Home / GeopoliticALL / Europa / Putin versus Occident – preşedintele Rusiei a ţinut piept asaltului liderilor vestici la comemorarea a 70 de ani de la debarcarea din Normandia

Putin versus Occident – preşedintele Rusiei a ţinut piept asaltului liderilor vestici la comemorarea a 70 de ani de la debarcarea din Normandia

Liderii statelor europene au folosit momentul comemorării a 70 de ani de la debarcarea din Normandia pentru a aborda cele mai grave probleme ale prezentului cu care se confruntă Europa. Profitând de prezenţa şefilor de stat ale puterilor aliate care au învins forţele naziste, dar care acum se află pe poziţii diferite în privinţa crizei din Ucraina, contextul unor întâlniri informale şi a unor discuţii cu uşile închise a fost unul ideal, iar consecinţele nu vor întârzia să apară probabil în următoarele săptămâni.

Prezenţa la ceremoniile organizate pe plajele din Normandia a preşedintelui Vladimir Putin a generat atât atracţia şi curiozitatea corespondenţilor de presă, cât şi atenţia liderilor occidentali, care au căutat să transmită mesajele glaciale cu privire la poziţia pe care o adoptă faţă de Rusia prin declaraţii sau simple gesturi. O imagine cu regina Elisabeta a II-a înconjurată de mai multe figuri europene la coborârea unor trepte, în timp ce Vladimir Putin se află singur şi priveşte în gol la câţiva metri distanţă, a provocat comentarii şi speculaţii pe marginea atitudinii occidentalilor faţă de şeful de la Kremlin.

Cu toate acestea, atât Angela Merkel, cât şi Barack Obama au avut scurte discuţii cu Putin, iar calea dialogului pare că este acceptată bilateral. Mai mult, preşedintele Franţei, gazda evenimentelor care au transmis o puternică undă de emoţie în prezenţa ultimilor veterani rămaşi în viaţă după 7 decenii de la „Marea Debarcare”, l-a primit pe Putin pentru o serie de discuţii la reşedinţa de la Palatul Elysee. Însă probabil cea mai aşteptată întâlnire dintre doi şefi de stat a reprezentat-o cea dintre Putin şi noul preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko. „Nu excludem posibilitatea de a face un pas spre ucraineni, de a-i susţine dacă plătesc datoriile”, a rezumat Putin prima discuţie tete-a-tete pe care cei doi au avut-o. Anterior, liderul de la Moscova a anunţat că „Gazprom şi partenerul ucrainean se apropie de un acord definitiv”, pe un ton mult îndulcit faţă de momentul anexării Crimeei.

Anexarea unui teritoriu aparţinând altui stat de către Rusia pare deja un subiect tabu printre liderii europeni. Cu excepţia SUA, care ameninţă cu noi sancţiuni economice din cauza atitudinii Moscovei privind peninsula Crimea, principalul subiect de discuţie între Occident şi Rusia îl reprezintă stoparea violenţelor din estul Ucrainei. Potrivit unei surse apropiate preşedintelui Francois Hollande, Poroşenko şi Putin au subliniat la rândul lor în cadrul dialgoului purtat în Franţa nevoia „unor măsuri de detensionare” şi a găsirii „modalităţilor unui armistiţiu între Kiev şi separatiştii proruşi”. 

Atât pe durata evenimentelor din nordul Franţei, cât şi imediat după încheierea acestora, Vladimir Putin a adoptat o atitudine calmă şi deschisă dialogului, într-o notă oarecum surprinzătoare ţinând cont de tiradele adresate liderilor occidentali pe parcursul evenimentelor desfăşurate în Ucraina. Preşedintele rus a ţinut să-şi arate recunoştinţa pentru omologul său francez, Francois Hollande, acesta afirmând că „trebuie să fim recunoscători Franţei şi preşedintelui francez pentru acest eveniment, pentru mesajul făcut, care a arătat că lumea nu a uitat de cel de-al Doilea Război Mondial, de veterani, nu i-a uitat pe cei care ne-au adus această victorie”. Acesta a mai subliniat şi faptul că „discuţia cea mai importantă (din timpul evenimentelor de comemorare – n.r.) a fost cea cu preşedintele francez. Am discutat în mod aprofundat despre relaţiile bilaterale, despre legăturile economice şi probleme internaţionale, inclusiv despre dosarul nuclear iranian şi despre Siria”. De asemenea, Putin a subliniat şi faptul că a avut ocazia să poarte o scurtă discuţie şi cu preşedintele american Barack Obama, menţionând că „am avut parte de schimburi de opinii foarte pozitive”.

Cu toate acestea, nu toţi liderii europeni l-au răsfăţat pe Putin, iar cel mai critic a fost cancelarul german Angela Merkel, unul dintre aliaţii tradiţionali ai Rusiei. Merkel i-a cerut şefului de la Kremlin să-şi asume „marea sa responsabilitate” pentru rezolvarea crizei ucrainene, iar în timpul discuţiilor celor doi lideri, aceştia s-au concentrat pentru găsirea unei soluţii în privinţa crizei ucrainene. „Putin şi Merkel s-au concentrat în întregime asupra dosarului ucrainean, asupra găsirii unei soluţii. Conversaţia a fost purtată în întregime asupra căutării de soluţii şi compromisuri, şi nu asupra diferenţelor de puncte de vedere”, a precizat purtătorul de cuvânt al cancelarului german, citat de AFP.

Între timp, ceremoniile de pe plajele din Normandia s-au încheiat, iar Petro Poroşenko a fost învestit a doua zi după acestea în funcţia de preşedinte al Ucrainei. Acesta a promist că va pune capăt insurgenţei din estul ţării „într-o săptămână”, iar actorii internaţionali aşteaptă consecinţele dialogului dintre acesta şi Putin. După toate aparenţele, preşedintele rus agrează dialogul cu omologul său de la Kiev, în special în privinţa negocierii privind preţul gazelor. La aproape o săptămână de la declaraţiile optimiste ale preşedintelui ucrainean, rebelii din est continuă să exercite un control ferm asupra zonelor din est, iar Putin a început deja să-şi pună în aplicare tehnicile de intimidare folosind arma politică a gazelor naturale. Pentru Poroşenko, greul abia acum începe, în timp ce Putin se va folosi de fiecare detaliu pentru a-şi atinge scopurile.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

Legea marțială în Coreea de Sud: o măsură de protecție sau un atentat la democrație?  

Material realizat de Radu-Ioan Mocanu.    În data de 3 decembrie, președintele Coreei de Sud …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *