Home / Politica si... / Alegeri / Statele Unite au interferat în alegerile din Afghanistan pentru a-l elimina pe Hamid Karzai din cursă

Statele Unite au interferat în alegerile din Afghanistan pentru a-l elimina pe Hamid Karzai din cursă

imagesImportanți diplomați americani au conlucrat în secret pentru a amâna alegerile prezidențiale din 2009, din Afghanistan. Scopul acestei interferențe a fost de a îl elimina pe fostul președinte de atunci, Hamid Karzai, din cursa pentru președinție, conform unei declarații a Secretarului de Stat pentru Apărare al SUA, Robert Gates.

Într-un memoriu ce va fi publicat săptămâna viitoare, Gates afirmă că, deși președintele afghan era viciat, nici guvernul american nu avea conștiința curată. Această declarație a fost apreciată de președintele Karzai, care de mult timp acuza guvernul american că ar fi intervenit în alegeri.

Problema alegerilor în care SUA s-a implicat, a cauzat o distanțare față de Afghanistan. Acest lucru a dus la amânarea semnării unui acord de securitate ce ar fi permis trupelor americane să mai rămână în țară. Karzai afirmă că nu va semna acordul decât dacă obține o garanție din partea SUA ca nu se vor amesteca în alegerile care urmează.

Richard Holbrooke, trimis special pentru Afghanistan și Pakistan, susținea în public ideea că toți candidații aveau șanse egale însă, în secret încerca să se asigure că Karzai nu are nici o șansă de a-și învinge opozanții, susține Gates. În primul rând a acceptat o întârziere, complet neconstituțională, de trei luni a alegerilor. Apoi, a încercat să prelungească alegerile pentru a se ajunge la o a doua rundă unde să îl poată elimina pe Karzai din cursă.

Cu toate astea, o reprezentantă a Consiliului Național de Securitate al SUA declară că toate relatările domnului Gates sunt false. Aceasta susține că interesele Statelor Unite nu erau de a favoriza un candidat sau altul, ci de a avea alegeri corecte în Afghanistan. Totuși, un reprezentant al domnului Karzai spune că interferențele Statelor Unite ar fi trecut neobservate de fostul secretar al apărării.

Mânia cauzată de alegeri nu este singurul lucru ce sporește tensiunea între cele două țări. Deși trupele americane ar trebui să revină în țară la finele acestui an, ambele părți susțin că vor să păstreze trupe în Afghanistan. Însă neînțelegeri cauzate de civilii ce au căzut victime operațiilor trupelor americane au întârziat și mai mult semnarea unui acord.

Într-o convorbire secretă, ce a fost deconspirată publicului prin intermediul Washington Post, se pare că acordul nu are șanse de a fi semnat prea curând. SUA declară că, în cazul în care nu ajung la o înțelegere cu Afghanistan vor recurge la ultima soluție: retragerea tuturor trupelor. Domnul Karzai susține că nu este decât o amenințare fără valoare.

Despre Adrian Florin Bojedariu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *