Home / GeopoliticALL / Zeci de morți și răniți în Odessa, pe fondul deschiderii unui nou front în conflictul ucraenian

Zeci de morți și răniți în Odessa, pe fondul deschiderii unui nou front în conflictul ucraenian

Zeci de oameni au fost împușcați mortal, iar alții au fost răniți în confruntarea dintre grupurile separatiste și forțele militare ucraeniene, petrecută vineri pe străzile orașului Odessa, pe țărmul estic al Ucrainei cu Marea Neagră. Violențele marchează deschiderea unui nou front în conflictul ucrainean, informază agenția de presă Reuters.

Estul Ucrainei este dominat de separatiști ce susțin influența rusă și care au provocat, vineri, prăbușirea a două elicoptere militare ucraeniene implicate într-o operațiune ce avea scopul de a slăbi baricadele rebelilor din orasul Slaviansk.

Forțele separatiste au transmis că trei membri ai acestora au fost ucişi, dar și doi civili, în timp ce Ministerul Apărării a declarat că cei doi militari aflați in elicoptere au murit pe loc în urma prăbuşirii, iar alți doi au fost ucişi după atacurile elaborate de rebeli.

„Luptele continuă la faţa locului”, a afirmat ministrul apărării ucrainean. Presa rusă a confirmat datele oficiale, informând că luptele au izbucnit în timpul nopții în apropierea orașului Kramatorsk, la sud de Slaviansk. Poliția a declarat că trei agenți ai săi au fost împuscați mortal și alte zeci de separatiști au fost răniți în conflictele dintre activiști.

În total, în Odesa s-au înregistrat 43 de morți, conform datelor emise de Interfax-Ukraine.

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Vladimir Putin, a comunicat că, în Slaviansk, forțele ucraeniene au tras asupra civililor din elicoptere, în cadrul unor „operațiuni represive” care au încălcat planul internațional de pace. În acelasi timp, Moscova a plasat sute de militari la graniță, susținundu-și dreptul de a invada Ucraina în cazul în care va fi nevoie de protejarea activiștilor pro-ruși.

La rândul său, guvernul de la Kiev a afirmat că folosirea rachetelor explozive pentru doborârea elicopterelor a demonstrat că forțele ruse deja au trecut granița. „Sabotorii ruși” au încercat să ajungă în țara învecinată in timpul noptii, dar au fost respinși de forțele armate ucraeniene.

De asemenea, oficialii de la Kiev au declarat că armata a fost forțată să reacționeze în estul Ucrainei deoarece Moscova a susținut rebelii separatiști, punând în pericol populația civilă. Moscova a negat orice implicare în acțiunile rebelilor, iar serviciul de securitate rus a declarat raportul de incursiune ucraenian drept fals.

Haosul creat pune în umbră desfășurarea alegerilor prezidențiale, ce vor avea loc în data de 25 mai. Rebelii plănuiesc organizarea unui referendum pe 11 mai, în încercarea de a găsi sprijinul pentru separarea de Kiev, după modelul Crimeei.

Statele Unite ale Americii și țările europene au impus un număr important de sancțiuni, însă acestea nu s-au dovedit eficiente. Președintele SUA, Barack Obama, a declarat că următorul pas va fi impunerea unei noi serii de sancțiuni asupra unor sectoare ale economiei ruse în cazul în care Moscova va boicota alegerile prezidențiale. Comunicatul Casei Albe a fost aprobat și de Cancelarul german Angela Merkel, aflată într-o vizită oficială la Washington. Țintele sunt sectoarele energetice și bancare.

 

 

 

Despre Cristina Merticaru

Vezi și

Primul an al administrației Biden: între realizări și promisiuni neîndeplinite

Material realizat de Loredana Florescu Președintele american Joe Biden a încheiat un an de la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *