Home / A fost azi în lume / A fost 29 iunie în lume – zi de doliu în Turcia, primul consiliu UE fără Marea Britanie și reluarea relațiilor comerciale dintre Moscova și Ankara

A fost 29 iunie în lume – zi de doliu în Turcia, primul consiliu UE fără Marea Britanie și reluarea relațiilor comerciale dintre Moscova și Ankara

TITLURILE ZILEI

Turcia a declarat o zi de doliu național, după ce trei sinucigași au atacat Aeroportul Ataturk din Istanbul, omorând cel puțin 41 de persoane și rănind alte 239, informează Reuters. Oficialii turci au declarat că 23 dintre morți erau turci, iar ceilalți 13 străini, inclusiv cinci saudiți și doi irakieni. Cetățeni din China, Iordania, Tunisia, Uzbekistan, Iran și Ucraina au fost, de asemenea, printre cei 13 străini uciși. Cei trei atacatori au deschis focul înainte de a se arunca în aer, pentru a crea panică în rândul pasagerilor. Aeroportul Ataturk este unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din lume, în anul 2015 deservind mai mult de 60 de milioane de pasageri. Anul trecut, Turcia a fost ținta unor atacuri cu bombă, unele dintre acestea fiind revendicate de ISIS, altele de către kurzi. Turcia consideră Statul Islamic principalul responsabil pentru acest atac. Prim-ministrul turc, Binali Yildimir, a declarat la o conferință de presă că responsabilitatea atacului înclină către Statul Islamic, cu toate că investigațiile urmează să fie finalizate în următoarele zile. Turcia este parte a unei coaliții conduse de Statele Unite împotriva ISIS și găzduiește peste 3 milioane de refugiați, victime ale războiului civil din Siria. Președintele turc, Recep Erdogan, al cărui guvern a luat măsuri importante în această săptămână pentru a îmbunătății relațiile cu Rusia și Israel și a consolida lupta împotriva militanților islamiști, a declarat că atacul trebuie să reprezinte un punct de cotitură în lupta globală împotriva terorismului.

Liderii Uniunii Europene s-au întâlnit pentru prima dată miercuri, fără Marea Britanie, și au transmis un mesaj dur Londrei, care poate avea acces pe piața unică europeană, numai în cazul în care este de acord să permită libera circulație a cetățenilor din UE, informează Reuters. Rezultatele referendumului de săptămâna trecută au provocat turbulențe pe piața financiară mondială. Prim-ministru David Cameron, care a militat pentru ca Marea Britanie să rămână în UE, și-a anunțat demisia și a lăsat la latitudine susccesorului său negocierea condițiilor de ieșire a Regatului din UE. Libera circulație a persoanelor este una dintre cele „patru libertăți” , împreună cu libertatea de mișcare a bunurilor, serviciilor și capitalului, și liderii UE au declarat că trebuie să fie menținută de către orice țară care dorește accesul pe piața comună a Uniunii.

Acordul de reconciliere dintre Israel și Turcia este perceput în mod diferit de către palestinienii din Fâșia Gaza, relatează Al Jazeera. În timp ce oficialii Hamas au descris acordul ca o oportunitate pentru sporirea rolului Turciei în a pune capăt asediului din Gaza, au existat și păreri prin care a fost subestimat impactul acordului și rolului Turciei. În ultimii nouă ani, Israel a închis și controlat Gaza, acțiuni ce au fost descris de către analiștii palestinieni drept „politici de colonizare specifice secolului XIX”. Israel păstrează, de asemenea, un control efectiv asupra intrării și ieșirii din Gaza, gestionează spațiul său aerian și maritim, rețelele de telecomunicații și multe alte aspecte ale infrastructurii. Armistițiul pune căpat unor ostilități care durează de șase ani, între Israel și Turcia. Ruptura dintre cele două state a survenit în 2010, în momentul în care infanteria marină a Israelului a luat cu asalt o navă de ajutor a Turciei și a ucis zece activiști care se aflau la bord. În conformitate cu acordul, Israelul și-a prezentat scuzele pentru raidul din 2010 și a fost de acord să plătească victimelor o despăgubire de 20 de milioane de dolari.

Rodrigo Duterte, primar al unui oraș din sudul statului Filipine, cunoscut sub numele de „pedepsitorul” (The Punisher) a fost învestit drept cel de-al șaisprezecelea președinte al statului Filipine, informează Al Jazeera. Duterte, care a promovat în timpul campaniei o agentă populistă, a câștigat alegerile în mai, și va deține pentru șase ani funcția de șef de statului. Duterte are 71 de ani și este cea mai bătrână persoană care și-a asumă vreodată funcția de președinte. Acesta este susținător al federalismului, pe care îl consideră singura soluție menită să pună capăt unei revolte musulmane în sudul țării. Va moșteni de la președintele Banigno Aquino căștiguri economice solide, o birocrație disfuncțională, viciată de corupție și discuții neterminate atât cu musulmanii cât și cu rebelii comuniști. Duterte a opținut în timpul alegerilor din 9 mai un număr de 16 milioane de voturi.

Turcia a permis, după cinci ani de opoziție, să renunțe la veto-ul său și să permită astfel Israelului să-și stabilească o misiune oficială la sediul NATO, informează site-ul oficial NATO. Încă din mai, Consiliul Nord-Atlantic a fost de acord să accepte solicitarea unor state printre care se numără Qatar, Kuweit, Bahrain, Iordania și Israel de a-și stabili o misiune oficială la sediul NATO. S-a subliniat, de asemenea, rolul foarte activ al Israelului în calitate de partener al Alianței și membru al Dialogului Mediteranean, înființat de NATO în 1994. Israel și-a exprimat intenția de a-și stabili un sediu oficial la NATO încă din septembrie 2011, dar Turcia s-a opus și a blocat încercarea, în contextul unor relații tensionate între Ankara și Ierusalim, pricinuite în principal de evenimentele din 2010. Cu taote aceste, cooperarea dintre NATO și Israel a continuat, în special în domeniul combaterii terorismului. După cinci ani de obiecții, Turcia a ridicat în cele din urmă veto-ul cu privire la reprezentarea israeliană la NATO.

SUA a decis să elimine Thailanda din lista țărilor cu cele mai grave infracțiune de trafic de persoane, demers ce constituie un impuls pentru restabilirea relațiior dintre cele două state, informează The Guardian. Thailanda va trece astfel în categoria țărilor de nivelul doi. În această categorie intră statele care fac demersuri considerabile pentru a îndeplini standardele impuse de SUA în lupta împotriva traficului de persoane. Relațiile SUA-Thailanda s-au deteriorat ca urmare a loviturii de stat din 2014, prin care armata thailandeză a preluat puterea, acțiune care a fost ferm condamnată de Washington. Președintele Barack Obama face demersuri pentru a crea un front unit între țările din sud-estul Asiei împotriva Chinei care își exercită tot mai pregnant pretențiile teritoriale în Marea Chinei de Sud.

Moscova ridică restricțiile de călătorie pentru turisții ruși care vizitează Turcia și plănuiește să reînnoiască relațiile comerciale „reciproc avantajoase”, după o perioadă de tensiuni diplomatice, informează Al Jazeera. Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că a cerut guvernului începerea procesului de normalizare a comerțului general și a legăturilor economice cu Turcia și de stabilizare a relațiilor tensionate, survenite în urma doborârii de către Ankara a unui avion rus care participa la o campanie militară a Rusiei în Siria. Această schimbare s-a produs la numai o zi după ce președintele turc, Recep Erdogan, și-a exprimat, printr-o scrisoare adresată omologului său rus, regretul pentru incidentul aviatic. Putin a declarat că scrisoarea a stat la baza încheierii capitolului de criză din relațiile bilaterale ale celor două state.

Atacul rebelilor sirieni, sprijiniți de Statele Unite, asupra unui oraș islamic de la granița cu Irakul a fost respins de către jihadiști, în urma unui contraatac, informează Reuters. Misiunea grupului rebel „New Syria Army” a fost lansată marți cu scopul de a captura orașul AL-Bukamal deținut de Statul Islamic și de a tăia liniile de comunicații și alimentare dintre Siria și Iraq. Conform declarațiilor rebelilor , luptătorii ISIS i-au înconjurat pe rebeli într-o ambuscadă surpriză. Pierderile au fost grave, iar armele rebelilor au fost confiscate de către jihadiști. Al-Bukamal se afla la doar câțiva kilometri de frontiera irakiană și a fost capturat de Statul Islamic în 2014. Pierderea acestui oraș ar constitui o lovitură strategică pentru „califatul” transfrontalier condus de către Abu Nakr-al-Bagdadi.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a hotărât miercuri să suplimenteze cu 2.500 de persoane trupele de menținere a păcii din Mali, recent devenită tința unor atacuri și locul cel mai periculos pentru pacificatorii ONU, informeză Reuters. Rezoluția elaborată de Franța a fost aprobată în unanimitate de către cele 15 națiuni ale Consiliului de Securitate. Sporirea numărului pacificatorilor din cadrul misiunii MINUSMA va duce în final la o dimensiune maximă a personalului militar (13.289 de pacificatori). Acordul de pace semnat anul trecut de către guvernul din Mali și diferitele grupuri separatiste nu a reușit să prevină violențele periodice din nordul țării, inițiate de către militanții islamici. Gruparea Al-Qaeda din Maghrebul islamic a revendicat la sfărșitul lunii trecute un atac asupra a două locuri din nordul statului Mali, în care un pacificator din China și alți trei civili au fost uciși.

Un tribunal internațional a declarat miercuri că va emite o hotărâre anticipată la 12 iulie, în cazul intentat de Filipine împotriva acțiunilor Chinei din Marea Chinei de Sud, evidențiind o mustrare la adresa Beijingului care respinge competența tribunalului, informează Reuters. SUA, care este un aliat apropiat al statului Filipine și s-a preocupat permanent de expansiunea și pretențiile Chinei în Marea Chinei de Sud, și-a reiterat sprijinul pentru Curtea Permannentă de Arbitraj de la Haga, cerând soluționarea pașnică a diferendelor. Manila contestă revendicarea istorică a Beijingului de aproximativ 90% din Marea Chinei de Sud. Mai multe state din Asia de Sud-Est au pretenții care se suprapun,k ceea ce constituie subiectul unei dispute care stârnește preocupări în ceea ce privește o viitoare confruntare militară, ce ar putea perturba comerțul global. Filipine susține că Beijingul încalcă Convenția ONU privind Dreptul Maritim și limitează astfel drepturile sale de a exploata resurse și zone de pescuit aflate în aria sa economică. Oficialii filipinezi se așteaptă la o hotărâre justă și echitabilă, care să promoveze pacea și stabilitatea în regiune

.

Despre Cristina Florentina Dincă

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …