Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / Coreea de Nord în anul superlativelor dictatoriale

Coreea de Nord în anul superlativelor dictatoriale

A trecut un an de reper pentru tiranul de a treia generație din Coreea de Nord, Kim Jong-un, care a moștenit puterea în urmă cu doi ani, dupa moartea tatălui său, Kim Jong-il. Tânărul Kim a început 2013 cu un test nuclear și a încheiat  anul cu o epurare politică care a făcut prima pagină a ziarelor din lumea întreagă : denunțarea, umilirea și executarea  unchiul său de căsătorie, al doilea cel mai puternic om din Coreea de Nord, Jang Song-thaek.

O domnie unică

În aprilie 2012 , Kim Jong-un a devenit oficial lider al conducerii partidului de guvernământ din Coreea de Nord.

Tatăl său, Kim Jong-il a fost făcut moștenitor în 1980, dupa 14 de ani de pregătire, înainte de a devein ” Îndrăgitul Lider “, dupa moartea lui Kim Il-sung, întemeietorul Coreei de Nord. Recenta succesiune a lui Kim Jong-un a fost încununată cu aproximativ un an de pregătire, ocupând conducerea ca lider suprem mult mai tânăr decât predecesorii săi. Însă noul lider urma să fie  înconjurat de generali, unii dintre ei veterani ai războiului coreean în perioada 1950-1953, politicieni puternici aproapiați ai tatălui său, în special Jang Song-taek, vice – președinte al Comisiei Naționale de Apărare, căsătorit cu sora mai mică a regretatului Kim Jong-il. Jang Song-taek a fost mult timp considerat liderul numărul doi al Coreei de Nord.

În decembrie 2013, Jang a fost subit acuzat că plănuiește o lovitură de stat, e afemeiat, dependent de jocuri de noroc și de consumul de droguri. În consecință, a fost retras din toate funcțiile ministerial pe care le ocupa, a fost eliminat din Partidul Muncitoresc din Coreea, identitatea lui a fost ștearsă complet din toate materialele în care a apărut public. Pe 13 decembrie, mass-media coreeană informa că Jang Sung-taek a fost executat.

Suki Kim jurnalista, scriitoare nord-coreeana și fostă profesoară în regimul coreean, scrie într-un articol pentru publicația The Telegraph :

În dimineața după anunțarea morții lui Kim Jong-il, a trebuit să plec din Phenian. Privind figurile devastate de tristețe ale elevlori mei pentru ultima oară, m-am întrebat dacă vor avea parte de o lume mai bună de acum încolo . “Națiunea prosperă ” promisă cu atât de multă forță, s-a transformat într-un colț întunecat. Bastardizarea spiritului coreean sub Supremul Lider actual pare să nu cunoască limite : Dacă este capabil de uciderea unui membru din familie, de ce altceva mai e în stare să facă ?

La auzul celor mai recente știri din Coreea de Nord, am vorbit cu tatăl meu, care a subliniat faptul că nici măcar Kim Il-sung sau Kim Jong-il nu a  îndrăznit să aibă un membru al familiei lor executat public. Tatăl meu și-a exprimat lipsa de speranță cu privire la viitorul Coreei de Nord și a rostit un cuvânt care se traduce aroape ca păcatul împotriva ordinii  cereaști, folosit în sensul confucianist ca o crimă împotriva unuia dintre parinți sau rudă în vârstă.

Criza armelor nucleare

În ianuarie 2013, Rezoluția Consiliului de Securitate al ONU 2087 care condamnă lansarea unui satelit nord-coreean considerând a fi o încălcare a interdicției privind testele de rachete balistice din Coreea de Nord, a fost adoptată în unanimitate. Două zile mai tarziu, Coreea de Nord anunța planurile de a efectua un nou test nuclear și lansarea mai multor rachete cu rază lungă, una dintre etapele de pregătire pentru razboiul nuclear declarat Americii. 

Pe 12 februarie, Coreea de Nord a efectuat un test de arme nucleare. Testul a fost larg condamnat pe plan internațional. Secretarul general al Națiunilor Unite , Ban Ki-moon a atras atenția asupra acestui test și a numit acest act o “încălcare clară și gravă” a rezoluțiilor Consiliului de Securitate.

Pe 31 Martie 2013, Kim Jong-un ținea un discurs în ședința plenară a Partidului Muncitoresc din Coreea și a Comitetul Central, difuzat de mass-media de stat prin Central Television.

Kim Jong-un condamna reacțiile ONU si SUA față de lansarea satelitului.

Statele Unite ale Americii și fortele sale militare ostile au fabricat o rezoluție înșelătoare cu prevederi asupra unor  sancțiuni,  pe care au înaintat-o  Consiliului de Securitate al ONU în privința  chestiunii lansării satelitului în scopuri pașnice desfășurate cu succes în decembrie anul trecut, comițând actul nemilos și rău de a cere interzicerea dreptului legitim al unui stat suveran de a lansa un satelit.

Pe 13 aprilie 2012, Coreea de Nord a încercat, dar nu a reușit, să lanseze un satelit artificial numit Kwangmyŏngsŏng – 3, planificat să marcheze 100 de ani de la nașterea lui Kim Il-sung. Lansarea a fost vazută ca un test de rachetă cu rază lungă, asemenea celei pe care Coreea de Nord a fost de acord sa o suspende în schimbul unui ajutor alimentar din partea SUA. Coreea de Nord a declarat că nu va mai respecta  acordul care interzice, de asemenea, teste nucleare. Kim Jong-un declara în cadrul aceluiași discurs, cu câteva săptămâni înainte, că pentru a face față situatiei am realizat inevitabil un al treilea test nuclear subteran ca parte a măsurilor de contracarare pentru apărarea suveranității și securității țării.

Astfel, Coreea de Nord poate fi considerat cel mai militarizat stat din lume, cheltuind aproximativ o treime din produsul intern brut total pentru consolidarea forțelor armate. Într-o țară în care oamenii duc o viață extrem de aspră, mania înarmării a produs crearea unui mic arsenal de arme nucleare.

Aparatul de propagandă

Propaganda nord-coreeană glorifică superioritatea morală a rasei coreene, în comparație cu decadența și ororile lumii vestice, corupte și materialiste, afectată de influența malignă a SUA.

Paradoxal, Kim Jong-un admiră o vedetă americană, Dennis Rodman, cunoscut fost bascketbalist care se află deja, în ianuarie, cu ocazia zilei de naștere a Liderului Suprem, la a treia vizită în Coreea de Nord.

Mii de nord-coreeni participă în piața principală la o serie de parade de masă, ca parte dintr-un șir de festivități desfașurate pentru miercuri, 15 ianuarie, în onoarea lui Kim Jong-un.

Pe lângă titulatura de regim comunist, Coreea de Nord este un spațiu al fricii și al dezumanizării în care peste 24 de milioane de oameni se închină cu umilință și disperare ascunsă la un lider megaloman și nelegitim.

Despre Andreea Toma

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *