Home / Politica si... / Conflict / Rusia și SUA schimbă acuzații pe fondul intensificării conflictului din estul Ucrainei

Rusia și SUA schimbă acuzații pe fondul intensificării conflictului din estul Ucrainei

Russia-US-11SUA a avertizat Rusia cu noi sancțiuni pentru implicarea militară in criza din Ucraina, precizează Reuters. La rândul ei, Ucraina a acuzat Rusia că sprijină direct separatiștii din estul țării pentru a lansa o nouă ofensivă și asta după ce au fost depistate convoaie armate venind dinspre granița Rusiei.

Oficialii de la Kremlin neagă orice fel de acuzații și precizează că singura cale de a pune capăt conflictului este respectarea acordului de la Minsk cu privire la încetarea focurilor. ,,Năruirea acordului nu trebuie permisă…asta ar fi catastrofal pentru situația din Ucraina ’’, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Alexander Lukașevici. Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, care supravegheaza acordul de încetare a focurilor, dar și un reporter de la Reuters, au raportat existența unor coloane armate de soldați și tancuri venind dinspre granița Rusiei. Potrivit, acestor rapoarte, se susțin afirmațiile conform cărora Rusia ar trimite întăriri rebelilor.

După întâlnirea de la Berlin cu Ministrul de Externe german, Frank-Walter Steinmeier, ambasadorul pentru Națiunile Unite din partea SUA, Samantha Power,  s-a declarat a fi profund deranjată de intensificările militare ce au loc în prezent. ,,În ceea ce privește următorii pași…experții noștri se vor întâlni săptămâna asta pentru a discuta noi sancțiuni împotriva Rusiei’’.

Uniunea Europeana a semnalat că nu va diminiua măsurile împotriva Rusiei, dar cel mai probabil nici nu le va înăspri. Moscova nu a arătat vreun semn de schimbare a politicilor în urma sancțiunilor din partea occidentului.

Intensificarea violențelor și încălcările acordului ar putea pune punct armistițiului semnat la 5 septembrie de către Rusia, Ucraina, dar și de către rebelii din regiunile Donetsk și Luhansk. ,,Nu exista nicio intenție de a abandona armistițiul în ciuda tuturor încercărilor venite din partea Rusiei,’’ a precizat purtătorul de cuvânt ucrainean, Andriy Lysenko. Până în prezent, peste 4000 de oameni și-au pierdut viața în conflictul din estul Ucrainei.

Despre Ioan Valeriu Enache

Vezi și

Conflictul din Ucraina intră în cea de-a treia zi de confruntări

Ziua de 25 februarie 2022, cunoscută și drept a doua zi de la invadarea teritoriului …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *