Forțele irakiene au intrat în Marea Moschee al-Nuri din Mosul, unde Abu Bakr al-Baghdadi s-a autoproclamat lider ISIS trei ani în urmă, astfel pretinzând că au învins ISIS-ul, relatează The Guardian. Această evoluție a războiului din Irak denotă faptul că forțele irakiene sunt în inima orașului vechi din Mosul și …
Citește mai departe »Arhive lunare: June 2017
Azi, dar candva – 30 iunie
30 iun 1936 – A fost publicat celebrul roman “Pe aripile vantului” (“Gone with the Wind”) al scriitoarei americane Margaret Mitchell. 30 iun 1934 – Noaptea cutitelor lungi – eliminarea liderilor nazisti de catre Adolf Hitler. Temandu-se ca organizatia paramilitara SA a partidului nazist devenise prea puternica, Hitler a ordonat …
Citește mai departe »A fost 28 iunie în lume – Experții au declarat că următorii trei ani sunt cruciali în combaterea încălzirii globale, Italia ar lua în considerare posibilitatea de a nu mai permite bărcilor cu solicitanți de azil să ancoreze în porturile sale, iar o parlamentară irakiană a descris cum ISIS a impus o mamă să-și mănânce copilul și a violat o fetiță până la moarte în fața familiei sale
Următorii trei ani sunt cruciali în combaterea încălzirii globale, potrivit unei scrisori publicate de mai mulți experți, informează The Guardian. Mai mulți experți, printre care și fostul șef al ONU pentru climă, Christiana Figueres, au publicat o scrisoare în care avertizează că următorii trei ani sunt cruciali în combaterea celor …
Citește mai departe »Azi, dar candva – 29 iunie
29 iun 1819 – S-a nascut Nicolae Balcescu, om politic, istoric si scriitor roman, conducator al Revolutiei de la 1848 din Tara Romaneasca. Studiile sale istorice l-au impus ca intemeietor al istoriografiei romanesti moderne. Impreuna cu Treboniu Laurian, a editat “Magazin istoric pentru Dacia” (1845-1848), revista ce a jucat un …
Citește mai departe »Au fost 26 și 27 iunie în lume – China l-a eliberat pe Laureatul Nobelului pentru Pace, Liu Xiaobo, senatorii americani amână votul pentru noua lege a asigurărilor de sănătate, iar un atac cibenetic de amploare a afectat mai multe state la nivel global
Laureatul Premiului Nobel pentru Pace în 2010, Liu Xiaobo, a fost eliberat din motive medicale de autoritățile chineze care îl condamnaseră în 2009 la 11 ani de închisoare, după ce activistul devenit cunoscut în urma protestelor studențești din piața Tien an Men din 1989, a fost diagnosticat cu leucemie în …
Citește mai departe »Azi, dar candva – 28 iunie
28 iun 1577 – S-a nascut Peter Paul Rubens, faimos pictor flamand, marele maestru al barocului european, reprezentant principal al dinamismului, vitalitatii si exuberantei senzoriale a picturii baroce. Desi printre capodoperele sale se numara portrete si peisaje, acesta este poate cel mai bine cunoscut pentru tablourile pe teme religioase si …
Citește mai departe »Azi, dar candva – 27 iunie
27 iun 1574 – A decedat Giorgio Vasari, pictor, arhitect, scriitor si istoric de arta italian. Desi prolific pictor manierist, este cunoscut ca arhitect (a proiectat Palatul Uffizi, acum Galeria Uffizi), dar si aceasta latura a activitatii sale este eclipsata de cea de scriitor. Lucrarea sa “Vietile celor mai importanti …
Citește mai departe »Au fost 23, 24 și 25 iunie în lume – Conflictul diplomatic dintre Qatar și statele arabe din Golf continuă, Donald Trump îl acuză pe Obama că nu a luat măsuri împotriva Rusiei după implicarea în procesul electoral, iar Yemen se confruntă cu cea mai gravă epidemie de holeră din lume
CRIZA DIN QATAR: Cele patru state arabe care au impus sancțiuni Qatarului au înaintat o listă cu cerințe sub forma unui ultimatum pe care autoritățile de la Doha să le îndeplinească pentru ca blocada diplomatică și comercială să fie ridicată, informează mass-media internațională. Potrivit Reuters, cerințele imperative se referă la …
Citește mai departe »Azi, dar candva – 26 iunie
26 iun 1541 – A decedat Francisco Pizarro Gonzalez, celebru conchistador spaniol, cel care a cucerit Imperiul Inca. In 1510 s-a alaturat unei expeditii de explorare a Lumii Noi, iar trei ani mai tarziu a plecat impreuna cu Vasco Nunez de Balboa intr-o expeditie care a dus la descoperirea Pacificului. …
Citește mai departe »Azi, dar candva – 24 iunie
24 iun 2009 – A decedat Matei Calinescu, stralucit teoretician si critic literar roman. Printre cele mai importante lucrari ale sale see numara: “Titanul si geniul in poezia lui Eminescu” (1964), “Aspecte literare” (1965), “Eseuri critice” (1967), “Eseuri despre literatura moderna” (1970), “Clasicismul european” (1971) si “Cinci fete ale modernitatii: …
Citește mai departe »