Home / GeopoliticALL / America Latina / VIDEO: Triburile izolate din Amazon, amenințate cu dispariția din cauza bolilor moderne și a grupărilor ilegale

VIDEO: Triburile izolate din Amazon, amenințate cu dispariția din cauza bolilor moderne și a grupărilor ilegale

Membrii unui trib indigen din pădurea amazoniană aflată pe teritoriul statului Peru au migrat pe teritoriul Braziliei pentru a cere ajutor după un presupus masacru îndreptat împotriva acestora, cel mai probabil de către traficanții de droguri, informează The Guardian.

Primul contact pe care aceștia l-au avut în afara habitatului lor a avut loc la granița dintre Peru și Brazilia. Anterior, băștinașii au cooptat o boală respiratorie severă după ce au luat contact pentru prima dată cu oameni din exteriorul mediului lor, acest tip de boli reprezentând un pericol mortal pentru astfel de populații izolate, însă între timp aceștia și-au revenit.

În ultimii ani, o serie de alte triburi care trăiesc în izolare voluntară au fost reperate de-a lungul graniței dintre Peru și Brazilia. Șapte băștinași înarmați cu săgeți și arcuri au apărut în satul Simpatia, pe malul râului Envira, în statul brazilian Acre la sfârșitul lunii iunie.


 

Potrivit lui Zé Correia, un membru nativ al tribului brazilian Ashaninka, localnic ce s-a întâlnit cu băștinașii, aceștia au venit să caute aliați și arme deoarece teritoriul lor din pădure a fost atacat de non-indieni, cel mai probabil traficanți de droguri. „Majoritatea bătrânilor tribului au fost masacrați de non-indieni, fiind împușcați și casele lor fiind arse. Au murit atât de mulți încât a trebuit să îi îngroape câte trei într-un singur mormânt. Chiar și așa nu au reușit să îi îngroape pe toți și unele cadavre au fost mâncate de vulturi.”, a declarat Correia.

Indigenii aparțin unuia dintre cele 75 de triburi izolate ce trăiesc în pădurea amazoniană. Grupul lor este estimat ca având aproximativ 40-50 de membri. După prima lor vizită s-au întors încă o dată în sat, de data aceasta suferind de o boală asemănătoare gripei. O echipă medicală specială din Brazilia i-a tratat pe băștinași, care nu s-au mai întors până în prezent în sat.

Medicul care i-a tratat avertizează că există posibilitatea mai multor astfel de contacte în zonă și și-a manifestat îngrijorarea cu privire la numărul scăzut al specialiștilor ce știu cum să procedeze corect în astfel de situații. Boli comune precum gripa pot provoca epidemii rapide și mortale pentru aceste populații care nu au mai întâlnit astfel de infecții. „Istoria se poate repeta oricând și noi putem fi responsabili pentru exterminarea acestor populații dacă nu procedăm cum trebuie.”, a declarat acesta.

Oamenii însă încearcă să vorbească cu băștinașii și le oferă unelte pentru a se apăra și haine, însă aceste obiecte sunt pline de germeni ce pot duce la apariția bolilor. Defrișările ilegale, zonele de exploatare a petrolului și gazului ce se extind tot mai mult în Peru, precum și creșterea traficului de droguri din zonă sunt factorii ce determină ca aceste triburi să își părăsească mediul lor natural.

„În trecut indienii izolați erau uciși de braconieri. Acum sunt uciși de traficanții de droguri. ONG-urile au apelat de nenumărate ori la autorități  pentru stabilirea unui mecanism de protecție pentru aceste regiuni și pentru acești oameni, însă autorităților nu le pasă. Din contră, existența lor constituie o problemă pentru investițiile și exploatările resurselor din zonă” , a declarat antropologul Beatriz Huertas.

Despre Marilena Veronica Ene

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *