Home / Politica si... / Alegeri / Ucraina întoarce spatele Rusiei şi începe aprovizionarea cu gaz din Europa

Ucraina întoarce spatele Rusiei şi începe aprovizionarea cu gaz din Europa

Ucraina a anunțat că va începe să se aprovizioneze cu gaz din Europa și a primit o promisiune de ajutor din partea Bruxelles-ului, după ce Rusia a anunțat că ar putea opri distribuția gazelor in contextul în care Kiev-ul a refuzat să plătească prețul “politic si non-economic” propus de Moscova, informează Reuters.

Oficialii europeni au format un front comun după ce Vladimir Putin a amenințat cu întreruperea distribuției de gaz in condițiile in care Ucraina nu va reuși să își plătească taxele, aceștia susținând că nu au de ce să se teamă și ca Europa va ajuta Ucraina.

Odată cu creșterea presiunii din partea Rusiei asupra economiei instabile a Ucrainei, ministrul ucrainean al Energiei, Yuri Prodan, a informat parlamentul că UE va fi solidar cu Ucraina în cazul în care Rusia va reduce distribuția de gaz, asigurând că Moscova nu va putea crește volumul prin conducte alternative evitând statul ucreainean.

“Ucraina nu poate plăti un astfel de preț politic și non-economic, așadar acum negociem cu UE despre o distribuţie în sens invers de gaz în Ucraina. Vom face ca distribuția să revină la volumul normal cât mai urgent, în condițiile oferite de companiile europene. Plănuim ca distribuitorii să fie compania RWE din Germania, sau o companie din Franța “, a declarat Prodan.

Prodan a declarat că Ucraina are nevoie de gaz European pentru a-și menține rezervele in contextul în care gazul rusesc nu a mai fost livrat. Rusia deține aproximativ 30 % din totalul cererii de gaz natural de la nivel eurupean iar jumătate din acesta este transmis prin Ucraina.

Rusia aproape a dublat prețul gazului pentru Ucraina, condamnând o economie care de-a lungul anilor a fost prost organizată de către președintele pro-rus Viktor Yanukovich, demis în urma protestelor violente de la începutul acestui an.

Noii lideri de la Kiev au acuzat conducerea de la Moscova pentru încercarea de a folosi gazul drept o pedeapsă ca urmare a apropierii de UE, producând una dintre cele mai profunde crize între Vest și Est de la sfârșitul Războiului Rece(1991) până în prezent.

Washington-ul a acuzat de asemenea Moscova că folosește gazul drept “modalitate de constrângere”. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitry Peskov, a anunțat că presiunea asupra Ucrainei va continua să crească pe măsură ce obligațiile financiare ale Kievului nu sunt respectate. Acesta a criticat de asemenea și UE pentru lipsa de răspuns la scrisorea trimisă de Putin în legătură cu situația.

Comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, a sfătuit că amenințarea Rusiei cu privire la stoparea distribuției de gaz să nu fie luată ca atare având în vedere ca Rusia e dependentă de venitul provenit din distribuirea acestuia.

Acesta a declarat că “pregătește o soluție ca și parte din ajutorul pe care Ucraina urmeaza să îl primească de la FMI, UE și Banca Mondială pentru ca astfel plata taxelor să fie posibilă”.

Compania rusă Gazprom susține ca Ucraina îi datorează 2.2 miliarde $ .Comisia Europeana a avertizat Rusia să își mențină angajamentele asumate cu privire la distribuirea gazului pentru ca Ucraina să iși poate menține angajamentele cu privire la tranzitul acestuia.

Între timp, Ucraina încearcă să găsească surse alternative din state precum Polonia, Ungaria sau Slovacia. Rusia, Ucraina, UE și Statele Unite urmează să poarte discuţii la Geneva, începând de joi, 17 aprilie, pentru a se pune de acord privind soluţionarea crizei din Ucraina.

Despre Marilena Veronica Ene

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *