Home / CulturALL / Revoluția din Egipt a ajuns pe marele ecran în România, prin filmul ”The Square” – proiectat în cadrul Festivalului Cinepolitica

Revoluția din Egipt a ajuns pe marele ecran în România, prin filmul ”The Square” – proiectat în cadrul Festivalului Cinepolitica

The_Square_PosterÎn contextul în care Egiptul se pregătește să aleagă un nou președinte după trei ani de revolte, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica a adus în fața spectatorilor români filmul The Square (Piața). Regizat de Jehane Noujaim și nominalizat la Oscar în 2014 pentru cel mai bun lungmetraj documentar, The Square este o radiografie a revoluției egiptene care a izbucnit în 2011, prezentând principalele puncte de cotitură ale protestelor masive care au început în piața Tahrir din Cairo.

Cei care au ajuns pe 9 și 10 aprilie la Cinema Studio, au putut fi, pentru 102 minute, martorii revoluției din cea mai populată țară arabă, o revoluție comparată pe site-ul oficial al filmului cu un montagne russe care își urmează traseul fără oprire de mai bine de trei ani.  Bazat pe mărturii ale protestatarilor care au petrecut zile în șir în stradă cerând libertate, reforme politice și dreptate socială, The Square prezintă imagini din mijlocul tumultului din piața Tahrir, piață care ”a schimbat Egiptul”, după cum spune unul dintre manifestanți.

A compara revoluția cu un montagne russe nu este o exagerare. Asta pentru că imagini care prezintă euforia generală din capitala Cairo, luminată de focuri de artificii ca la trecerea dintre ani, după anunțul demisiei lui Hosni Mubarak, la începutul lui 2011, sunt urmate de imaginea dezolantă a unei piețe Tahrir pustii după ce fusese evacuată de către armată. The Square surprinde entuziasmul protestatarilor însuflețiți de credința că fiind uniți și depășind diferențele politice pot produce o schimbare, entuziasm care se transformă în scurt timp în concluzia amară și revoltătoare că destituirea unui lider nu este sinonimă cu schimbarea unui regim.

Aceleași scene contrastante sunt surprinse și un an mai târziu, când au avut loc primele alegeri parlamentare de la demisia lui Mubarak, câștigate de reprezentanții Frăției Musulmane. Dacă, pe de o parte, susținătorii aceste grupări sărbătoreau victoria pe străzi, pe de altă parte existau protestatari care acuzau Frăția Musulmană că a furat revoluția și s-a folosit de manifaestațiile din piață pentru a negocia cu armata, ingnorând revendicările demonstranților.  Protestatari care, puși în fața primelor alegeri democratice din istoria Egiptului, declarau cu indignare că la acel scrutin cetățenii au de ales între criminali, apropiați ai fostului președinte și trădători, reprezentanți ai Frăției Musulmane.

Considerat de regizoarea sa drept ”o scrisoare de dragoste pentru oamenii care luptă pentru schimbare”, The Square urmărește evoluția situației din Egipt până la momentul protestelor naționale care au dus la destituirea președintelui Mohamed Morsi, în vara anului trecut. Filmul, înscris în competiția festivalului Cinepolitica, prezintă evenimentele din Tahrir, cel mai fierbinte punct al revoluției egiptene, o revoluție care își va dovedi eficiența abia peste câteva decenii, după cum afirmă unul dintre activiștii prezenți în piață.

The Square a mai primit, printre altele, Premiul Publicului pentru Documentar la Festivalul de Film Sundance 2013,  Premiul Publicului pentru Documentar în cadrul Toronto IFF și Premiul Amnesty International pentru Cinema la Berlinale Forum 2014.

Până pe 13 aprilie, în cadrul celei de-a treia ediții a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica la Cinema Studio, Elvire Popesco și Union vor rula peste 20 de filme pe teme politice actuale, unele propuse sau nominalizate la Oscar. Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este sprijinit de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *