Home / GeopoliticALL / Europa / Locuitorii unui sat din Germania lansează un apel pentru salvarea celui mai bătrân arbore din Europa

Locuitorii unui sat din Germania lansează un apel pentru salvarea celui mai bătrân arbore din Europa

Locuitorii din Nöbdenitz, un sat aflat în provincia germană Thuringia, au lansat o campanie pentru a preveni tăierea unui stejar despre care se crede că ar avea o vârstă de circa 1000 de ani, după ce autorităţile locale au anunţat că vor să înlăture copacul aflat pe marginea unui drum, deoarece acesta ar ameninţa siguranţa traficului, relatează The Telegraph.

„Copacul milenar”, aşa cum este cunoscut stejarul din Nöbdenitz, a devenit o atracţie turistică atât pentru străini, cât şi pentru germanii din alte zone ale ţării. Chiar dacă nu se ştie exact care este vârsta acestuia, iar unii localnici speculează că are chiar 2.000 de ani, majoritatea biologilor care l-au studiat au concluzionat că stejarul are o vechime de circa 800 de ani, acesta fiind considerat totodată şi cel mai bătrân arbore din Europa. Trunchiul copacului este crăpat, iar adânciturile nu permit numărarea inelelor din tulpină, pentru a se stabili vârsta exactă.

Stejarul, care a supravieţuit celor Două Războaie Mondiale, a fost grav afectat de o furtună, în 1819, şi de atunci mai are o singură rădăcină care mai trăieşte. Trunchiul de 40 de metri circumferinţă este susţinut de inele de oţel, însă autorităţile locale susţin că stejarul este în mare parte putrezit pe interior şi riscă să se prăbuşească peste drum.

Cu toate acestea, sătenii au promis să apere stejarul, oricare ar fi costurile. Aceştia au chemat la rândul lor mai mulţi ingineri experţi în tratarea copacilor, care au declarat că acesta poate fi prezervat, iar o campanie de strângere de fonduri a fost demarată pentru a acoperi cheltuielile.

Povestea stejarului din Nöbdenitz se pare că i-a fascinat şi pe strămoşii actualilor locuitori. Hans Wilhelm von Thummel, un faimos politician şi diplomat din secolul al XIX-lea a cerut să fie înmormântat între rădăcinile acestui stejar, fără coşciug, iar scorbura acestuia a devenit o cameră de rugăciune. În anii ’50 ai secolului trecut, un învăţător din sat a vrut să afle dacă povestea este adevărată şi a săpat la rădăcinile acestuia, găsind un schelet îngropat sub stejar, notează aceeaşi sursă.


 

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

Legea marțială în Coreea de Sud: o măsură de protecție sau un atentat la democrație?  

Material realizat de Radu-Ioan Mocanu.    În data de 3 decembrie, președintele Coreei de Sud …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *