Home / Politica si... / Alegeri / Zeci de mii de manifestanți pro-democrație din Hong Kong se revoltă împotriva autorităților chineze

Zeci de mii de manifestanți pro-democrație din Hong Kong se revoltă împotriva autorităților chineze

Cel mai mare conflict din ultimii 20 de ani a zguduit regiunea chineză Hong Kong. Fosta colonie britanică este acum locul de desfășurare a unor proteste prin care se solicită democrație din partea Beijingului. Zeci de mii de protestatari au blocat principala arteră de circulație care duce spre unul dintre cele mai mari centre financiare din lume, fapt ce a determinat poliția să recurgă la violență și la atacuri cu gaze lacrimogene. Norii albi de gaz care au împânzit Hong Kongul sunt dovada încercărilor Chinei de a le transmite clar celor șapte milioane de locuitori că în ciuda autonomiei de care se bucură provincia, regulile jocului sunt în continuare stabilite la Beijing, relatează Reuters.

„Dacă nu mă ridic azi să spun ce am de spus, o să mă urăsc tot restul vieții. Chiar dacă mă aleg cu un cazier, va fi unul glorios”, declara un șofer de taxi care s-a alăturat protestelor. În urmă cu 17 ani, în 1997, Marea Britanie a acceptat să restituie colonia Hong Kong Chinei, care urma să fie administrată conform unui principiu cunoscut ca „o țară, două sisteme”. Acesta urma să îi confere fostei colonii britanice un grad de autonomie foarte mare și o serie de libertăți de care ceilalți locuitori ai Chinei nu se puteau bucura din cauza regimului comunist. Însă luna trecută, Beijingul le-a interzis locuitorilor Hong Kongului să își aleagă după buna voie viitorul primar, în încercarea de a limita paleta alegerilor la numai câțiva candidați loiali Beijingului. Acest fapt a determinat activiștii să blocheze căile de acces spre districtul financiar central, unul dintre cele mai importante la nivel global. Pentru a ține situația sub control, poliția s-a văzut nevoită să recurgă la violență și într-o ultimă instanță la gaz lacrimogen și spray cu piper. Ultima dată când acest lucru s-a întâmplat a fost în 2005 pentru a înnăbuși protestele fermierilor sud-coreeni împotriva Organizației Mondiale a Comerțului.

Mișcarea a fost denumită de către inițiatorii ei „Ocupați Centrul cu Dragoste și pace” (en. Occupy Central with Love and Peace). Un purtator de cuvânt al Biroului de Administrare a Hong Konglului și Macaului a declarat că guvernul central susține modul în care poliția a ales să aplaneze conflictul, „în conformitate cu legea”. O astfel de răzvrătire nu ar fi fost niciodată tolerată în restul Chinei, unde sitagma „Occupy central” a fost blocată duminică dimineață pe Weibo, versiunea chinezească a Twitterului, urmând să fie din nou acceptată ceva mai târziu în aceeași zi. Inițiatorii mișcării, deși se tem că vor sfârși în închisoare după terminarea protestelor, îi îndeamnă pe cei ce li s-au alăturat să nu se dea bătuți până nu obțin ceea ce își doresc.

Importantul om de afaceri și fondator a numeroase publicații, Jimmy Lai, susținător fervent al mișcării pentru democrație în China, s-a alăturat și el protestelor. „Cu cât mai mulți cetățeni ai Hong Kongului iau parte la proteste, cu atât mai greu va fi pentru poliție să le pună capăt acțiunilor”, a declarat acesta. Se estimează un număr de 80 000 de protestatari, care au împânzit străzile districtului Admirality, după ce studenții care au declanșat mișcarea pentru democrație în urmă cu o săptămână au fost arestați vinerea trecută.

Despre Volina Șerban

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *