Home / GeopoliticALL / Europa / Rusia amenință că va părăsi tratatul nuclear, după ce SUA a acuzat încălcarea acestuia

Rusia amenință că va părăsi tratatul nuclear, după ce SUA a acuzat încălcarea acestuia

Rusia a anunțat că ar putea să părăsească tratatul nuclear semnat în anul 1987, după ce administrația de la Washington a acuzat Moscova că a încălcat acordul prin efectuarea unor teste balistice, relatează The Guardian.

Analiștii ruși consideră că este foarte probabil ca Rusia să iasă din tratatul nuclear semnat din vremea Războiului Rece, din cauza acuzațiilor făcute de la Washington. Administrația Obama spune că există dovezi că cel puțin din anul 2011 Rusia a efectuat teste nucleare încălcând Tratatul asupra Forțelor Nucleare Intermediare (INF). Tratatul interzice celor două state semnatare, Statele Unite și fosta URSS, să dețină „rachete balistice și de croazieră lansate de la sol și care au o rază de acțiune cuprinsă între 500 și 1.000 de kilometri și pe cele a căror rază de acțiune este cuprinsă între 1.000 și 5.500 de kilometri”, potrivit ONU.

Statele Unite au ezitat până acum să acuze Moscova de o încălcare a tratatului în speranța că Vladimir Putin va putea fi convins să oprească testarea acestei arme, cunoscută sub numele de Iskander sau R-500. Un alt motiv de ezitare a fost din cauza ambiguității cu privire la raza de acțiune a rachetelor în conformitate cu tratatul INF. Potrivit unui analist militar american, Pavel Fergenhauer, Rusia a încălcat întradevăr acordul prin testarea unei rachete R-500 care acționează pe mai mult de 1.0000 de km.

„Desigur, aceasta este o încălcare gravă atratatului din 1987 dar oficialii ruși, inclusiv Putin au spus că acest tratat este nedrept și neadecvat pentru Rusia”, a declarat Fergenhauer. „Statele Unite nu au rachete cu rază medie, dar alte țări au, cum ar fi China, Pakistan și Israel.”

Acesta a mai spus că este foarte posibil ca Rusia să părăsească tratatul pe fondul tensiunilor cu Statelor Unite. „Situația actuală cu un nou Război Rece în Europa, poate chiar cald în Ucraina, este o situație în care Rusia poate abroga tratatul din 1987, iar posibilitatea este destul de ridicată.”

Sergei Markov, analist militar din Kremlin, a spus că tratatul este nedrept deoarece Rusia are nevoie de acest sistem de rachete mai multe decât Statele Unite pentru c[ rivalii militari ai Rusiei, inclusiv China, se află foarte aproape de graniță și, spre deosebire de americani, ei nu dețin rachete cu rază lungă de acțiune.

Statele Unite au replicat că aceste plângeri ale Moscovei arată doar paranoia că sistemul american de apărare anti-rachetă are o capacitate secretă de atac.

Despre Marina Isabella Pirnea

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *