Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / Australia votează pentru eliminarea controversatei taxe pe emisiile de carbon

Australia votează pentru eliminarea controversatei taxe pe emisiile de carbon

no-australia-carbon-taxÎn Senatul australian s-a votat revocarea impozitului pe emisiile de carbon, o taxă creată de fostul guvern laburist care dorea să sancționeze astfel cei mai mari poluatori ai țării.  Introdusă în iulie 2012, legea taxa 348 de surse importante de poluare cu 23 de dolari australieni (13 lire/22,6 dolari americani) pentru fiecare tonă de gaz de seră produs. Acest impozit a reprezentat de-a lungul ultimilor ani motivul unor dispute aprinse între politicieni, în condițiile în care Australia este considerată statul cu cel mai înalt grad de poluare pe cap de locuitor, informează BBC.

Acestă reformă reprezintă ideea centrală a planului politic al  prim-ministrului Tony Abott, a cărui coaliție Liberal-Națională a învins Partidul Laburist în alegerile de anul trecut. Noua lege a primit aprobarea Senatului printr-un vot de 39 la 32. „Renunțarea la taxa pe emisiile de carbon consituie fundamentul acțiunii economice strategice a guvernului.”, a declarat Abott, referindu-se la această mișcare prin „vești bune pentru familiile australiene”. Acesta dorește să acopere deficitul bugetar creat de abrogarea legii impozitului pe emisiile de carbon printr-un plan strategic de 2,55 de miliarde de dolari australieni, finanțat din impozitele contribuabililor, care să ajute sectorul industrial să reducă emisiile de carbon prin utilizarea unor surse de energie ecologice.

Verzii și Partidul Laburist au votat împotriva abrogării legii, cei din urmă acuzându-l pe Abott că „trage Australia înapoi, în timp ce restul lumii progresează”. Conform BBC, liderul opoziției, Bill Shorten, a declarat: „Toți principalii parteneri comerciali ai Australiei iau măsuri serioase în ceea ce privește schimbarea climei, inclusiv în regiunea noastră.” În aceste condiții, Shorten a adăugat că partidul său va include și un plan legat de reducerea emisiilor de carbon în context comercial în campania electorală pentru alegerile din 2016.  

Institutul pentru Climă din Australia consideră această schimbare de lege una negativă, care afectează credibilitatea politicii de protecție a climei, făcând publică următoarea afirmație: „Ce ne rămâne este o nouă lege care să o înlocuiască pe cea veche, lege care se sprijină pe trei piloni instabili: un fond guvernamental pradă unor dispute bugetare anuale, limite necunoscute pe emisiile de carbon, care nu obligă anumite companii să le ia în considerare și un scop fundamental de creare a unor surse de energie reutilizabile amenințat.”

Australia a promis să reducă emisiile de carbon cu 5%, comparativ cu 2000, până în 2020. Pe lângă aceasta, planul de a obține 20% din producția totală de electricitate din surse de energie reutilizabile până în 2020 încă rămâne în picioare.

Despre Volina Șerban

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *