Home / Politica si... / Conflict / SUA acuza Rusia ca sprijina regimul de la Damasc. Oficial ONU: „In Siria e razboi civil!”

SUA acuza Rusia ca sprijina regimul de la Damasc. Oficial ONU: „In Siria e razboi civil!”

siria_razboi_civil_violente_acuze_rusiaSiria se afla in mijlocul unui razboi civil, guvernul pierzand controlul in multe orase, conform declaratiilor responsabilului ONU pentru mentinerea pacii Herve Ladsous, informeaza BBC.

Intrebat daca este de parere ca Siria se afla in mijlocul unui razboi civil, Ladsous a declarat: „Da, cred ca putem spune asta. Cu siguranta ce se intampla acum este urmarea faptului ca guvernul sirian a pierdut de sub control cateva bucati mari de teritoriu si cateva orase in favoarea opozitiei si doreste sa reia controlul in zona.”

Este pentru prima oara cand un reprezentant ONU face astfel de declaratii. Comentariile au fost facute in urma atacurilor armate ce au avut loc asupra delegatiei ONU, in timp ce se indrepta catre orasul asediat Haffa.

Reprezentantii ONU au incercat sa ajunga in Haffa luni, dar accesul le-a fost refuzat de autoritatile siriene, abia miercuri guvernul permitand acestora sa ajunga pana la ultimul punct de control, inainte de a intra in oras. Comisia nu a ajuns pana la destinatie, facand cale intoarsa datorita situatiei tensionate si periculoase.

La inceputul lunii iunie, guvernul sirian a fost acuzat ca fortele trimise in regiunea Houlla au omorat 108 oameni si pe alte 78 de persoane in provincia Hama. Delegatia ONU se afla in Siria pentru a observa cum este implementat planul de mentinere a pacii, tranzactionat de fostul secretar general al ONU, Kofi Annan.

Intre timp, pe fondul crizei din Siria, se contureaza un nou scandal. Rusia este acuzata de secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, ca a acordat sprijin militar Siriei trimitand elicoptere ce pot fi folosite de presedintele sirian Bashar al-Assad pentru a pune capat revoltelor civililor impotriva regimului sau.

SUA si alte state occidentale au incercat cu disperare sa convinga Moscova sa puna presiune pe liderul sirian sa renunte la violente. In acest sens, Hillary Clinton a tinut sa precizeze: „Ne-am confruntat cu Rusia pentru incetarea transporturilor de arme catre Siria. Din cand in cand ei ne dau asigurari ca nu ar trebui sa ne facem griji, deoarece tot ceea ce trimit ei catre Siria nu ajuta cu nimic in conflictul intern. Dar acest lucru este evident fals si suntem ingrijorati, mai ales dupa ce am primit ultimele informatii, ca elicpotere militare au fost trimise din Rusia spre Siria, ceea ce va duce la escaladarea conflictului intr-un mod dramatic.”

ONU si opozitia siriana au primit informatii din surse proprii despre faptul ca, in ultimele zile, atacurile aeriene sunt tot mai frecvente. Teoretic, acest conflict intern din Siria poate fi folosit pentru a crea o zona de interdictie de zbor similara cu cea creata in Libia, inaintea interventiei NATO, de anul trecut. Potrivit The Guardian, Rusia ar urma sa accepte o astfel de propunere.

Totodata, Clinton a facut referiri si la masarea fortelor siriene in jurul orasului Aleppo, cel de-al doilea oras ca importanta din Siria, dupa capitala. „Acest lucru poate fi considerat o linie rosie pentru turci, in ceea ce privesc interesele lor strategice si nationale”, a mai avertizat secretarul american.

Despre Simona Andreea Ion

Vezi și

Vaccinurile pot fi considerate cauza unor afecțiuni medicale fără dovezi științifice, după un verdict al Curții Europene de Justiție

Curtea Europeană de Justiție a decis, miercuri, că instanțele pot considera vaccinurile drept cauze ale …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *